Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

İnternette gezinirken fare tutan elinizi biraz dinlendirmek istiyorsanız hiç tıklama yapmanıza gerek kalmadan linkleri açmanıza ve sayfada dolaşmanıza sağlayan bir eklenti kullanabilirsiniz. Bahsettiğimiz işi yapmak için kullanabileceğiniz, bizim en beğendiğimiz araç için Chrome uzantısı olan Click-freeBrowsing (bit.ly/click205). Uzantıyı yüklediğinizde tarayıcının sağ kenarında birkaç ok göreceksiniz.

Sayfada yukarı veya aşağı gitmek isteğinizde veya sayfanın en altında veya en üstüne ulaşmak istediğinizde farenizin bu ok simgelerinden uygun olanın üstüne götürmeniz yeterli olacak, tıklamaya gerek yok. Sağ ve solu gösteren okları kullanarak da sayfalar arasında ileri veya geri gidebilirsiniz. Aynı şekilde bir linkin üzerine gittiğinizde beliren oku kullanarak da o sayfaya gidebilirsiniz. Gayet iyi şekilde çalışan programda düğmelerin renklerini değiştirebilir, belli web sayfalarının çalışmasını engelleyebilir eklentinin devreye girmeden önce ne kadar bekleyeceğini ayarlayabilirsiniz.

Click-freeBrowsing uzantısının Firefox’ta bir benzeri yok ama web’de gezinmek için MouslessBrowsing (bit.ly/Mouse). Eklentisine göz atmaya değer. Eklenti, sayfadaki her bağlantıya, düğmeye ve form öğesine bir numara atıyor. O bağlantıyı veya öğeyi kullanmak istediğinizde Ctrl tuşuna basılı tutup numarasını girmeniz, yeterli oluyor. Bağlantıyı yeni sekmede açmak istediğimide ise Alt tuşunu kullanmanız gerekecek. Başlarda MouselessBrowsing’i kullanmak çok çaba istiyor gibi gelse de tüm o tıklanmalarda kurtulmanın getirdiği rahatlık hissine alışmaya başlıyorsunuz.

Tarayıcı Düğmeleri Yerine Fare Hareketlerini Kullanın…

Opera tarayıcısı (www.opera.com) , web’de gezinirken sonu gelmez tıklamalar yapmak terine fare hareketleri kullanma olanağı sunuyor. Örneğin bir önceki sayfaya gitmek için farenizin sağ düğmesine basılı tutarken fareyi sola doğru hareket ettirebilir, yeni bir sekme açmak için sağ düğöeti basılı tutarken aşağı çekebilirsiniz. Bit.ly/opera205 . adresinde bu hareketlerin bir listesi var. MaxtonCloud Browser ( www.maxton.com) da fare hareketlerini kullanmanıza olanak veren bir tarayıcı. Fare hareketleriyle gezinme fikri hoşunuza gittiyse ama Chrome veya Firefox kullanmayı tercih ediyorsanız iki tarayıcı için de bu özelliği barındıran eklentiler mevcut. Ne yazık ki hareket algılayabilen SmothGestures gibi en iyi Chrome uzantıların hepsi çok fazla reklam içeriyor, fakat miniGestures (bit.ly/mini205) daha temiz ve kullanımı oldukça kolay. Bu uzantıda hareket algılama Opera’dan farklı çalışıyor: Belli işlemleri gerçekleştirmek için sap tıklayıp düğmeyi bırakmadan ekranda bir harf yazmanız gerekiyor. Örneğin U harfini yazarak yeni bir sekme açabilir, L harfiyle bir önceki sayfaya gidebilirsiniz. Uzantıyı seçeneklerine girerek diğer eylemlere de kendi harflerinizi atayabilirsiniz.

Firefox için Firegestures (bit.ly/fire205) ekletişi başarılı görünüyor. Opera ve Chrome’dan çok daha fazla eyleme sahip olan bu eklentide D,L,R ve U harflerinin kombinasyonları kullanılıyor. Üstelik eklenti çok hızlı çalışıyor. Hangi fare düğmesinin hareketleri tetikleyeceğine karar verebilir, ekrandaki çizgilerin rengini değiştirebilirsiniz.

Web Sayfalarını Açmadan Ön İzleme Yapın!

Arağımız şeyin gideceğiniz sayfada olup olmadığını anlamak için bağlantısına tıklamak yerine Chrome uzantısı SwiftPreview (www.swiftpreview.com) sayesinde içeriğine önceden göz atabilirsiniz. Farenizin bir bağlantının üzerine götürdüğünüzde ufak bir pencere belirterek gitmeyi düşündüğünüz sayfanın küçük bir görüntüsü size gösterecek. Hiçbir şeye tıklamadan YouTube videoları oynatabilir. Facebook fotoğraflarına yakınlaştırarak bakabilir, Twitter’daki kısaltılmış adreslerin arkasında neler olduğunu görebilirsiniz. Ctrl tuşuna basarak ön izlemeyi olduğu yere sabitleyip, farnizi bağlantının üzerinden başka bir yere hareket ettirdiğinizde görüntünün kapsamasının engelleyebilirsiniz.

Firefox için de benzeri bir eklenti olan CoolPreview (www.coolpreviews.com) ile sayfa, fotoğraf, video bağlantılarının üzerine gelerek ön izlenmelerine bakabilirsiniz. Ayrıca eklenti; Google, eBay ve benzeri birçok bilinen site ile uyumlu olarak çalışabilir.

Sesinizi Kullanarak Arama Yapın…

Aslında internette arama yapmak,fareye tıklanmaktan daha çok aranacak kelimeleri yazmanızı gerektiriyor. Yine de parmaklarınızı dinlendirme şansınız var: Chrome’da Google’ın sesli arama özelliğini kullanabilirsiniz. Chrome üzerinden Google.com.tr adresinden arama kutusununsağındabşr mikrofon simgesi göreceksiniz. Buna tıklayıp ‘’şimdi konuşun’’yazınısı gördükten sonra aramak istediğiniz kelimeleri net bir şekilde mikrofonunuza söyleyin. Unutmayın ki Türkçe Google’da sadece Türkçe kelimelerle arama yapabilirsiniz. Ayrıca Google, ‘’Dolar kaç lira?’’ ‘’Rutkay Aziz kaç yaşında?’’ ‘’Kürk Mantolu Madonna’nın yazarı kim?’’ gibi basit soruları da doğrudan yanıt verebiliyor

Ne yazık ki Google, kendi tarayıcısı Chrome dışındaki tarayıcıların bu özelliği kullanmasına şimdilik izin vermiyor.

Resimleri Tıklamadan Büyütün!

Web sayfalarındaki resim ve fotoğrafların küçük boyutlu hallerindense tam çözünürlüklü hallerine bakmak istiyorsanız genelikle onlara tıklamanız gerekir. Çok fazla görsele bakmak istediğinizde bu durum can sıkıcı olmaya başlar. Bu durumu aşmanın bir yolu HoverZoom+(bit.ly/hover205) adlı Chrome uzantısını kurmak. Bu uzantı, reklamlarla dolup taşmış benzer adlı HoverZoom’un reklamlardan arınmış hali.

Facebook, Google görseller, Twitter, Wikipedia ve reddit gibi onlarca web sitesinde farenizi görsellerin üzerine getirdiğinizde onlara tıklamanıza gerek kalmadan, otomatik olarak tam çözünürlüklü halleri karşınıza gelecek. HoverZoom+ uzantısını kullanmak istemediğiniz beliri siteler için istisnalar oluşturabilir yüksek çözünürlüklü görselleri tüm ekran kaplayacak şekilde açabilirve klavye kısayollarını kullanarak görselleri yeni bir sekmede veya sayfada açabilirsiniz.

Firefox kullanıyorsanız ThumbnailZoom Plus (bit.ly/thumb205) eklentisiyle birçok web sayfasındaki görselleri üzerine tıklamanıza gerek kalmadan büyütebilirsiniz. Eklenti, büyüyen görselleri küçük bir pencerede gösterecek. İsterseniz görsellerin tüm tarayıcı veya tüm ekranı kaplamasını seçebilirsiniz. Ancak görseller %20’ den daha fazla büyümediğinden onları daha fazla genişletmeye uğraşmayın. Eklenti görsele giden bir bağlantının üzerine durduğunuzda bile çalışıyor.

Çok Parçalı Yazıları Tek Sayfada Birleştirin!

Bazı web siteleri ‘’en iyi on’’ listeleri gibi makaleleri ve fotoğraf galerilerini 10 sayfaya ayırmak gibi sinir bozucu alışkanlıklara sahip bunu yapmalarının sebebi bakılan sayfa sayısını artırarak reklam verenlerin ilgisini çekmek ama bu durum bir tüm bu içeriğe bakmak isteyen ziyaretçiler için can sıkıntısı anlamına geliyor.

Chrome ve Firefox’ta çalışan PageZigger (www.printwhatyoulike.com/pagezigger) eklentisi, ayrı sayfalar altında konmuş içeriği bir araya getirip tek bir makale halinde getirerek bu sorunu çözüyor: İlk sayfadan aşağı doğru gittiğinizde peşinden gelen sayfa otomatik olarak sayfanın alt kısmına ekleniyor, böylece fazladan tıklama yapmadan sayfa içinden okumanıza devam edebiliyorsunuz. Aynı zamanda eklenti sayesinde çok parçalı makaleler tek bir sayfaymış gibi bir seferde yazdırma şansınız da oluyor. Fakat belirtmeliyiz ki eklenti sadece ‘’Next’’ yazan linkleri dikkate alıyor, yani Türkçe sitelerde pek faydalı olamıyor.

PageZİpper eklentisini, sayfaları anında birleştirebilen bir yer imi (bookmarklet) olarak da kullanabilirsiniz.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Tor'un Amacı Ne? YAZICI ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes