Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar, Otomobil lastikleri basıncının zamanla düşmesinin sebeplerinden biri, lastiğin yapısındaki moleküllerin arasına hapsolmuş hava moleküllerinden kaynaklanan çok küçük boşluklardır. Lastiğin içindeki hava basıncı dışındaki basınçtan yüksek olduğundan, lastiğin içindeki hava molekülleri bu boşluklardan geçerek dışarı kaçabilir. Havayı oluşturan moleküllerin daha yoğun ortamdan daha az yoğun ortama geçmesi nedeniyle bu olay hava osmozu olarak da nitelendirilebilir.

Lastiğin içindeki ve dışındaki basınç farkı nedeniyle ortaya çıkan bu durum lastik basıncının bir ayda yaklaşık 1-2 psi düşmesine neden olabilir. Bu değer çok küçük gibi gelebilir. Ancak en uygun lastik basıncı 30 psi olan bir otomobil lastikleri basıncı hava osmozu nedeniyle bir yılda toplamda 24 psi düşebilir. Yani bu miktardaki basınç azalması lastiğin bir yılda tamamen inmesine neden olabilir.

Hava osmozu nedeniyle ortaya çıkan basınç azalması sadece kullanılmayan araçların lastiklerinde değil bütün lastiklerde görülür. Bu nedenle lastik basıncının uygun değerde tutulabilmesi için lastik basıncı düzenli olarak kontrol edilmeli ve oluşan basınç farklı belirli aralıklarla tamamlanmalıdır.

Lastikte oluşan küçük çatlaklardan ya da supaptan kaynaklanan hava sızmaları da lastik basıncının düşmesine neden olur. Ancak bunlar lastik basıncının hızlı bir şekilde azalmasına sebep olan etkenlerdir.

Lastik hava basıncı düşerse en belirgin sorun yakıt tüketimi olacaktır. Aracınızın lastik hava basıncını her hafta kontrol etmeniz önerilir. Yeni araçların birçoğun da lastik basıncının düşmesi arıza olarak bildiriliyor. Hatta hangi lastiğin basıncının düştüğünü ve kontrol edilmesi gerektiğini bile bildiriyor. Fakat eski model araçlar da bu sistem mevcut olmayabilir. Her hafta lastiklerin kontrol edilmesi gerekir. Özellikle uzun yola çıkmadan önce lastik basınçları kontrol edilmelidir. Uzun yola çıkmadan önce önerilen lastik Psi değerleri 2 Psi kadar arttırılmalıdır. Yolun sonun da basınç değerleri yeniden kontrol edilmelidir. Lastikler soğukken bu kontrolün yapılması daha doğru olacaktır. Çünkü sıcak lastikler de Psi değerleri doğru sonucu vermeyebilir. Düşük lastik basıncı yakıt tüketiminin düşmanıdır. Yakıt tüketimi artışların da mutlaka ilk kontrol edilmesi gereken yer lastiklerdir.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Eset NOD32 Nasıl Kurulur? Nasıl Kaldırılır? Eski iPhone Neden Yavaşlar?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes