Responsive Reklam Alanı

Değerli takipçiler,

Uzun bir aradan sonra algoritma (c , c++) derslerine tekrar başlıyoruz, Konumuz ise Dosyalama Sistemleri. Dosyalama sistemlerini, bilgilerin kalıcı olmalarını sağlamak amacıyla, verilerin disk, disket ve kaset gibi manyetik yüzeylerde saklanarak gerektiğinde kullanabilmesini sağlayan istemler olarak adlandırılabilir. Diğer bir ifade ile, genel olarak birbirleriyle ilişkili verilerin birer kayıt biçiminde saklandıkları ortam olarak da tanımlanabilir.

Dosyalama sistemlerini iki ana grupta incelemek gerekir. Bunlardan birincisi sırasal erişimli dosyalar, diğeri de doğrudan erişimli dosyalardır.

Sırasal Erişimli Dosyalar

Sırasal erişimli dosyalarda bilgiler kaydediliş sırasına göre dosya içerisinde yer alırlar. Yani birbiri ardına kaydedilirler. Dolayısıyla istenilen bir bilgiye ulaşmak ta yine sırasallık gerektirmektedir. Ulaşılmak istenilen kayda ilişkin herhangi bir bilgi verilerek dosya baştan itibaren taranmak suretiyle istenilen bilgiye ulaşmak mümkün olmaktadır. Bir anlamda, n. bilgiye ulaşmak için n-1 bilginin sırayla ana belleğe taşınarak kontrol edilmesi gerekir.

Doğrudan Erişimli Dosyalar

Doğrudan erişimli dosyalarda ise girilen bilgiler birer kayıt numarası ile dosya içerisinde saklanmaktadır. Bu kayıt numaraları bir anlamda bilgilerin adreslerini tanımlayan sistemler olarak adlandırılabilir. İstenilen bir kayda ulaşmak için o kayda ilişkin kayıt numarasının girilmesi ile mümkün olabilmektedir. Bu tür dosyalama sistemleri sırasal erişimli dosyalara göre daha kullanışlıdır.

Dosyalama sistemlerinde, diğer işlemlerde kullanılan akış şeması şekillerine ilave olarak dosyaya bilgi yazdırma ve dosyadan bilgi okuma şekilleri tanımlanacaktır. Ayrıca diğer işlemlerde kullanılan bazı şekiller dosyalama sisteminde farklı amaç içinde kullanılabilecektir. Örneğin dosyanın tanımlanması, dosyanın açılması, dosyanın kapanması, herhangi bir kayda konumlanma gibi işlemler önceden bilinen atama ve işlem şekli ile tanımlanabilecektir.

Sırasal Erişimli Dosyalara İlişkin Algoritma ve Akış Şemaları

Bu kısımda sırasal erişimli dosyalara ilişkin tüm işlemleri içeren algoritma ve akış şemaları verilmiştir. Sırasıyla bu tür dosyalarda kayıt işlemleri, istenilen kayıtlara ulaşılmasını sağlayan işlemler, istenilen bir kaydın silinmesi ya da bu kayıtta ki bazı bilgilerin değiştirilmesine yönelik işlemleri içeren algoritma ve akış şemalarının oluşturulması sağlanmıştır.

Örnek: Sırasal erişimli bir dosyaya çalışanlara ait ad-soyad, sicil numarası ve maaş bilgilerini kaydeden algoritma ve akış şeması?

A1. Başla,
A2. Dosyayı Tanımla,
A3. A’yı gir {ad-soyad},
A4. S’yi gir {sicil numarası},
A5. M’yi gir {maaş},
A6. A,S ve M’yi dosyaya yaz,
A7. Tekrar kayıt yapılacak mı? {E yada H},
A8. Eğer ‘E’ ise A3. adıma geri dön,
A9. Dosyayı kapat ve Dur.

Algoritmanın C dilindeki yazılımı:

#include
#include
#include
FILE *dosya;
int s,m,z;
char a[20];
char c;

  main()
{
   c='e';
   if((dosya=fopen("bilgi","w"))==NULL)exit(1);
   while(c!='h')
 {
         printf("ismi giriniz...");scanf("%s",a);printf("\n");
         printf("sicil noyu giriniz...");scanf("%d",&s);printf("\n");
         printf("maasi giriniz...");scanf("%d",&m);printf("\n");
         fprintf(dosya,"%s\n",a);fprintf(dosya,"%d\n",s);fprintf(dosya,"%d\n",m);
         printf("tekrar kayit yapilacakmi(e/h)...");c=getch();printf("\n");
 }
     fclose(dosya);

  getch();
}

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
En Başarılı Mobil Mesajlaşma Uygulamaları? Antivirüs Yazılımları…
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes