Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Bugünkü makalemizde internetin karanlık tarafı olan Dark Web’den bahsedeceğiz. İnternetin derinliklerinde, her gün kullandığınız fakat ulaşılması zor, muhtemelen ulaşmak istemeyeceğiniz, verimli bir kaynak yatıyor. Teknolojiden ne kadar korkuyor olursanız olun, bilgisayardan ne kadar uzak durmaya çalışırsanız çalışın, internetten kaçış yok. İnternet her yerde ve popüler kültürün her alanında olduğu gibi toplumu kendine gittikçe daha sıkı bağlıyor.

Neredeyse her firmanın bir internet sitesi, her mağazanın bir online dükkanı, ayrıca her topluluğun gittikçe büyüyen bir sosyal medyası var. Bunlardan uzak yaşamak artık insanı toplumdan dışlayabilecek hale geldi. İnternet ne kadar ulaşılabilir ve kapsamlı olursa olsun; gizli kalmış ücra bir tarafı da var. Online dünyanın bu karanlık ve potansiyel anlamda güvensiz alanı kolay erişebilir değil ve kesinlikle herkes için değil. Bu alana, tanımına yakışır biçimde “Dark Net” ya da “Dark Web” deniyor ve genellikle haklı sebeplerden dolayı sorgulanacak bir ünü var. Bu sebepleri sıralamadan önce gerçekte Dark Web’in ne olduğuna bir bakalım.

Karanlık Tarafa Hoş Geldin!

Deep Web ile karıştırmayalım. Dark Web de birçok web sitesinden oluşuyor. Tek farkı, bunları Google ile bulmanızın mümkün olmaması. Dark Web siteleri normal siteler gibi endekslenip kategorilere ayrılmazlar ve standart arama motorlarında görünmezler. Tam tersine kendilerini kasıtlı olarak gizlerler. Bu sitelere ulaşmak için sebepleriniz, özel yazılım ve tarayıcılarınız olması gerekir. Bu yazılımları yükleyen herkes Dark Web’e ve içeriğine erişebilir. Dark Web’e ulaşmak için birçok alternatif araç ve uygulama mevcut fakat devam etmeden önce uyarımızı yapalım:

Dark Web ‘de gezinmenizi ve sunduğu hizmetleri kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Dark Web’in bu kadar gizlenmesinin bir nedeni var. Görüp görebileceğiniz en çökük ahlak ve yasadışı içerikler de bunlara dahil. Bunlara da daha sonra değineceğiz. Tabi ki Dark Web sadece yukarıdakilerden ibaret değil fakat bunlar da mevcut; biz baştan uyaralım. Bizim amacımız tavsiye etmek değil bilgilendirmek. Dark Web’de gezinmek isterseniz bu hem yasal anlamda, hem de kullanacağınız yazılımların güvenliği anlamında tamamen sizin sorumluluğunuzda. Bahsedeceğimiz yazılımlara ait linkleri vermeyeceğiz. Devam etmek isterseniz onları da kendiniz bulmalısınız. Belki de Dark Web’e girmenin en yaygın ve popüler yöntemi Tor. Bu yazılım, online mevcudiyetinizi ağda takip edilmekten ve trafik analizinden gizleyen bir anonimlik aracı ve şifreleme protokolünden oluşuyor. Temel olarak Tor’u kullandığınızda online olarak her şeyi yakalanmadan ve fark edilmeden yapabilirsiniz.

Ücretsiz olan Tor, bir tarayıcıyla geliyor ve kullanımı çok kolay. Tor ile Dark Web’e çok hızlı bir şekilde erişmek mümkün. Yazılımın kendisi tamamen yasal ve yalnızca Dark Web için tasarlanmış değil. Aileler, firmalar ve medya tarafından rahatlıkla kullanılabileceği belirtilirken aynı zamanda aktivistler hatta askeri ve hukuk birimlerinin de işine yarayacağı söyleniyor. Tabii ki bu ince bir mizah içeriyor, zira insanların Tor kullanmalarındaki asıl amaç yasadışı hizmetlere ulaşmak. Dark Web’e ulaşmak için kullanılabilecek tek araç Tor değil. I2P ve Freenet gibi araçlar da mevcut, fakat Tor hemen hemen bütün olayın merkezi Dark Web’teki çoğu site kendini gizlemek için Tor şifrelerini kullanıyor. Bu siteler yukarıda bahsettiğimiz yazılımlarla kolayca bulunabiliyor fakat sitenin sahipleri ve kimlerin yönettiği gizli kalıyor.

Derin mi Karanlık mı?

Deep ve Dark Web tabirleri genellikle birbirlerinin yerine kullanılıyor fakat aslında bu doğru değil. 1deep Web terimi, internetin çöplüğü diyebileceğimiz endekslenmemiş internet sitelerine verilen genel ad. Bu siteler çok farklı ve tamamen yasal siteler olsa da güvenlik gibi birçok nedenden dolayı internetin ‘yüzeyinde ‘ görünmedikleri için bu ismi alıyorlar. Bahsi geçen siteler arasında akademik siteler, devlet siteleri ve veritabanları da var; yani çoğunlukla endişeye sebep değiller. Deep Web’de yasal bilgilerin yanında banka hesap bilgileri gibi normal erişime kapalı olması gereken veriler de bulunuyor. Dark Web ise özel yollarla erişilen Tor ağı servislerini kapsıyor. Kıyamet çığırtkanlarının, komplo teorisyenlerinin de bahsettiği, bazen hatalı olarak ‘derin interneti tabir ettikleri yer işte burası. Bilinen buzdağı örneği ile açıklayalım. İnterneti bir buzdağı olarak düşünün. Denizin yüzeyinde ve buzdağının tepesinde bildiğimiz, her gün kullandığımız internet var. Suyu altında kalan büyük kısımda ise Deep Web yer alıyor. Neredeyse hiç ışık almayan en dipteki ucunda ise Dark Web yaşıyor. Bazılarına yüzeyi kazımak yeterli olurken diğerleri meraklarına yenik düşerek diğer insanların göremediği karanlık yerleri görmek için kazıkça kazıyorlar.

Soğanları soyalım…

Tor tarafından kullanılan “onion (soğan) adresler”, normal DNS adresinden daha farklı bir formata sahip. Onion adresler internetin genel DNS sistemi ile bulunmadıkları için normal yazılımlara da erişilemeyen siteleri tanımlıyor. Onion TLD, Tor tarayıcı ve proxy paketi gibi özel yazılımlarla bulunabiliyor ve yalnızca Tor ağı üzerinden erişilebiliyor.

Ashley Madison

Ashley Madison web sitesi son zamanlarda haberlere de konu oldu. Dark Web’te bulunan bu sitenin hizmeti kısaca söylemek gerekirse evli insanlara eşlerini aldatma olanağı sunmak. Aldatma amacıyla bir sitede bir araya gelen insanlar düşünün. Bu yapı, aralarında aNew Domain adlı bir hackerın da bulunduğu ve kendini “The Impact Team” olarak tanıtan bir gruba da iğrenç gelmiş olacak ki, grup siteden 10 gb bir veri çaldığını, sitenin sahibi olan Avid Life Media şirketini, siteyi kapatmadığı takdirde bu verileri ifşa etmekle tehdit etti. Firma siteyi kapatmadı. Bunun üzerine The Impact Team verileri Dark Web üzerinde ifşa etti. Gerisi malum.

Yazımızın devamını ve Tor tarayıcısının amacının ne olduğunu bir sonraki makalemizde belirteceğiz…

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Hack’lendiğinizi Nasıl Anlarsınız? (2) Tor'un Amacı Ne?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes