Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Temel bilgisayar fonksiyonlarını kontrol eden programlar grubu olarak tanımlanırlar. Bilgisayarların istenilen amaçlar için kullanılabilmesi için, bilgisayarı hazır hale getiren ve tanımlı olduğu komut ve fonksiyonlarla kullanıcıya hizmet veren yazılımlar grubudur. Kullanılış şekillerine göre günümüzde değişik yapılarda işletim sistemleri mevcuttur.

UNIX İşletim Sistemi

Güçlü ve etkin bir çalışma ortamına sahiptir. Yazılım geliştirmede, metin düzenlemede, sistem programları ve bilgisayar uygulamalarında güçlü bir işletim sistemidir. UNIX işletim sistemi iç ana bölümden meydana gelmektedir.

1. Çekirdek: Kaynakların yönetimini gerçekleştirir. Giriş/Çıkış işlemlerini, çevre birimlerin eş güdümünü ve iletişimi düzenler.

2. Kütük Sistemi: Bilgi yapılarını ve dizinlerini düzenler. Bilgi kütüklerinin oluşturulmasını ve saklanmasını sağlar.

3. Kabuk: Komut yorumlayıcısıdır. Sadece bir destek bölümüdür. Kullanıcı açısından sistemin bir yararlı bölümüdür. Kullanıcı isteklerini çekirdek işlevinden ve destek programlardan karşılar.

UNIX sistemi, etkileşimli bir işletim sistemidir. Bunun anlamı girilen komutları ekrandan görerek anında yanıtlaması ve yerine getirmesi demektir. Bu sistem birden çok işin yüklenebileceği ve birden çok kullanıcı tarafından kullanılacağı anlamındadır. UNIX sisteminin çok kullanıcılı bir işletim sistemi olması birden çok kullanıcının sistemi aynı anda kullanabileceği anlamındadır. UNIX işletim sistemi bir çok programlama dilini desteklediği gibi ayrıca etkileşmeli bir hesaplayıcısı da vardır.

XENIX İşletim Sistemi

Microsoft tarafından UNIX’in kişisel bilgisayarlara uyarlanmış şekli olarak tanımlanabilir. Özellikle, XENIX’in belli koşullarda DOS kütüklerini kullanabilmesi, işlem yapabilmesi ve DOS ile XENIX’in aynı disk üzerinde yer alabilmesi önemli bir avantajdır.

XENIX işletim sistemi, genel amaçlı ve çok kullanıcılı bir işletim sistemidir. Çok sayıda destek programını kullanıcılara sunmakla birlikte XENIX’in iki destek paketi vardır. Bunlar; Geliştirme Sistemi ve Metin Düzenleme Sistemidir. XENIX sistemi, güçlü bir komut dili ya da programlama diline sahiptir. Bir çok metin düzenleyici ve esnek metin düzenleme olanakları sunar. Güvenilir bir kütük sistemine sahiptir ve kütük sisteminde yer alan kütükler yetkisiz kullanımlara karşı korunmaktadırlar.

NETWARE İşletim Sistemi

Novell firmasının ürünü bir yazılımdır. Kişisel bilgisayarlar arası ve yerel bilgisayar ağını (LAN) gerçekleştiren bir yazılımdır. Netware işletim sisteminin yüklendiği ana bir bilgisayar, sahip olduğu disk üzerindeki bilgi ve programları kendisine bağlı çok sayıda kullanıcıya ve onların kişisel bilgisayarlarının hizmetine sokar.

Netware işletim sistemi, kendi özgün kuralları ve elemanlarıyla birden çok kullanıcının yer aldığı yerel bilgisayar ağını yönetmeyi amaçlar. Netware işletim sistemi, DOS işletim sistemine benzer. Bir çok DOS komutunun aynısı Netware’de de vardır. Netware işletim sistemi, DOS, UNIX ve XENIX gibi bir çok işletim sistemiyle uyumlu çalışabilmektedir.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Veritabanı Oluşturma? Tablo ve Alan Ekleme? YouTube Seo Rehberi!
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes