Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Bitcoin kurunda son birkaç aydır önemli dalgalanmalar oluyor. 2017 yılının Aralık ayında 1 Bitcoin’in fiyatı inanılmaz bir artışla 20.000 Dolar’a ulaştı. Bu sadece2017’de %2000’den fazla bir artış demek. Böyle bir patlayışla değerlenen bir para biriminin arkasında bir hükümet yok ya da değerli madenle, örneğin altınla da garantilenmiyor. Tüm değeri insanların duyduğu güvenden ve sınırlı sayıda üretilmesinin garanti olmasından geliyor. Peki bu yerinde bir güven mi, Bitcoin’in zayıf yanları yok mu?

Bitcoin nedir ve nasıl üretilir?

Bitcoin 2009 yılında SAtoshi Nakamoto takma isimli kişi tarafından yaratılmış bir kripto para birimi. Bu kişinin kim olduğu hala bilinmiyor. Bitcoin hiçbir aracı olmadan kişiden kişiye doğrudan transfer edilebilir. Gönderim kaynağını ve alıcıyı tespit etmek zordur, hesaplarınızı sizden başka kimse kontrol edemez ve hesaplarınıza el koyamaz. Bitcoin üretimi için bilişim madenciliği yapmanız gerekir. Madencilik yapmak için çok iyi bir ekran kartına ve bigisayara ihtiyaç vardır. CPU yani işlemci ile de madencilik yapılabilir, ancak günümüz şartlarında bu hayli zor olur. Çünkü sadece bu iş için özel makineler üretildi, dünyanın bir çok yerinde büyük “Bitcoin tarlaları” kuruldu. Üretilecek Bitcoin sayısı da belli. Toplam 21 milyon üretilecek ve bugüne kadar yaklaşık 16 milyonu üretildi. Üretim hızını ve enflasyonunu kontrol edebilmek için madenciliğin zorluk seviyesi her gün belirli protokoller çerçevesinde artıyor. Bu seviyeler ağdaki üretim yoğunluğuna göre belirtiliyor.

Kuantum bilişim nedir?

Klasik bilişim sistemleri bit’ler üzerine yani 0’lar ve 1’ler üzerine kurulu. Bit ikilik sisteminde basamak demek. Kuantum bilgisayarlarda da ikilik sistem kullanılıyor, ancak bit yerine kubit kullanılıyor. Klasik bilgisayarlar ile kuantum bilgisayarlar arasındaki temel fark, klasik fizik ile kuantum fiziği arasındaki farka bağlı. Klasik bilgisayarlarda bir bit kesinlikle ve sadece 1 veya 0 olabilirken, kuantum bilgisayarlarda bir kubit !in ve 0’n çok farklı kombinasyolarından oluşabilir. Kuantum bilgisayarların en basit olanı bile halihazırdaki en güçlü bilgisayardan bile kat kat daha hızlı olacak. IBM bir iki yıl içinde satışa sunulabilir kuantum bilgisayarlar üreteceğini açıkladı. Google’da 2000 kubitlik bir bilgisayar üreteceğini duyurdu.

Kriptografi ve Bitcoin

Kriptografi çok karmaşık bir bilgi şifreleme mekanizmasıdır. Genel olarak asal sayılarla ilgili matematiksel işlemlere ve denklemlere dayanır. Bu matematik işlemlerini bir yönde yapmak kolay, ters yönde yapmak çok ama çok zordur. Kriptografi Bitcoin’in adeta belkemiğidir. Bitcoin’in kopyalanmasını y da çalınmasını adeta engelleyen temel iki mekanizması vardır ve ikisi de kriptografiye dayanır.

Kuantum bilgisayarlar Bitcoin’in günümüzdeki bilgisayarlarla çözülemeyen matematiksel denklemleri gayet rahatça çözebilir. Dahası ilk kuantum bilgisayarlar kullanıma açılmaya başladı bile! IBM’in ürettiği kuabtu bilgisayara bulut bilişim vasıtası ile erişip işlem yaptırabiliyorsunuz. Mevcut bilgisayarlarla çözülmesi yüz yıllar sürecek bir kriptografik denklem, kuantum bilgisayarlarla bir kaç saatte çözülebilecek gibi görünüyor.

Üretim açısından bakıldığında ise bir kuantum bilgisayarın sahte Bitcoin üretebilecek duruma gelmesine 10 yıl kaldığı düşünülüyor. Tüketim açısından ise durum biraz daha vahim. Bitcoin’i sadece sahibinin harcamasını sağlayan kriptografi mekanizması daha güçsüz. Bu mekanizmanın 2027’den önce kuantum bilgisayarlar tarafından kırılması çok muhtemel. Bu olursa, Bitcoin’lerin harcanma mekanizması çökeceğinden piyasası da tamamen çökebilir. Böyle bir durumda üretim tarafının güvenlikli olması da hiçbir şey ifade etmez. Bahsettiğimiz riskler hemen hemen tüm kripto para birimleri için geçerlidir.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Linux zararlı yazılımı, akıllı cihazları hedef alıyor! Büyük Hacker Raporu…
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes