Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda daha doğrusu anlatacağım bu dersimizde; Microsoft Office programlarından Excel yazılımını kullanarak futbol puan tablosu hesaplama programı yapacağız. Kısaca yapacağımız programdan bahsedeyim; 4 büyük takımın galibiyet ve mağlubiyet değerleri girilerek puan kısmına toplam puanları otomatik yazılacak. Ayrıca, atılan ve yenilen golleri de programa gireceğiz bunun sonucunda da bize Averaj puanını verecek. Yapacağımız işlemler formüllerden oluşacağı için çok basit.

Programımızın ekran görüntüsü aşağıdaki şekilde olacaktır. Ben sadece 4 büyük takımı ele alarak yaptım. Siz bunu kendinize göre farklı varyasyonlar ekleyerek geliştirebilirsiniz.

Excel futbol puan tablosu

futbol puan tablosu emresupcin - Excel ile futbol puan tablosu hesaplama?

Yukarıda görmüş olduğunuz tablo programın bitmiş halidir. Siz Tasarlarken sadece Puan ve Averaj sütunlarına ait satırlar boş olacaktır. O kısımlara ekleyeceğimiz formüller sayesinde uygun puanlamalar otomatik yazılacaktır. Ben tasarımımı bu şekilde yaptım. Siz kendi göz zevkinize göre tablonuzu tasarlayabilirsiniz. Yapacağınız tasarım işlemleri bittikten sonra;

Galibiyet ve Beraberlik puanlarını toplayıp Puan sütunundan ilgili takıma sonucu vermek için =F14*F15+G14*F6 formülünü yazıp enter’a tıklıyoruz.

Örnek işlem üzerinden gidelim;

Fenerbahçe takımının satırını takip ederek puan satırına tıklıyoruz. Galibiyet puanını hesaplamak için; Galibiyet puanının yazdığı satıra gelip hangi konumda olduğunu buluyoruz ve Puan kısmına az önceki yazdığımız formülü yazıyoruz. Yapacağımız işlem çarpma işlemi olduğu için galibiyet puanını ile galibiyet puan değerini çarpıyoruz. Beraberlik puanlarını toplamak için; ilgili takımımızın beraberlik puanını ve beraberlik puan değerini çarpıyoruz.

  • Burada dikkat etmeniz gereken sizin tablonuzdaki sütun ve satırların farklı olacağından çalışmanıza göre ayarlamanız gerekmektedir.

Yukarıda verdiğimiz formülü oluştururken toplama (+) işaretini gördünüz. Burada yapmak istediğimiz ise tek hamlede Galibiyet ve Beraberlik puanlarının çarpım sonuçlarının toplamı hesaplanarak Puan çıktısı verilecektir.

Averaj hesaplaması için Atılan gol’den yenilen golü çıkartacağız. Averaj puanının sonucunu vermek için =I16-J16 formülünü yazıp enter’a tıklıyoruz.

Yaptığımız örneği baz alarak ilerleyelim; Fenerbahçe takımının Attığı golün ve yediği golün bulunduğu kısımlarına tıklıyoruz. Hangi satır ve sütunda olduğunu tespit ederek formülümüzü Averaj sütunundaki ilgili satıra yazıyoruz.

Basit iki işlemi detaylı olarak anlattığım için konuyu biraz fazla uzattım ama kusuruma bakmayın 🙂 Bu arada tabloda gördüğünüz grafik kısmını ise şu şekilde oluşturabilirsiniz;

Takımları ve ardından Ctrl tuşuna basarak Puanları seçip Alt+F1 kısayol tuşuna basarak grafik oluşturabilirsiniz. Grafik ön izlemelerinden istediğiniz tasarımı seçebilirsiniz.

Arama Terimleri: https://emresupcin com/2021/02/28/excel-ile-futbol-puan-tablosu-hesaplama/
Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
C/C++ kullanarak çarpım tablosu yapımı? flowchart ile maddenin halini hesaplayan uygulama?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes