Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Zaman zaman otomobil kategorisine değinmek istiyorum lakin blogumuzun ağırlıklı konusu bilgisayar dersleri ve teknoloji olduğundan pek fırsat bulamıyorum ama bu kısmı da sizlerden gelen talep üzerine elimden geldiğince dolduracağım. Otomobil tutkunu arkadaşlarım sayesinde bende onlardan bilgi alıp burada sizlere aktarıyorum 🙂 Konumuz olan Anti Patinaj sistemini sizlerle paylaşacağım.

İsminden de kolaylıkla anlaşılabileceği gibi, araba tekerlerinin patinaj yapmasının önlenmesi amacıyla kurulan bir sistemdir. Özellikle ani ve hızlı kalkışlarda arabaların patinaj yapması büyük olasılıktır. Patinaj, tekerlerin, ileriye gitmeden kendi çapı etrafında dönmesi, uğraşlara rağmen arabanın ilerleyememesi ya da çok az ilerlemesidir. Motor güçlendikçe, arabanın patinaj yapma olasılığı da artar; işte bu nedenle mühendisler ASR sistemini bulmuşlar ve araçlara entegre etmişlerdir. Dilimize Almanca’dan geçmiştir: “Anti Schlupf Regelung”. Yani; Anti Patinaj Düzenlemesi.

Anti Patinaj Sistemi Nasıl Çalışır?
Araç seyir halinde iken patinaj yapmaya başlaması durumunda ASR sistemi meydana gelen bu patinajı algılayarak patinaj yapan tekerleği ya da tekerlekleri frenler. Bu sayede araç patinaj işleminden kurtulup yüksek hıza ulaşır. Eğer bu yolla patinaj engellenemiyorsa sistem motor gücünü düşürerek patinaj yapmayı engeller. Genelde birinci durumda olumlu sonuçlar alınsa da özellikle bataklık gibi alanlarda motor gücünün düşürülerek patinajın önlendiği gözlemlenmektedir.

Bazı durumlarda ASR sisteminin dezavantajları ortaya çıkabilmektedir. Bu tip durumlarda sistemi devre dışı bırakabilmek adına araç içerisine yerleştirilmiş olan bir butona basılır. Sistem tekrar devreye sokulmak istenir ise basılı halde olan buton kaldırılarak anti patinaj sistemi devreye sokulur.

Aracınızda anti patinaj sistemi yoksa ve bu sistemi aracınıza dahil etmek istiyorsanız aracınızda ABS fren sistemi ve enjektör sistemi yer almalıdır. Bu sistemler yoksa aracınıza ASR özelliğini dahil etmeniz mümkün değildir. ASR sistemi özellikle ESP sistemi ile aynı anda çalıştığından dolayı araçların savrulmasını önler. Keskin virajlara standartların üzerinde bir hızla girilmesi durumunda araç savrulmasını önlediğinden yüksek derecede hayati önem arz etmektedir. Bu durumda ciddi anlamda sürüş güvenliğini arttırmaktadır.

Çekiş Kontrol Sistemi (ASR) bulunmayan araçlarda kaygan zeminlerde (ıslak, buzlu, toprak, vb.) ve dönüslerde gaz pedalına gereğinden fazla basılması durumunda çekiş yapan tekerlekler hızla bosa döner ve aracın savrulmasına sebep olabilir. Fakat Çekiş Kontrol Sistemi bulunan araçlarda her türlü yol şartlarında emniyetli yol tutuş sağlanır.

  • Sürüş güvenliğini arttırır
  • Virajlarda aracın savrulmasını engeller
  • Kaygan zeminlerde güvenli sürüş sağlar
  • Her türlü yol şartlarında (çamurlu, ıslak, buzlu) kolayca kalkış yapılmasını sağlar
  • Lastiklerin ömrünü uzatır
  • Aks, debriyaj balatası, şanzıman vb. aktarma organlarının ömrünü uzatır
  • İstenildiğinde devreden çıkartılabilir
  • -40 C, +80 C ortam sıcaklaklıklari arasında çalışabilir.

ESP sistemine bir sonraki yazımızda değineceğim…

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
PHP’de Koşula Bağlı Operatör? ESP (Electronic Stability Program) Nedir? Nasıl Çalışır?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes