Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Bileşen, belli bir amaca hizmet etmek için hazırlanmış ve kullanıma hazır nesnelerdir. Bileşenler sayesinde formlar oluşturup, üzerinde tasarım yapabilir ve kullanıcıları yönlendirebilirsiniz. Actionscript ile yazacağınız çok uzun kodların yerine, bileşenlerin parametre değerlerinde birkaç değişiklik yaparak bu bileşenleri SWF dosyalarına ekleyebilirsiniz. Bu bize çalışmalarımızda zaman ve hız kazandırarak, oluşturacağımız swf dosyasında daha az actionscript yazmayı ve karmaşıklığı önlemiş olur.

Bileşen dosyalarının uzantısı SWC’dir. Bu bileşenleri internet üzerinden indirebilir ve kendi animasyon programınıza yükleyebilirsiniz. Bir bileşen çalışma alanınıza sürükleyerek bıraktığınızda SWF dosyanızda yaklaşık olarak 25Kb’lık bir büyüme meydana gelir. Animasyon programı ile birlikte temel bileşenler aşağıda verilmiştir. Bu bileşenlere Components panel User İnterface (Kullanıcı Arabirimi bileşenleri) altından erişebilirsiniz. Eğer Components panel açık değilse Window menüsünden component (Ctrl+F7) tıklayarak açabilirsiniz.

Aşağıda verilen tabloda çok sık kullanacağınız ve bilmeniz gereken Kullanıcı Arayüz Bileşenleri (UI components) verilmiştir. Eğer animasyon programı profesyonel (profesional) kullanıyorsanız Datagrid, Datechooser, Datefield, Menu, Menubar ve Tree gibi birçok bileşenleri de ek olarak içermektedir.

Flash Arayuz Bilesenleri emresupcin - Flash Animasyon Bileşenleri Nelerdir?

Button (Düğme)

Bu bileşen sayesinde form üzerine düğmeler yerleştirebilir ve SWF dosyanızın çalışması sırasında basıldığı zaman gerçekleşmesini istediğiniz işlemleri bağlayabilirsiniz. Bir web sayfasında gördüğünüz onayla, kaydet, sil gibi button tipi girdiler bu bileşenden oluşturulmuştur. Örneğin bir button bileşenine ilgili actionscript yazıldığında ve çalışma esnasında bu bileşene tıklama ile istenilen bir web sitesinin açılması sağlanabilir. Bu bileşen yine görsel olarak rollover ( ) (Üzerine gelme) ve click() (tıklama) efektlerine sahiptir.

Her bileşenin parametreleri vardır. Bu parametreler bileşenlerin kullanılmasını ve bazı ayarların yapılmasını sağlar. Bu parametrelerden en önemlileri şunlardır.

Icon: Button bileşeni üzerine icon yerleştirmek için kütüphanede (Library) kullanılacak iconun ismi yazılır.
Label: Buton bileşeninin üzerinde yazacak etiket ismi yazılır.
LabelPlacement: Label ile yazdığımız etiket isminin sağda mı (right), solda mı (left), iconun üstünde mi (top) ve iconun altında mı (bottom) ayarı yapılır.
Enable: Bu parametre false seçilirse button bileşeni etkinliğini kaybeder. Eğer bu parametre true seçilirse tekrar button bileşeni etkinleşir.
Visible: Bu bileşenin ekranda görünüp görünmemesini sağlar. Eğer bu parametre false ise ekranda görünmez, true yapıldığında ise tekrar ekranda görünür.

Label (Etiket)

Bu bileşen ile form üzerine statik yazılar yazılır. Form üzerinde açıklama bilgilerini bu bileşen kullanarak yapacaksınız. Bu bileşenin en önemli parametreleri şunlardır:

Autosize: Label (Etiket) içerisine yazılan metnin bileşen içerisinde sağa, sola veya ortalı şekilde mi yazılacağı belirlenir. Bu parametrede None seçildiğinde normal ayarı, Left seçildiğinde sola dayalı, Right seçildiğinde sağa dayalı ve center seçildiğinde metnin ortalı yazılmasını sağlar.
Text: Label (Etiket) içerisine yazılacak metin bu parametre içerisine yazılır.

Checkbox (Onay Kutusu)

Bu bileşen kullanıcıların seçenek grubu içerisinden bir veya birkaçını seçip kullanmasını sağlamaktadır. Örneğin bir web sitesine üye olurken size hobileriniz veya ilgi alanlarınız sorulduğunda ilgili seçenekleri seçmeniz için onay kutusu kullanılır. Bu bileşenin en önemli parametreleri şunlardır:

Label: Checkbox bileşeninin üzerinde yazacak etiket ismi yazılır.
LabelPlacement: Label ile yazdığımız etiket isminin sağda mı (right), solda mı (left), onay kutusunun üstünde mi (top) ve onay kutusunun altında mı (bottom) olacağının ayarı yapılır.
Selected: Checkbox’ın (onay kutusu) seçili olup olmadığı belirlenir. Eğer bu parametre true değerini alırsa onay kutusu seçili hale gelir yani onay kutusuna çeltik konur. False değerini alırsa onay kutusundaki çeltik işareti kalkar.

Combobox (Açılır Menü Kutusu)

Bu bileşen kullanıcıya açılır şekilde bir menü sunar ve bu menüde seçim yapılmasını sağlar. Örneğin kullanıcının öğrenim durumunu (ilköğretim, ortaöğretim, lise, üniversite) gibi seçenekleri bu açılır menüye yazarak kullanıcının bunlardan birini seçmesi sağlanabilir. Bu bileşenin en önemli parametreleri şunlardır:

Data: Bu parametre label (etiket) de yazdığımız ve seçeceğimiz eylemin ne olacağını bildirir. Örneğin combobox’ımızın label’a( etiket) yazdığımız “google’a git” yazısı seçildiğinde yapacağı eylemi, data parametresinin ilgili değerine “http://www.google.com.tr” yazarak sayfanın açılmasını sağlarız.
Editable: Bu parametre combobox bileşeninin içerisine bilgi girişi yapabilmek için düzenleme işlemi yapar.
Label: Combobox (açılır menü kutusu) bileşenine bilgi girişi yapılarak. Çalışma anında ekranda yönlendirecek bilgileri göstermek için kullanılır. Açılır menüde görmek istediğiniz bilgiler ekranda görmek istediğiniz sıraya göre yazılmalıdır.
Rowcount: Combobox (açılır menü kutusu) bileşenin içindeki bilgilerin aynı anda kaç tane gösterileceği belirlenir. Yani combobox bileşeni açıldığında ekranda 2 adet bilgi göstermek istiyorsanız bu özelliği 2 olarak değiştirin. Eğer bu durumda 2’den fazla bilgi varsa aşağı yukarı kaydırma çubuğu ile hareket sağlayabilirsiniz.

List (Liste)

Bu bileşen combobox bileşenine benzer. Farkı birden fazla veri satırını belirli bir satır sayısından sonra kaydırılabilir hâle gelen bir açılır listede görüntülemek yerine, hepsini aynı anda görüntülemesidir. Diğer bir farkı istenirse birden fazla ögenin aynı anda seçilmesini sağlar. Bu bileşenin en önemli parametreleri şunlardır:

Data: Combobox bileşende bulunan parametrenin görevi ile aynı işlevi yapar.
Label: Combobox bileşende bulunan parametrenin görevi ile aynı işlevi yapar.
MultipleSelection: Bu parametre list bileşenini anlatırken söylendiği gibi birden fazla seçime olanak sağlar. Bu özelliği aktif etmek için True değerini seçmek gerekir.
RowHeight: Bu parametre ise list bileşeni içerisinde yazılacak metinlerin satır yüksekliğini ayarlamamızı sağlar.

Textinput (Metin Girdisi)

Bu bileşen kullanıcının dışardan tek satırlık metin girişi yapmasını sağlar. Örneğin kullanıcıya adını ve soyadını girdirmek için, bir email adresi girdirmek için veya bir şifre girdirmek için bu bileşen kullanılır. Bu bileşene girilen metin actionscript kodlarıyla toplanarak bir belgede kullanılır üzere sunucuya gönderilebilir. Bu bileşenin en önemli parametreleri şunlardır:

Editable: Bu parametre true Textinput (Metin girdisi) bileşenine dışardan metin girişi yapılmasını saplar. Eğer false değeri seçilirse dışardan metin girişi iptal edilmiş olur.
Password: Kullanıcının dışardan girdiği verilerin nokta nokta şifreli görüntülenmesi için kullanılan parametredir. Özellikle şifre girişlerinde kullanılır. Eğer true değeri seçilirse girilen metin şifrelenir.
Text: Metin verilerinin girildiği parametredir. Actionscript ile bu değer değiştirilebilir veya kullanıcı girdiği metin verilerini bu parametrede saklar. Bu parametreyi çalışma esnasında değiştirebilirsiniz.
MaxChars: Bu parametrede girilen metnin maximum kaç karakterden olacağı sınırlandırılabilir. Yani bu parametreye 15 değeri girdiğimizde kullanıcı dışardan maximum 15 karakterlik veri girebilir.

TextArea (Metin Alanı)

Bu bileşen de textinput (Metin girdisi) gibi bir bileşendir. Metin girdisinden farkı, çok satırlı olmasıdır. Kaydırma çubukları ile görüntülenecek alana sığmayan metinlerin görüntülenmesi sağlanır. Böylece kullanıcıdan bilgi toplamak amacı ve bilgi görüntülemek amacıyla kullanılabilir. Özellikler uzun metinler için çok kullanılır. Bu bileşenin en önemli parametreleri şunlardır:

Editable: Textinput (Metin Girdisi) özelliği ile aynı işlevi yapmaktadır.
Text: Bu bileşende görüntülenecek metinlerin veya kullanıcının metinlerinin tutulduğu parametredir.
Wordwarp: Bu parametre true seçildiğinde yazılan metin belirlenen sınırlar içinde çok satırlı olarak enter tuşuna basılmadan otomatik olarak yazılır. Eğer false değeri seçilirse yazılan metinde alt satıra geçmek için enter tuşuna basılması gerekir.
Password: Textinput (Metin Girdisi) bileşeninde olduğu gibi metinin şifreli yazılmasını sağlar.

NumericStepper (Nümerik Adımlayıcı)

Bu bileşen sadece sayısal veri girişi veya seçimi için kullanılır. Maximum ve Mininum değerleri belirleyebilir ve istenilen sayıda artış yaptırabilirsiniz. Bu bileşenin en önemli parametreleri şunlardır:

Maximum: Bu parametre ile maximum girilecek veya seçilecek sayı girilir. Örneğin 10 değeri girilmişse kullanıcı dışarıda maximum 10 değerini girebilir veya seçebilir.
Minimum: Bu parametre ile minimum girilecek veya seçilecek sayı girilir. Örneğin 0 değeri girilmişse kullanıcı dışarıda minimum 0 değerini girebilir veya seçebilir.
StepSize: Bu parametre ise minimum ve maximum değerler arasıda artış miktarını belirler. Örneğin bu parametre 2 seçilirse sayılar 2’nin katları şeklinde artar.
Value: Kullanıcının seçtiği veya girdiği sayısal değerlerin tutulduğu parametredir. Actionscript’de bu parametre ile kullanıcının girmiş olduğu değeri okuyabiliriz.

Radio Buton (Radyo Düğmesi)

Bu bileşen kullanıcıların birden fazla seçenekten sadece bir tanesini seçmeleri gerektiğinde kullanılır. Örneğin formunuzda kullanıcının cinsiyetini sorduğunuzda, kullanıcı ya erkek ya da bayan seneklerinden birini seçmek zorundadır. Bu tür durumlarda radiobutton(radio düğmeleri) bileşeni kullanılır. Bu bileşenin en önemli parametreleri şunlardır:

GroupName: Bu parametre ile birden fazla radiobutton kullandığınızda bunların yanı grup içerisinde bir tanesini seçebilmek için bu parametreye aynı isimleri vermek gerekir. Farklı bir isim verdiğinizde diğer radiobutton grubundan çıkar. Örneğin Cinsiyet seçiminde “Erkek” ve “Bayan” seçeneklerinden birini seçebilmek için bu radiobuttonların aynı group içinde olması gerekir.
Label: Bu parametre ile radiobutton’un etiket ismi yazılır. Yani radiobutton’un Erkek veya Bayan olduğunu buraya yazarak kullanıcıyı bilgilendiririz.
LabelPlacement: Label ile yazdığımız etiket isminin sağda mı (right), solda mı (left), Radyobuttonun üstünde mi (Top) ve Radyobuttonun altında mı (Bottom) olacağının ayarı yapılır.
Selected: Bu parametre true olursa radiobutton işaretlenmiş olur.

Progress Bar (İlerleme Çubuğu)

Bu bileşen, SWF dosyanızı web üzerinde iken veya bilgisayarınıza içeriği yüklerken çıkan önyükleme çubuğudur. Yani SWF dosyanızı yükleme eylemini gösterir. Bu bileşenin en önemli parametreleri şunlardır:

Source: Bu alana loader componentinin ismi yazılır. Çünkü resmin yükleneceği kaynak alan burasıdır.
Mode: Event(olay), polled ve manuel olmak üzere 3 mod vardır. Bara içeriğin yüklenme modunu gösterir. Varsayılan değer event`tır. Barı elle ayarlamak isterseniz manuel modu seçmelisiniz.
LabelPlacement: Yükleniyor metninin barın neresinde bulunmasını istiyorsanız bu alandan ayarlayabilirsiniz. LabelPlacement yazan alana bir kez tıklayın ve sütunun hemen sağındaki açılır menüden değişikliği uygulayın.
Label: Bu alandaki verileri değiştirmeyin. Gördüğünüz %3%% bu değer yüklenen veri ile yüklenecek veri arasındaki oranın güncellenen yüzdesini gösterir. Aslında bu string’in gerçek yazılımı %3%2%1 şeklindedir.%3 alanı yüklenen veri ile yüklenecek verinin güncel yüzde oranını gösterir. %2 alanı yüklenecek verinin ( yani resim dosyasının ) toplam miktarını gösterir. %1 alanı ise o an yüklenen güncel byte miktarını gösterir. Eğer bu alana %3%2%1 yazarsanız barda sol tarafta yüklenen güncel yüzde oranını, ortada sabit duran dosya boyutunun byte değerini ve sağda devamlı güncellenen o anlık yüklenen byte miktarını görürsünüz.1,2 ve 3 rakamlarından hangisini yazmaz ve alanı % şeklinde bırakırsanız bunun temsil ettiği değerler gözükmez.
Direction: Bu parametre right seçilirse bar soldan sağa doğru ilerler. Eğer Left(Sol) seçerseniz bar sağdan sola doğru hareket eder.
Conversion: Bu rakam mevcut ve yüklenecek byte oranını ayarlayan bir dönüşüm değeridir. Kilobyte üzerinden byte değerini 1024 olarak da düzenleyebilmek için bu parametreye 1024 değerini yazmalısınız.

Scroll Pane (Kayar Panel)

Küçük bir alana veya bir pencereye fazla bir içerik yerleştirmek isteniyorsa bu bileşen kullanılarak yatay, düşey veya yatay-düşey kaydırma çubuğu eklemenizi sağlar.

ContentPath (içerik yolu): Bu alana harici olarak yüklenecek swf veya jpg gibi dosyanın yolunu yazmalısınız.
hLineScrollSize (yatay kaydırma çubuğu boyutu): Horizontal (yatay) kaydırma çubuğu butonlarına tıklandığında hareketin kaç piksel olacağı ayarlanır.
hScrollPolicy: Horizontal(yatay) kaydırma çubuğunun bulunma şeklini ayarlar. Auto seçeneği ile gerekli olduğunda horizontal (yatay) kaydırma çubuğunun görülmesini sağlar. On seçildiğinde çalışmanın her anında görünür. Off seçilirse çalışmanın hiçbir anında görüntülenmez.
scrollDrag: Bu seçeneği true yaparsanız panel içindeki resmi fare ile sürükleyerek hareket ettirebilirsiniz.
vLineScrollSize (yatay kaydırma çubuğu boyutu): Vertical (Dikey) kaydırma çubuğu butonlarına tıklandığında hareketin kaç piksel olacağını ayarlanır.
vScrollPolicy: Vertical (dikey) kaydırma çuğunun bulunma şeklini ayarlar. Auto seçeneği ile gerekli olduğunda Vertical (dikey) kaydırma çubuğunun görülmesini sağlar. On seçildiğinde çalışmanın her anında görünür. Off seçilirse çalışmanın hiçbir anında görüntülenmez.

Window (Pencere)

Bu bileşen, sürüklenebilir ve kayar bir penceredir. Windows penceresine benzer kontrollerle, bir Html açılır penceresi gibi çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Dış ortamdan (kütüphaneden değil) istediğiniz bir resim veya bir çalışır durumdaki bir animasyon dosyanızı çalıştırılmasını sağlar.

Close Button: Bu parametre true seçildiğinde, window (pencere) bileşeninde windows işletim sisteminde olduğu gibi kapatma butonu belirir. False durumunda ise bu button gösterilmez.
ContentPath (içerik yolu): Dış ortamdan çalıştıracağınız resim veya çalışabilir animasyon dosyalarınızın yolunu, adını veya url adresini yazabilirsiniz. Bu dosyanın window bileşenin içerisinde çalışmasını sağlar.
Title (başlık): Window (Pencere) bileşenin başlık adını girebilirsiniz. Örneğin bir word belgesini açtığınızda word penceresinin üst kısmında dosyanın ismi (Title) başlık çubuğunda yazmadı gibi işlem yapar.

Loader (Yükleyici)

Loader (yükleyici) bileşeni çalışma anında görünmez ve dış ortamdan SWF gibi çalışabilir animasyon dosyaları JPEG, GIF veya PNG gibi resim dosyalarını animasyon dosyanıza eklemeden çalıştırmanızı sağlar.

Autoload: Bu bileşen çalıştığında içeriğin otomatik olarak yüklenmesi için true değeri seçilir. Eğer false değerini seçersek dosyanız çalışmayacaktır. Çalıştırabilmek için actionscript ile kod yazmanız gerekmektedir.
ContentPath (içerik yolu): Dış ortamdan çalıştıracağınız resim veya çalışabilir animasyon dosyalarınızın yolunu, adını veya url adresini yazabilirsiniz.
ScaleContent (içerik ölçeği): Bu parametrenin değeri true seçilirse animasyonunuzda ayarladığınız boyutlara göre kalmasını sağlar. False değeri seçilirse çalışma anında yükleyeceğiniz dosyanın boyutlarına göre yeniden yapılandırılır.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Animasyon Programı Hakkında Genel Bilgiler? Dinamik Veriler?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes