Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Her bilgisayarın en merkezi parçası anakarttır. Birçok fonksiyonu kullanıma hazır tutar, farklı parçaların etkileşimini ayarlar ve en fazla sayıda seçeneği o sunar. Bütün bunların elle optimize edilmesi gereken zamanlar, ne mutlu bize ki artık tarih oldu. Bu arada günümüzde üretilen anakartların çoğu, 2005 yılı itibarıyla kişisel bilgisayar pazarının %96’sından fazlasını elinde tutan IBM uyumlu diye tanımlanan bilgisayarlar içindir.

İpucu 1: Çalışan Bir Sisteme Asla Ellemeyin!

İlk pratik ipucu çok açık Değişim yaparken dikkatli olun. Overclock yapmayan biri BIOS’ta veya UFFI’de sisteminin performansını arttıramaz ve bu yüzden de bilgisayarın istikrarını arttırıcı önlemler almasına gerek yoktur. Performansla ilgili tüm fonksiyonlar günümüzde işlemci ile ilgilidir ve bunlar otomatikman özelliklerine göre çalıştırılır. Durum bu olduğu sürece, manuel müdahalelerin çok ciddi bir performans artırıcı etkisi olmayacaktır.

İpucu 2: RAM Ayarlarını Kontrol Edin

Yukarıdaki kuralın tek istisnası RAM ayarlarıdır. RAM’ınız eğer anakartın üreticisinin resmi uyumluluk listesinde yer almıyorsa, sık sık mümkün olan en düşük çalışma hızı ve zamanlamasıyla çalışır. Elle bir ayarlama burada bir miktar iyileşme sağlar. Anakartça seçilmiş olan değerleri kontrol etmek için aslında UFFI’de hiçbir şeyi değiştirmemelisiniz. CPU-Z bunları size Windows altında rahatça gösterecektir. Bu sırada şuna dikkat etmelisiniz: Frekans tamamen gösteriliyor olmalıdır, zira RAM üreticileri modüllerini efektif olarak iki katı değerleri ile adlandırırlar.

İpucu 3: Gereksiz Şeyleri Devre Dışı Bırakın

Başkaca bir UEFI yarı ise hiç kullanılmayan özellikleri devre dışı bırakmaktır. Çoğu kullanıcı sadece USB ve SATA girişlerinin bir kısmını kullanır ve diğerlerini hiç kullanmaz.

İpucu 4: UEFI Profilleri ve Reset

Hangi değişikliği uygularsanız uygulayın, öncesinde UEFI’deki güncel kayıtlı profil ayarlarını kullanmanız gerekir. Böylelikle sorun çıktığında, sorunsuz eski hale dönmeniz çok kolay olacaktır. Temel standart ayar otomatik olarak UEFI’de kayıtlıdır ve anakartın marka veya modeline göre switch veya jumper aracılığı ile bu ayarlara açılmayan bir bilgisayarda dahi dönmeniz mümkündür. Tecrübeli bir kullanıcı bile, aslında ciddi bir sorunda ilk kullanılması gereken bu yöntemi bilgisayarla cebelleşirken unutabiliyor.

İpucu 5: PCI-E x 16 ve PCI – x 16

Haklı sebeplerle biz anakart testlerimizde bir platformun PCI Express Lanes hususuna dikkat ediyoruz. Çünkü her yuvanın bir ekran kartının mekanik bir x16 formatına uygun olması söz konusu değil, ayrıca elektriksel olarak uygun olması ve uygun hızda bağlanması gerekir. Hangi yuvanın ekran kartı için doğru tercih olduğunu anakartın kullanım kılavuzundan öğrenebilirsiniz.

Doğru anakart kullanılmayan fonksiyonları devre dışı bırakın kullanışsız yuvalardan uzak durun performans artmıyor mu? Her türlü UEFI ayarından daha önemli olarak şüphesiz şu ipucudur: İhtiyacınıza uygun bir anakart edinin. Eksik bir fonksiyonu sonradan edinmeye çalışmak fazlasıyla zahmetlidir, kullanılmayacak bir fonksiyona verilecek para ise israftır.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Ekran Kartları Hakkında 5 En Önemli İpucu? WiFi Bağlantınızı Daha İyi Hale Getirin!
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes