Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

PHP kodları HTML kodları ile birlikte uyumlu bir şekilde kullanılabilmektedir. Çoğunlukla da HTML etiketleri arasına gömülerek kullanılır. Daha sonraki bölümlerde de anlatıldığı gibi bazı işlemler HTML’siz gerçekleştirilemez. HTML etiketlerinin tamamı PHP ile de uyumludur ancak kodlama yapılırken yazım hatası yapmamak için dikkat etmek gerekir.

Hazırlanan sayfaların kullanıcı taraflı işlemleri HTML ile, sunucu taraflı işlemleri PHP ile gerçekleştirilir. PHP kodlarını yazmak için özel bir yazılıma ihtiyaç yoktur. Kodlar basit bir yazım editörü aracılığı ile yazıldıktan sonra php uzantısı ile kaydedilerek kullanılabilir. Sayfa içerisine eklenecek PHP kodları çoğunlukla iki tür etiket ile belirtilebilir.

<?php … ?> : Evrensel olarak çoğunlukla kullanılan etiket türüdür. Bu etiket kullanıldığında kodların doğru olarak yorumlanacağı kesindir. Aksi belirtilmedikçe default olarak kullanılan PHP başlangıç ve bitiş etiketidir.

<? … ?> : Kısa başlangıç ve bitiş etiketidir. Birçok sunucu da default olarak pasif durumdadır. Yani bu etiketler kullanılamaz. Bu etiketlerin kullanılabilmesi için php.ini konfigürasyon dosyası içerisinden “short_open-tag” değeri aktif(on) duruma getirilmelidir. PHP ile XML veya XHTML işlemi yapılacaksa bu başlangıç ve bitiş etiketi kapalı(off) durumda olmalıdır. Çünkü benzer etiketler XML etiketleri içerisinde de vardır.

Bu kullanımların yanı sıra <script language=”php”> … </script> veya <% … %> etiketleriyle de başlangıç ve bitiş belirtilebilir.

PHP Program Yapısı

PHP kodları içerisinde kullanılan boşluk sayısının bir önemi yoktur. Kodlar boşluk veya tab karakteri içerebilir veya alt satırdan devam edebilir. Ama PHP’ye özgü ifadeler (komut, fonksiyon vb.) arasında boşluk kullanılamaz. Örneğin, aşağıda $sonuc değişkenine 6/3 bölme işlemi üç farklı şekilde atanmıştır ve üç kullanım şekli de hata vermeden çalışır.

<?php
      $sonuc = 6 / 3;                      // tek boşluk
      $sonuc      =      6      /      3 ; // birden fazla boşluk
      $sonuc =
      6 /
      3 ;                                  // çoklu satırlar
      echo $sonuc;     ?>         

Php içerisinde bazı durumlarda büyük küçük harf duyarlılığı vardır. Tüm değişken isimleri büyük küçük harf duyarlıdır. Örneğin, aşağıda $eposta değişkeni tanımlanmıştır ve değer atanmıştır. $eposta değişkeni ile $Eposta değişkeni aynı değişkenler değildir.

<?php
      $eposta = "emre@emresupcin.com";
      echo "Mail Adresim : $eposta<br>";
      echo "Mail Adresim : $Eposta<br>";
?>

Php sayfalar içerisinde HTML etiketleri kullanılmak istenirse, HTML etiketleri <?php ?> etiketlerinin dışında veya PHP’nin ekrana yazdırma fonksiyonlarıyla birlikte kullanılmalıdır. <?php … ?> işaretleri arasına yazılan her satırın sonuna “;”işareti konulmalıdır.

Örnek: Sayfamıza “1.satır” yazısını HTML ile “2.satır” yazısını PHP ile yazdıralım.

<html>
<body>
              <font color="red">1.satır</font><br>
              <?php
                    echo"<font color='red'>2.satır</font>";
              ?>
</body>
</html>

Yukarıdaki örneğimizde kullanılan echo fonksiyonu ekrana bilgi yazdırmak amacıyla kullanılan fonksiyondur. echo “yazırılacak bilgi”; veya echo $degisken; şeklinde kullanılmaktadır. Aynı şekilde echo fonksiyonu yerine print fonksiyonu da kullanılabilir.

Hazırlanan PHP kodları daha sonra incelendiğinde hatırlamaya yardımcı olması için açıklama satırları eklenebilir. Eklenen açıklama satırlarının kodların çalışmasına bir etkisi olamayacak ve sayfada görüntülenmeyecektir. PHP kodları arasına açıklama satırları eklemek için “#…”,”//…” ve “/*…*/” işaretleri kullanılır. # ve // işareti sadece bulunduğu satırı etkileyecek ve başında bulunduğu satır açıklama satırı olacaktır. /*…*/ işaretleri bir veya birden fazla satır açıklama eklemek için kullanılır. /* işareti ile biten yere kadar olan bölümün tamamı açıklama olacak ve kodların işleyişinde bir etkisi olmayacaktır. Bu iki kullanım şeklide PHP için geçerli olup <?php…?> işaretleri arasında olması gerekmektedir.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Php’de Değişkenler ve Değişken Tanımlama? Veritabanı Oluşturma? Tablo ve Alan Ekleme?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes