Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımızda Karşılaştırma Operatörleri ve Mantıksal Operatörleri konusunu anlatacağım. Karşılaştırma operatörleri ile adı üstünde birden fazla değerleri kendi aralarında karşılaştırmasını yapacağız. Mesela $a değişkeninde bulunan bir değer $b değişkeni ile aynı mı? Ya da daha mı büyük? gibi karşılaştırmaları bu operatörler ile yapacağız. Bu operatörler genellikle if gibi şarta bağlı işlemlerde kullanılır. Verilen iki değeri, iki değişkeni veya değişkenlerle değerleri karşılaştırmak için kullanılır.

Aşağıdaki tabloda karşılaştırma operatörleri verilmiştir.

Operatör Görevi Açıklama
= = Eşittir ($a= =$b) a ve b değişkenlerinin  eşitliğini kontrol eder. Eşitlik varsa true, yoksa false değeri döner.
= = = Denktir ($a= = =$b) a ve b değişkenlerinin tip ve değer olarak eşitliğini kontrol eder. Eşitlik varsa true, yoksa false değeri döner.
! = Eşit Değil ($a ! = $b) a ve b değişkenlerinin eşit olup olmadığını kontrol eder. Eşitlik varsa true, yoksa false değeri döner.
< > Eşit Değil ($a < > $b) a ve b değişkenlerinin eşit olup olmadığını kontrol eder. Eşitlik varsa true, yoksa false değeri döner.
< Küçüktür ($a < $b) a değişkeninin b’den küçüklüğünü kontrol eder. a değişkeninin değeri b’den küçükse true, değilse false değeri döner.
> Büyüktür ($a > $b) a değişkeninin b’den büyüklüğünü kontrol eder. a değişkeninin değeri b’den büyükse true, değilse false değeri döner.
< = Küçük veya Eşit ($a < = $b) a değişkeninin b’den küçük veya eşitliğini kontrol eder. a değişkeninin değeri b’den küçük veya eşitse true, değilse false değeri döner.
> = Büyük veya Eşit ($a > = $b) a değişkeninin b’den büyük veya eşitliğini kontrol eder. a değişkeninin değeri b’den büyük veya eşitse true, değilse false değeri döner.

Mantıksal Operatörleri

Bu operatörler birden fazla karşılaştırmanın veya karşılaştırmanın olumsuzunun yapılacağı durumlarda kullanılır. AND mantıksal operatörüyle birleştirilen koşulların tamamının sağlandığı durumlarda true değeri döner, koşullardan birisi dahi sağlanmazsa false değeri dönecektir. OR mantıksal operatöründe ise koşullardan birisi sağlansa dahi true değeri döner, koşullardan hiçbirisi sağlanmazsa false değeri döner. Aşağıda bu operatörlerin doğruluk tabloları verilmiştir. Bu tablolarda 0 koşulunun sağlanmadığını, 1 koşulunun sağlandığını gösterir.

AND OPERATÖRÜ OR OPERATÖRÜ
KOŞUL 1       KOŞUL 2 SONUÇ KOŞUL 1  KOŞUL 2 SONUÇ
0 0 0 (FALSE) 0 0 0 (FALSE)
0 1 0 (FALSE) 0 1 1 (TRUE)
1 0 0 (FALSE) 1 0 1 (TRUE)
1 1 1 (TRUE) 1 1 1 (TRUE)

 

NOT OPERATÖRÜ
NOT (KOŞUL) SONUÇ
0 1 (TRUE)
1 0 (FALSE)

Aşağıdaki tabloda kullanılabilecek mantıksal operatörler verilmiştir. Bu tablomuz için $a=40 ve $b=30 olduğu farz edilmiştir.

Operatör Adı Örnek
! NOT !($a= =$b) ise sonuç TRUE
& & AND ($a<50 && $b>30) ise sonuç FALSE
|| OR ($a<50 | | $b<30) ise sonuç TRUE
And AND && aynı görevi yapar
Or OR | | ile aynı görevi yapar

UYGULAMA: İki adet sınav ve öğrencinin adı soyadı tanımlanmıştır. Öğrencinin dersten geçebilmesi için 2. sınav notu 50’den büyük veya eşit olacak ve 2 sınav notunun ortalaması 55’den büyük veya eşit olması gerekmektedir. Bu şartlar doğrultusunda öğrencinin dersten geçip geçmediğini bulan PHP kodlarını yazalım.

Yapılacaklar

  • Aşağıdaki kodları yazarak çıkan sonucu kendi ekran görüntünüzle karşılaştırın.
  • AND operatörü kullanarak sonuçları inceleyiniz.
<html>
<head><title>İnternet Programcılığı II</title></head>
<body>
<?php
         $sinav1=50;
         $sinav2=60;
         $adsoyad="Elif Efe";
       if ($sinav2>=50 & & $sonuc>=55)
     {
         echo ("Tebrikler ".$adsoyad. "Dersten ".$sonuc." ortalama ile geçtiniz");
     }   else    {
         echo "Üzgünüm ".$adsoyad." Dersten Kaldınız.";
     }
?>
</body>
</html>
Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
PHP’de Artırma Azaltma Operatörleri? PHP’de Koşula Bağlı Operatör?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes