Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Privacy Badger, 25 yılı aşkın süredir biriktirdiği sivil dijital özgürlüğü ve gizliliği koruma tecrübesine sahip, kar amacı gütmeyen EFF organizasyonunun bir ürünü. Firefox ve Chrome sürümleri mevcut. Gözetim bileşenleri otomatik tespit edilip, anında durdurulabiliyor. İkonuna tıklayarak o anda girdiğiniz sitede bulunan reklam domainlerinin listesini takip eden ve etmeyen olarak sıralanmış şekilde birbirlerinin yanında renkle kodlanmış kaydıraçlarla birlikte görebilirsiniz.

Kaydıracın yeşil olması öğenin engellenmediğine işaret etmekte. Privacy Badger kısa zamanda hangi öğelerin göz ardı edilip, hangilerine izin verileceğini öğreniyor ve buna göre hareket ediyor. Domainleri manuel olarak da engelleyebilmeniz mümkün, İster tamamını, isterse kısım kısım engellemekte. Çevrim içi hareketliliğinizi takip edebilecek sosyal ağ butonlarını, bulundukları sitede engellemek bu konuda iyi bir başlangıç olacaktır. Beğendiğimiz diğer hususlardan biri de potansiyel izleme domainlerine karşı ne gibi bir tutum sergileyeceğinizi belirlemenize yarayan filtre ayarları sayfası. Burada güvendiğiniz domainleri beyaz listeye ekleyebilir, widget yedeklerini etkinleştirip, etkisizleştirebilirsiniz. Privacy Badger’i istediğiniz sitede etkisizleştirebilmeniz de mümkün. Ayrıca eklentinin çalışmasını engellediği siteleri de raporlayabiliyorsunuz.

Nasıl geliştirilebilir: Üzerinde oynamalar yapıp, yapılandırabileceğiniz fazla ayar bulunmuyor. Tabi bu normal kullanıcılar için iyi bir şey, fakat bizim gibi neyin engellenip engellenmeyeceği üzerinde daha fazla söz hakkına sahip olmak istiyorsanız, sizin için can sıkıcı labiliyor. Ayrıca üzerne tıklayıp engellenen widget’ı yeniden etkinleştirme seçeneği de güzel bir seçenek olurdu.

Sonuç: Güvenilir, isabetli ve kullanımı kolay. Privacy Badger hakkında dile getirebileceğimiz herhangi bir şikayet bulunmamakta. Yazılım oldukça yararlı ve domainleri engellemeden önce nedenler de araştırmakta.

Beğendiğimiz yönleri: Disconnet, Facebook, Google ve Twitter gibi sitelerin hareketliliğinizi ve aramalarınızı engelleyebilmekte. Tarayıcıdaki simgesine tıklayarak var olan reklamın analitik, sosyal ve içerik isteklerini görebilir, istediklerinize izin verebilir veya engelleyebilirsiniz. Ayrıca siteleri, beyaz yada kara listelere de ekleyebilmeniz mümkün.

Disconnet’in size ne kadar zaman ve bant genişliği kazandırdığını tek bakışta görebilirsiniz ve Visualise Page seçeneği ile eğer engellemeseydiniz, hangi sitelerin bilgilerinize ulaşabileceğini grafik getirebilmeniz mümkün. Girdiniz siteyle bir şekilde ilişkilendirilmiş domainlerin tam listesini görmek için fare imlecinizi merkez çemberin üzerine getirin. Bu bağlantılardan herhangi birine tıklamanız içerisinde daha detaylı bilgilere ulaşabileceğiniz yeni bir sekme açacaktır. Işık halkasına sahip çemberler ziyaret ettiğiniz siteleri temsil etmekte, sahip olmayanlar ise girmediklerinizi. Kırmızı siteler ise engelleyebileceğiniz ya da grafikte üzerine tıklayarak üzerindeki engellemeyi kaldırabileceğiniz tracker özelliğine sahip sitelerdir.

Nasıl geliştirilebilir: Her zaman olduğu gibi daha fazla kontrol hoşumuza giderdi; özellikleri kapatıp açabilirsiniz, fakat bundan başka üzerinde oynama yapabileceğiniz ayarlar bulunmamakta. Ayrıca bazı ileri özelliklere de sadece paralı Premium sürümde erişebiliyorsunuz.

Sonuç: Disconnet’in size trackerleri engelleyerek ne kadar zaman ve geniş bant kazandırdığını göstermesi gerçekten güzel bir özellik. Visualise sayfası ise gerçekten takdire şayan.

Ghostery Beğendiğimiz yönleri…

Ghostery, Firefox, Chrome, Opera, İnternet Explorer ve Safari gibi tüm büyük tarayıcılarda bulunuyor. Araç siz internette sörf yaptıkça web bugları gibi web sitelerindeki tracker eklentilerini tanımlamakta. Girişlere tıklamanız size trackerler hakkında daha detaylı bilgiler sunuyor, ayrıca dilerseniz engellemeleri kaldırabilir ya da engelleyebiliyorsunuz. Sitelerde geçici olarak engellemeleri kaldırabilir ya da beyaz listeye ekleyerek tamamen engelleme işlemini site içerisinde durdurabilirsiniz.

Ghostery’de engellenen belirli bir içeriği oynatmak için tıkla haline getirme seçeneği gibi üzerinde oynamalar yapabileceğiniz birçok ayar mevcut. Bu sayede video oynatıcıları gibi engellenmiş içerikleri kolayca etkin hale geri döndürebiliyorsunuz.

Nasıl Geliştirilebilir: Ghostery’nin iyi bir araç olduğu tartışılamaz, fakat yeni getirilen bazı özellikleri pek yararlı bulmadık. Ghostery’nin promosyon mesajlarını tarayıcıda gösteren yeni Consumer Ghostery özelliği varsayılan olarak etkin. Bunu Options, Advanced’den kapatabiliyorsunuz, fakat bunun zaten kapalı olarak gelmesini yeğlerdik. Ayrıca Ghostery’yi ilk yüklediğinizde size iş durumunuz, cinsiyetiniz ve yaşınız gibi kişisel sorular sorulmakta. Tabi anketi kapatıp, işlemi atlayabiliyorsunuz, fakat bu özellik hiç olmasaydı da fena olmazdı.

Sonuç: Ghostery size kurulumda yapılandırma sihirbazı ve güzel gizlilik seçenekleri sunan çok iyi bir gizlilik eklentisi. Tabi kurulumda anketi ve promosyon mesajlarını otomatik olarak önünüze koymasa daha iyi olurdu.

Adbloc Plus

Popüler Adblock Plus eklentisi web sitelerinde rahatsız edici reklamların çoğunu kaldırmakta; sadece kurulumunu yaparak normal şekilde sörfünüze devam edebilirsiniz. Ayrıca zaman ayırıp filtreleme seçenekleriyle oynarsanız, siz sörf yaparken web bugları ve tracking scriptlerin kişisel verilerinizi kaydetmesini engellemekte.

AVG PrivacyFix

AVG PrivacyFix, Facebook, Twitter, Google ve Linkedin gibi çeşitli web sitelerindeki gizlilik ayarlarınızı kontrol edip, üzerlerinde çabucak değişiklik yapmanıza olanak tanıyan Firefox ve Chrome için bir tarayıcı eklentisi. Araç potansiyel bir zayıflık bulduğunda, sizi ilgili ayara taşıyarak değişiklik yapmanızı talep ediyor. Değişikliği kendisi değil, sizin yapmanız gerekmekte. İşin komik tarafı ise, sitenin sizin sosyal medya sitelerinin gözlerindeki değerinizi gösterebilmesi.

AdBlock

Adblock Plus ile karıştırılmaması gereken ve Firefox, Chrome ve Sfari için mevcut olan bu araç tüm reklamları otomatik olarak engelleyebilmekte. Tabi bazı türleri ve favori YouTube kanallarınızı beyaz listeye eklemek isteyebilirsiniz. Tek tuşla bulunduğunuz tarihe kadar kaç reklamın engellendiğini öğrenmeniz mümkün. Ayrıca sosyal medya butonlarını engelleyen ve gizliliğinizi koruyan ek filtreler de yükleyebilirsiniz.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
YAZICI ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Web Tarayıcınızı Değişikliklere Karşı Kilitleyin!
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes