Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Java apletlerinin yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde Future Splash Animator diye adlandırılan ve günümüze göre kıyaslandığında son derece basit canlandırmaların hazırlanmasına olanak veren bir program kullanılmaktaydı. Macromedia firması 1997 yılında bu programın lisansını satın alıp adını Flash olarak değiştirdi. Bu dönemden sonra web sayfalarından yayınlanabilen canlandırmaların hazırlanmasında yeni bir dönem başlamış oldu. Zamanla kullanıcı etkileşiminin güçlendirildiği canlandırmalar hazırlamak olanaklı duruma geldi. Flash 4’le birlikte duyurulan dahili ActionScript dili yardımıyla kullanıcı tepkisiyle çalışan canlandırmalar hazırlanabildi.

Flash 5 ve özellikle Flash MX sürümleriyle kullanıcı etkileşimi çok üst noktalara çıkartıldı. 2004 yılında Macromedia Flash 2004 MX sürümü ve 2005 yılında Adobe firmasının satın aldığı Macromedia Flash 8 piyasaya sürüldü. Her yeni sürümle birlikte çok daha esnek ve güçlü bir yazılım karşımıza çıkmaktadır. Flash’ın sunduğu güçlü grafik araçları ve ActionScript dili son derce etkileyici canlandırmalar tasarlamayı mümkün kılmaktadır.

Flash Yazılımının Kullanım Alanları

Flash ile web üzerinden yayınlanabilen vektör grafikleriyle hazırlanmış durağan resimler, etkileşimsiz ve etkileşimli canlandırmalar (animasyon) hazırlanabilir. Ayrıca sahip olduğu dahili programlama dili (ActionScript) yardımıyla yeni başlayanların sıradan etkileşim denetimleri eklemesini sağlayacak kadar kolay canlandırmalar hazırlanabilir. Flash, ileri düzey programcılarsa ActionScript yardımıyla çok güçlü etkileşimlere sahip uygulamalar hazırlama imkanı sağlamaktadır. Flash, ses dosyası ekleme ve ses denetimi yapma özelliğini de kullanıcılara sunmuştur. Böylece sesli karikatürler, Flash ile kolayca hazırlanabilir.

Vektörel Grafikler

Vektörel grafikler, bilgisayar ekranında çeşitli çizimlerin oluşturulması için bir dizi koordinat bilgisi ve matematiksel formüllerin kullanıldığı grafiklerdir. Vektör grafikleri ölçeklenebilir çizimlerdir. Bunun anlamını şöyle açıklayabiliriz: Flash’la çizilmiş bir nesne ne kadar büyütülürse büyütülsün görüntüde bir bozulma meydana
gelmez.

Bitmap diye adlandırılan resim ve grafiklerin oluşturulmasında her biri bağımsız veri (renk bilgisi, konum bilgisi) içeren ve piksel diye adlandırılan noktaların oluşturulması ilkesine dayanırr. Bitmap resim ve grafikler büyütüldüğünde büyütme oranını karşılamak üzere aralara noktalar yerleştirilir. Bu durum, ekrandaki grafik ve resmin kenarlarında merdiven basamağını andıran bir bozulmaya neden olur. Şekil 1.1’de noktasal (bitmap) ve
vektörel iki doğrunun karşılaştırılması yapılmıştır. Vektörel grafiğin web için sağladığı en büyük yarar, işlevi büyük ancak boyutu küçük dosyaların hazırlanabilmesidir.

Flash’ın Diğer Yetenekleri

Flash’ın en önemli özelliklerinden birisi akışkanlık (streaming) yeteneğidir. Bunu anlamak için şöyle bir örnek verebiliriz: İçinde birkaç yüz Kbyte’lık birden fazla resim dosyaları ve çok büyük ses dosyası içeren bir web sayfası düşününüz. Dosya indirme (download) hızının düşük olduğu bir durumda sayfadaki resimler ekrana gelene kadar ve ses dosyası tamamen indirilip çalınmaya hazır duruma gelene kadar çok uzun zaman geçecektir. Bu pek çok kullanıcı için istenmeyen bir durumdur.

Flash’la hazırladığınız bir canlandırma çok sayıda kareden ve sahneden oluşabilir. Flash filminin oynatılmaya başlanması için tüm bu karelerin ve sahnelerin yüklenmesine gerek yoktur. İlk kare yüklenmeye başlandığı andan itibaren film oynatılır. Kullanıcı yüklenen kareleri izlerken diğer kareler de kullanıcının bilgisayarına yüklenmeye devam eder. Filminizi doğru planlarsanız, gelen kareler gösterilen karelere göre asla geç kalmaz ve ziyaretçileriniz sürekli akan görüntüler görür. Flash dosyalarına film (movie) adı verilir. Flash’la oluşturulan dosyalar, .fla uzantısını alırken Flash Player (Flash oynatıcı) aracılığıyla oynatılan dosyalar .swf (‘svif diye
okunur) uzantısını alır. Flash oynatıcı yardımıyla .swf uzantılı filmler web tarayıcısı üzerinden izlenebileceği gibi bağımsız olarak da çalıştırılabilir.

Flash Nesnelerinin Hareketlendirilmesi

Flashla canlandırma oluştururken çizgi film tekniğine benzer bir yöntem kullanılır. Oluşturulan hareketler ayrı karelerden meydana gelmektedir. Bu karelerin ayarlanan bir hızda birbiri ardına gösterilmesiyle hareket etkisi oluşturulur. Flash’ın önemli bir özelliği de her bir karenin çizimini kullanıcıya bırakmamasıdır. Siz başlangıç ve bitiş karelerini tanımlarsınız, ara kareleri Flash kendisi oluşturur. Bu teknikle bir nesnenin belli bir noktadan başka bir noktaya hareketini ya da herhangi bir grafik öğesinin renginin ve şeklinin değiştirilmesini sağlayabilirsiniz. Tüm bu hareketler zaman çizelgesi diye adlandırılan bir cetvel üzerinde gerçekleştirilir. Cetvel her bir hareketin tutulacağı karelere ayrılmıştır. Kareler birbirinden bağımsızdır ve karelerde istediğiniz grafik öğesini barındırabilirsiniz.

SWF Uzantılı Filmleri Geri Dönüştürmek

SWF dosya biçimi FLA dosyalarının derlenmiş durumudur. Bu nedenle SWF’ye çevrilmiş bir filmin olağan şartlar altında FLA’ya çevrilmesi söz konusu değildir. Ancak bazı yazılım firmaları Ters Mühendislik diye adlandırılan tekniklerle SWF dosyalarını FLA’ya dönüştüren ve belli bir ücret karşılığı satılan yazılımlar geliştirmektedir.
Bir internet tarayıcısında flash decompiler anahtar adıyla arama yaptıracak olursanız SWF dosyalarını FLA’ya dönüştüren, diğer bir açıklamayla ters dönüşüm (decompile) yapan yazılımları bulabilirsiniz.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Eduroam Nedir? Flash Animasyon Bileşenleri Nelerdir?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes