Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımızda Windows 10’un püf noktalarına yani ipuçlarına değineceğiz lakin yazımız uzun olduğundan dolayı sıkıcı bir hale gelmemesi için yazıyı iki parça halinde yayınlamak istiyorum. İlk 5 tane ipucunu bu makalemizde belirterek yazımıza başlayalım. 29 Temmuz’da çıkışıyla birlikte daha ilk haftalarda 50 milyon kişinin bilgisayarına ulaşan Windows 10, birkaç yeni özelliği de beraberinde getirdi.

Örneğin ilk defa Windows’un kendi kişisel sesli asistanı Cortana ile tanıştık, yeni tarayıcı edge, eski İnternet Explorer tarayıcının yerini aldı, Windows 7’nin başlat menüsü geri geldi. Ayrıca Windows 10, Microsoft’un numaralandırma sistemini taşıyan son sürüm olacak. Gelecekte sürüm numaraları yerine düzenli güncelleştirmeler alacağız. Diğer taraftan Windows 10 kullanıcıyı her zamankinden daha yakın takibe alıyor ve verileri internet üzerinden evine gönderiyor.

1. SİSTEM ÖZELLİKLERİ: Windows 7/8’in Standart Özellikleri

Windows 10 yeni gibi gözükebilir ancak eski özelliklerin çoğu hala yeni kılıfın altında saklı BIOS’a Ayarlar’ın altındaki Güncelleme ve Güvenlik’teki kurtarma üzerinden ulaşabilirsiniz. Geliştirilmiş başlangıçta şimdi yeniden başlat diyerek Windows’un başlarken UEFI ara yüzüne geçmesini sağlayabilirsiniz. Bunu yapmanın diğer yolu ise sistemi yeniden başlatırken Shift tuşuna basılı tutmak.

Ayrıca Windows 10 güvenli mod da açılabiliyor. Bunun en kolay yolu, Windows+R tuş kombinasyonu ile komut satırına msconfig yazmak. Çıkan pencerede önyükleme sekmesindeki güvenli ön yükleme ve ağ kutucularını işaretlemek. Sistem baştan başladığında güvenli modda açılacaktır. İsterseniz Windows 7’den tanıdığınız eski hesap makinesine dönmeniz de mümkün. Bunun için ücretsiz Old Calculator for Windows 10 uygulamasını indirebilirsiniz.Eski fotoğraf görüntüleyicisi içse hala Windows 10 içinde bir yerlerde gizli. Windows 10+R ile komut penceresine regedit yazıp kayıt defterinde HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Wwindows Photo Viewer\Capabilities\FileAssociations girdisini arayın. Burada JPG veya PNG gibi dosya uzantılarını bulun ve değeri PhotoViewer.FileAssoc.Tiff ile değiştirin. Windows 10 bundan sonra fotoğraflarınızı eski görüntüleyici ile açacak.

2. BAŞLAT MENÜSÜ: Başlat menüsünü keyfinize göre düzenleyin

Yeni Windows 10 başlat menüsü ,, rengini bile rahatlıkla düzenleyebileceğiniz bir tasarıma sahip. Masaüstünde boş bir alana tıklayarak Kişiselleştir ve Renkler üzerinden parlaklık, gölge, saydamlık gibi birçok özeliği kişiselleştirebilirsiniz. Başlat adlı menü seçeneği ile başlat menüsünden sık kullanılan uygulamaları veya son eklenen programları kaldırabilirsiniz. Başlat menüsündeki kutucukları, teker teker kaldırmak isterseniz kutucuklara sağ tıklayarak bunu yapabilirsiniz.

Benzer şekilde, bir uygulamaya sağ tıklayarak başlat menüsüne kutucuk iğnelemeniz mümkün. Kutucukların boyutunu da sağ tıklayıp küçük orta büyük şeklinde ayarlayabilirsiniz ve isterseniz tüm kutucukları başlat menüsünden kaldırıp Windows 7’de olduğu gibi kullanabilirsiniz. Bunu daha rahat yapmak isterseniz Start Menu 10 uygulamasını indirebilirsiniz.

3. PROGRAMLAR: Favori uygulamalarınızı kurun

Windows 10 ile birlikte birkaç önemli uygulama gelse de bunlar sizin istediğiniz gibi çalışmıyor olabilirler. Bu yüzden Google Chrome veya Mozilla Firefox tarayıcılar gibi olmazsa olmaz uygulamalarınızı kurmak isteyeceksiniz. Microsoft’un yeni tarayıcısı Edge, kesinlikle eski İnternet Explorer’a göre çok daha iyi, fakat Benchmark testlerinde hala rakiplerinin gerisinde yer alıyor.

Ayrıca bilgisayarınızı virüslere karşı kendiniz korumak isterseniz ücretsiz Avira AntiVir gibi, Windows Defender’a göre çok ilerde bir çözüm tercih edebilirsiniz.

Microsoft’un ücretsiz çizim programı Paint hala hayal kırıklığı yaratmaya devam ediyor. Profesyoneller Photoshop programını satın almayı tercih etse de eğer siz ufak detayları düzeltmekten öteye gitmeyecekseniz Paint.net adlı ücretsiz programı indirip kurabilirsiniz. Microsoft Office için de ücretsiz ve başarılı bir alternatif mevcut. Libreoffice programları Windows 10 üzerinde sorunsuz çalışıyor ve neredeyse orijinalindeki tüm işlevlere sahip. Metin dosyalarını PDF olarak kaydetmek isterseniz PDFCreator tavsiye ederiz. Clover da kullanışlı bir yazılım.

Çalıştırdığınızda Windows dosya yöneticisine tıpkı internet tarayıcılarda olduğu gibi bir sekme ekliyor. Windows 10 bile zamanla sabit sürücünüzü gereksiz verilerle doldurmaktan vazgeçmediği için, CCleaner önemli bir yardımcı. Sizi geçici gereksiz dosyalardan kurtararak, PC’nizi far edilir bir biçimde hızlandırıyor. Hız ölçümü için Win Experience İndex kullanmanız mümkün. Bu program bilgisayarınızdaki tüm işlevleri test ediyor ve böylece size sisteminizin hızı hakkında genel bir bilgi veriyor.

4. BULUT: Windows 10’da verilerinizi nasıl şifreleyeceksiniz?

Windows Office belgeleri, fotoğraf gibi birçok veriyi, tercihen kendi bulut servisi OneDrive içinde saklıyor. Kullanıcı olarak bu çözü işinize yarayabilir çünkü böylece verilerinize her yerden ulaşma imkanı bulabiliyorsunuz, diğer taraftan birçok kötüye kullanım senaryosunu da akılara getiriyor. Zira Microsoft’un kendi sunucuları üzerindeki verilere erişim hakkına ek olarak diğer önlemleri de mevcut. Belki de yazılım devi dosyaları ara sıra şöyle bir tarayıp uygunsuz içerikleri otomatik olarak bulmayı amaçlıyor. PC’nizi bu taramalardan korumak için kendiniz önceden şifrelemelisiniz.

Bunun için Cloudfogger isimli programı kullanabilirsiniz. Online olarak kayıt olduktan sonra verilerinizin şifresini kaldırmak için şifreniz ve e-posta adresinizi kullanmanız gerekiyor. Cloudfogger verileri gayte klay biçimde şifreliyor. Kurulum gerçekleştikten sonra program Windows tarayıcınızda yeni bir sürücü olarak görünüyor. Bu sürücüye taşınan tüm veriler otomatik olarak şifreleniyor. Eğer Cloudfogger kurulum sırasında OneDrive veya Dropbox gibi bulut hizmetleri ile bunlar için de şifrelenmiş klasörler oluşturuyor. Korunmasını istediğiniz dosyaları bu klasörlere taşımanız yeterli. İsterseniz şifreli klasörleri arkadaşlarınızla da paylaşmanız mümkün.

5. BAŞLATMA: Oturum açmadan Windows’a giriş yapın

Sistem başlatıldığında Windows 10 otomatik olarak Windows hesabınızla oturum açmak için şifre isteyecek. Eğer bilgisayarı kullanan tek kişi siz iseniz, bu durum can sıkıcı hale gelebilir. Ama isterseniz bu süreçten kurtulabilirsiniz. Windows+R kombinasyonu ile komut satırına netplwiz yazın. Kullanıcı hesapları penceresindeki kullanıcı adı ve şifre kutucuğundaki işareti kaldırın. Tamamı tıkladığınızda karşınıza çıkacak pencerede değişiklikleri bir kez de Windows şifreniz ile onaylayın. Oturum açma penceresi sizi bir daha rahatsız etmeyecek.

Bir sonraki yazmış olduğumuz ve kalan son 5 ipucunu paylaştığımız 10 İpucu ile Windows 10 makalesine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
WiFi Bağlantınızı Daha İyi Hale Getirin! 10 İpucu ile Windows 10! – 2
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes