Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Size en iyi İpad ve İphone ipuçlarının listesini sunabilmek için her özelliğin üzerinden geçtik. İpuçlarımız çoğunluğu İOS 7 veya 8 yüklü cihazların hepsinde çalışıyor, ayrıca bazıları daha eski sürümlerinde çalışıyor. Sadece belli bir cihazda (örneğin İpad ve İphone 5s ve üstü) çalışan ipuçlarınıda ayrıca işaretledik, ancak ipuçlarımızın çoğu nerdeyse her cihazda çalışıyor. Bir önceki yazmış olduğumuz En İyi iPhone ve iPad İpuçları -1 makalemizin devamını paylaşacağız.

NAVİGASYON VE HARİTALAR

İPad ve İPhone’daki en kullanışlı şeylerden biri Apple Harita’yı veya başka bir navigasyon uygulamasını kullanarak seyahat planlamaktır. Bu özellikle İPhone için gerekli ki yerleşk bir GPS’e sahip (sadece WiFi+iPad 4g modeli buna sahip). İster evde olun ister dışarda bu ipuçları daha çok yararlanmanızı sağlayacak.

Google Haritalar’ı çevrimdışı kullanın

Google Maps (Google Haritalar) uygulaması Türkiye App Store’de yok. O nedenle ücretsiz uygulamayı yüklemek için ya App Store hesap bilgilerinizi girerek kayıtlı ülkenizi geçici olarak ABD yapmanız ya da yeni bir ABD App Store hesabı açmanız gerekiyor. (Bilgi için: bit.ly/gm206 )

Internet bağlantınız olmadan bir yere gidecekseniz ya da uluslararası dolaşım faturanız şişsin istemiyorsanız haritaları cihazınıza kaydedip çevrimdışı olarak kullanmak işinize yarayacaktır. Bir haritayı kaydetmek için Google Maps’te arama kutusuna ”OK Maps” yazmanız yeterli ama resmi bir yol daha var : Arama kutusunun sağındaki insan simgesine dokunun, en alta inip ”Haritayı çevrimdışı kullanmak üzere kaydet”e dokunun, istediğiniz yer adını arayın ve istediğiniz ölçüde yakınlaştırma yaptıktan sonra kaydedin. Daha sonra bu çevrimdışı haritada istediğiniz kadar yakınlaştırma yaparak gezinebiliyor ve konumunuzu görebilirsiniz ama arama yapamazsınız.

Yandex.Navigasyon’da ev ve iş adresinizi ayarlayın

Eğer düzenli olarak bir yerlerden evinize veya işyerinize yolculuk yapmanız gerekiyorsa bu adresleri favorilere kaydetmenizde fayda var. Böylece, favorilerden seçtiğiniz konumdan veya konuma kolayca tarif alabilirsiniz. Bunun için alt menüdeki Favoriler düğmesine dokunun, Ev düğmesine dokunun ve ev adresinizi yazın ya da mikrofona dokunarak söyleyin. Aynı işlemi işyeri için de tekrarlayın. Artık favoriler sekmesine girip istediğiniz adrese dokununca Yandex.Navigasyon sizi anında yönlendirecek.

Apple Harita’da ev ve iş adresinizi ayarlayın

Apple Harita’yı kullanıyorsanız ve adreslerinizi kaydetmek istiyorsanız işlemleri biraz farklı yapmanız gerekiyor. Önce Kişiler uygulamasını açıp kendi isminizi aratın. Kendinize ait bir kaydınız yoksa yaratın, ardından ev ve iş adresinizi ekleyin. Sonra Ayarlar> Genel> Siri adımlarını izleyin. Bildirim’e basıp kişi listesinden kendinizi bulun. Bundan sonra Apple Harita’da ”ev”veya”iş” araması yaptığınızda adresinizi belirecektir.

KLAVYE

Ekran klavyesi fiziksel bir klavye kadar rahat ve hassas olmasa da Apple daha hızlı yazmak için birkaç özellik yaratmış. Bunların çoğu her cihazda çalışıyor ama özellikle İPad için özel bir özellik var ki ona da değineceğiz. Bu ipuçlarını uygulayarak İPad veya İPhone’uzunu daha rahat bir şekilde kullanabileceksiniz.

Hızlı rakam ve karakterler

Hızlıca bir rakam, noktalama işareti veya TL simgesi eklemek istersiniz bunun kolay bir yolu var: Sol alttaki ”123”düğmesine basın ve parmağınızı ekrandan kaldırmadan istediğiniz karakterin üstüne götürüp bırakın. Karakter yazıldıktan sonra otomatik olarak normal klavyeye döneceksiniz. Bu arada hatırlatalım ki A,O ve İ harflerine basılı tutarak erişebileceğiniz bazı özel karakterlerde var.

Otomatik olarak nokta ekleyin

Hızlı yazıyorsanız nokta işareti için endişe etmenize gerek yok. Cümlenizi bitirince boşluk tuşuna hızlıca iki kez basın. İPad veya İPhone’unuz son kelimelerin ardına bir nokta ve boşluk ekleyecek, böylece yeni cümleye hemen başlayabileceksiniz. Alıştıkça uzun e-posta ve mesajları yazmak daha kolay gelecek.

Caps Lock

Eğer her şeyi büyük harflerle yazmak istiyorsanız klavyenizin Caps Lock modunda kullanabilirsiniz. Shift tuşuna hızlıca iki kere bastığınızda tuş, altında bir şerit olan oka dönüşecek. Bu da klavyenin Caps Lock modunda olduğunu gösterir. Bu modu kapatmak ve normal yazmaya geri dönmek için tuşa tekrar dokunun.

Ayrık klavye

Büyük boy İPad kullanıyorsanız (İPad mini değil). klavye size biraz geniş gelebilir. Bu yüzden Apple, İPad’lerde ayrık klavye desteği sunuyor. Bu özellik bir kısmı da sağ başparmaklarınızı kullanarak yazı yazabiliyorsunuz. Klavyeyi ayırmak için iki parmağınızı klavye üstüne yerleştirip kenarlara doğru çekin. Klavyeyi eski haline döndürmek için sağ alt köşedeki klavye düğmesine basılı tutun ve ”Yerleştir ve Birleştir”İ seçin.

SAFARI VE WEB’DE GEZİNTİ

Web’de gezinmek tabletlerin ana kullanım alanlarından biridir. Dolaysıyla bu alanda bir.ok özellik olması da şaşırtıcı değil. Biz, İOS’in varsayılan web Safari’yi ele alacağız. Tüm ipuçlarımız hem İPhone hem de İpad’de çalışıyor.

Yeni sekmede aç

Bir web sayfasını okurken açmak istediğiniz yeni bir bağlantıya rastladığıysanız ve fakat şu an okumakta olduğunuz sayfadan ayrılmak istemiyorsanız bağlantıyı yeni bir sekmede açabilir, daha sonra okuyabilirsiniz. Bunun için bağlantıya basılı tutup ”Yeni Sekmede Aç”ı seçin. Eğer bu sayfayı çevrimdışı okumak istiyorsanız ”Okuma Listesine Ekle ”ye tıklayın. Bağlantıyı e-postayla paylaşmak istiyorsanız Kopyala’yı seçip bağlantıyı dilediğinize yapıştırın.

Alan adlarını otomatik tamamlayın

Safari’ye bir web adresi yazarken üst seviye alan adını (.com,com.tr gibi) elle yazmanıza gerek yok. adresin ilk kısmını yazdıktan sonra nokta tuşuna basılı tutun ve listeden bir adresi sonu seçin. İhtiyacınız olan .com, .net, .edu ve .tr gibi popüler uzantılar listede mevcut.

Okuyucu modu

Bazı web sayfalarını telefon ve tabletlerde çok iyi çalışmıyor veya rahat okunamıyor ama okuma modu ile sayfadaki gereksiz öğeleri azaltıp yazıları daha rahat bir şekilde görebilirsiniz. Unutmayın ki bu özellik tüm web siteleri tarafından desteklenmiyor, dolayısıyla bunu her yerde kullanamazsınız. Ancak ziyaret ettiğimiz sitelerin çoğunluğu bu modu destekliyor. Bir makale okurken adres çubuğunun solundaki yatay çizgili düğmeye dokunun. Okuyucu modu karşınıza gelecek.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
En İyi iPhone ve iPad İpuçları -1 Türkiye’nin İlk İçerik Pazarlaması Konferansı SEOzone’15’te…
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes