Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Bazı efsaneler kolay kolay ölmüyor, bundan kastettiğim xp işletim sistemi. Microsoft, işletim sistemi Windows Vista’ya yönelik desteğini sona erdirdi ancak hala dünya genelindeki masaüstü bilgisayarların yaklaşık %8’i hala XP kullanıyor. Üç yıl önce yine nisan ayında Windows XP’yi desteklemeyi durdurmuştu. Microsoft’un Windows XP’ye olan uzatılmış desteği sona ermesinin üzerinden üç yıl geçti ancak XP hala çok canlı ve kullanılmaya devam ediliyor.

XP’yi tercih eden hiç kimsenin güvenlik açıklarını kapatmamasına rağmen dünya genelinde masaüstü kullanıcıların yaklaşık yüzde 8’i hala XP kullanıyor. ESET Güvenlik Uzmanı Ondrej Kubovic niçin hala XP kullanıldığını sorguladı ve güvenlik açıklarına dikkat çekti. Bu yıl 11 nisan tarihinde Microsoft tarafından desteği kesilen Windows Vista ise bilgisayarların sadece yüzde 1’inden azında kullanılıyor. Windows 8 ve Windows 8.1’in toplamı ise XP’nin mevcut kullanımı ile neredeyse aynı. Peki eski yazılımlar, özellikle de niçin hala ısrarla kullanılıyor? ESET Güvenlik uzmanı Ondraj Kubovic, XP’nin neden ısrarla kullanıldığını açıkladı.

Kubovic: “bilgisayar kullanıcılarının alışık olduğu bazı işlemleri gerçekleştiriyor ve kullanıcı sadece bu sistemde rahat ediyor. Kullanıcı yeni bir lisans için ücret ödemek istemiyor ve güvenlik onun için önemli değil” dedi. Kubovic, bu tespitlerle birlikte uyarıda bulundu: “Uzatılmış desteğin sona ermesinde sonraki her geçen yıl güvenlik sorunları artar.Dolayısıyla XP’yi hava geçirmez bir odada yatılmış halde kullanmıyorsanız daha yeni bir sürüme geçmeyi düşünmelisiniz. Yamalar ve güncellemeler olmaksızın bilgisayarınız, zararlı kodlar için daha kolay bir hedef haline gelir.” ifadelerini kullandı.

XP kullanmak isteyenlere de önerilerde bulunan Kubovic, “XP’lerinizden ayrılmak istemiyorsanız, bu işletim sistemi için mevcut tüm güncellemeleri yükleyin (Service Pack 3 iyi bir başlangıçtır). Ayrıca kullandığınız tüm yazılımları XP’ler için desteklenen en son sürüme güncelleyin. Bilgisayarı kaç kişinin kullandığına bağlı olarak ayrı bir yönetici ve kullanıcı hesabı oluşturun ve sadece kullanıcı hesabı ile oturum açın. otomatik müzik çalma veya video çalıştırma özelliklerini devre dışı bırakın. Bu adımların hiçbirinin masaüstünüzü tamamen güvende tutmayacağını, saldırı düzeyini azaltacağını vurgulamamız gerekiyor” diye konuştu.

Değerli okurlarımız, ESET Antivirüs ürününü önerdiğimiz için bazı güvenlik türündeki makalelerimiz de kaynak olarak yine ESET’i tercih ediyoruz…

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Ayrı Hesaptaki Aynı Şifreler Yakıyor! WannaCry Virüsü Nedir?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes