Responsive Reklam Alanı

Sevgili okurlar,

Eduroam (education roaming) belirli güvenlik standartlarını kullanarak, eduroam üyesi kurumların kullanıcılarının diğer eğitim kurumlarında da sorunsuzca ağ kullanımını amaçlamaktadır. Üniversitelerde olan bu ağ sayesinde öğrenciler kendi bilgileri ile bu ağa katılıp ücretsiz bir şekilde internete girebilir. Yalnız yanlış bilinçlendirilen öğrenciler bu sistemin sadece üniversite yönetimine ve akademisyenlerin kullanımına açık olduğunu zannediyorlar. Elbetteki öyle değil, yazımızın devamında detaylıca konuya değineceğiz…

Eduroam Nedir?
Eduroam (EDUcation ROAMing – Eğitim Gezintisi), akademisyen ve öğrencilerin kendi kurumlarında veya misafir gittikleri kurumlarda internete ücretsiz bağlanabilmeleri için geliştirilmiş uluslararası kablosuz internet erişim sistemidir.

Eduroam Ağı Nerelerde Bulunmaktadır?
Bu konuda daha detaylı bilgiye ve üye kuruluşlar listesine, www.eduroam.org ve www.eduroam.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Eduroam Güvenlimidir?
Eduroam Wi-Fi Ağı güvenli bir ağdır. İletişim EAP/TTLS metodu ile kriptolu yapılmaktadır. Güvenliği açık kablosuz ağlardan yaptığınız bağlantılar kolayca dinlenebilir. Bağlantı güvenliğiniz için, üniversitemizde bulunan kablosuz ağlardan “eduroam” kablosuz ağını tercih etmeniz önerilmektedir. Size tahsis edilen kullanıcı adı (username) ve şifrenizi (password) kesinlikle bir başkasına devretmeyiniz. Başkasının yapacağı internet erişiminden Bilgi İşlem Daire Başkanlığında kayıtlı username sahibi personel/öğrenci sorumludur.

Eduroam Erişim Kayıtları
Kullanıcıların yapacağı her türlü internet erişimleri 5651 Sayılı İnternet Yasası kapsamında 2 yıl süresince saklanmaktadır. İnternetin suç oluşturacak şekilde kullanılması durumlarında Adli Makamlara gerekli bilgileriniz verilebilmektedir. Bu nedenle eduroam ağını kullanan personel, öğrenci ve misafirlerlerin Eduroam Türkiye Katılım Sözleşmesi’ ne, ULAKNET Kullanım Politikası’na ve 5651 Sayılı Yasa’ya (İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun) uymakla yükümlüdür.

Eduroam Ağına Nasıl Bağlanılır?
Bir eduroam ağına bağlanmak ile, kendi kurumunuzun ağına bağlanmak arasında neredeyse hiç fark bulunmamaktadır. Kendi kurumunuzun ağına bağlanırken kullandığınız aynı yetkilendirme ve şifreleme metodu ile yine aynı kullanıcı adı ve şifrenizi kullanarak bağlanmanız gerekmektedir. Kendi kurumunuz ile arasındaki tek fark, SSID sinin, yani “Kablosuz Ağ Adı”nın farklı olmasıdır. Kurumunuzda kullanılan SSID’nin de diğer kurumlar ile aynı olması durumunda bu işlemi de yapmanıza gerek kalmadan, doğrudan bağlantı gerçekleştirebilirsiniz. eduroam üyesi kurumların SSID’lerini eduroam Türkiye katılımcılarının bilgileri sayfasından kontrol edebilirsiniz.

Misafir olduğunuz kurumun, kendi kulanıcıları içinde aynı SSID’yi kullanıp kullanmadığını, dolayısıyla eduroam kapsama alanlarını bu sayfadan ve ziyaret ettiğiniz kurumun bilgilendirme sayfalarından öğrenebilirsiniz. Bağlantı ayarlarınız ve diğer detaylar için kendi kurumunuzun ağ yöneticileri size yardımcı olacaktır.

Değerli arkadaşlar, eduroam sistemini bilgimiz dahilinde ve kendi sisteminde olan özellikleri ile birlikte anlattık. Windows işletim sistemlerinde veya akıllı cihazlarınızda bu bağlantıyı kurmak için aşağıdaki vereceğim linklerden ihtiyacınız olana tıklamanız yeterli. (Bağlantı linklerinde ki adres eduroam resmi sitesidir, güvenebilirsiniz.)

Windows 10
Windows Vista
Windows XP
Linux Genel
Linux – Ubuntu 7.10
Intel Proset Kablosuz Programı
Android İşletim Sistemine sahip cihazlar

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
ESP (Electronic Stability Program) Nedir? Nasıl Çalışır? Animasyon Programı Hakkında Genel Bilgiler?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes