Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar, bir önce ki dersimizde c# kullanarak Windows Form uygulamasında; direnç hesaplama programı yapımından bahsetmiştik. Halihazırda hesaplama programı yapıyorken birde c# ortalama hesaplayan program yapalım. Önceki yıllarda not hesaplamaları ile ilgili dersleri paylaşmıştık. C++ kullanarak basit bir şekilde vize final hesaplaması yapan programa buradan, switch case kullanarak vize final hesaplayan programa buradan ve son olarak geçtiğimiz aylarda paylaştığımız c++ ile kapsamlı not ortalaması hesaplayan programa da buradan ulaşabilirsiniz.

c# ile yapacağımız not ortalaması hesaplayan programdan bahsedelim; vize ve final notu girilerek hesaplama yapılan uygulamamız; ortalama notunu ve ortalama notuna ait harf notunu bize çıktı olacak şekilde verecek. Harf notunu şu şekilde ayarlayacağız; 0’dan 44’e kadar FF, 45’den 54’e kadar DD, 55’den 69’a kadar CC , 70’den 84’e kadar BB, 85’den 100’e kadar AA şeklinde. Ben burada kafama göre yapıyorum siz dilerseniz aradaki harf notlarını da ekleyebilirsiniz.

Uygulamamızın form tasarımını aşağıdaki gibi yapabilirsiniz. Form tasarımında çalıştıracağımız uygulamanın düzenli olması açısından bir tane groupBox ile çerçeve yaptım. Başlığı da ekranda görüldüğü gibi Vize ve Final Not Ortalaması Hesaplama. Bununla birlikte iki tanede panel ekledim; 1. Panelde Vize ve Final notuna ait label, karşılığında not bilgisi girebilmek için textbox ve Hesapla butonu yer almaktadır. 2. Panelde ise; Ortalama ve Harf notuna ait label, çıktılarını gösterecek olan kısma da label ekliyoruz. Bu arada çıktı görünecek label5 ve label6’nın program çalıştığında görünmemesi için ilgili label’in text içeriği temizlenmelidir. Son olarak ta ekranı temizlemek için Temizle butonu ekliyoruz.

c not ortalama hesabi emresupcin - c# ortalama hesaplayan program?

c# ortalama hesaplayan program

Uygulamamızın kod bölümüne geçelim; Form1’e çift tıklayabilirsiniz. Bu kısımda bazı değişkenler oluşturmamız gerekmektedir. Değişkenimizi integer değil de float kullanarak oluşturacağız çünkü ondalıklı sayıda not girilebilir.

float vize, final, ortalama;

Hesapla butonuna çift tıklayarak aşağıdaki kodları yazıyoruz. Ancak burada belirtmek istediğim bir şey var; string olarak gelen değeri float türüne dönüştürüp vize değişkenine aktaracağız. Yani; textBox’dan gelen string değerimizi dönüştürüp float değişkenine aktarmamız lazım.

vize = float.Parse(textBox1.Text);
final = float.Parse(textBox2.Text);

float vizeYuzdeKirk = (vize * 40) / 100;
float finalYuzdealtmis = (final * 60) / 100;

ortalama = vizeYuzdeKirk + finalYuzdealtmis;
label5.Text = ortalama.ToString();
if (ortalama < 44) 
{ 
  label6.Text = "FF"; 
} 
   if (ortalama >= 45 && ortalama < 54)
{
  label6.Text = "DD";
}
   if (ortalama >= 55 && ortalama < 69)
{
  label6.Text = "CC";
}
   if (ortalama >= 70 && ortalama < 85)
{
  label6.Text = "BB";
}
   if (ortalama >= 85)
{
  label6.Text = "AA";
}

Farklı not hesaplaması yapmak için ekranı temizlememiz gerekmektedir. Aynı şekilde Temizle butonuna çift tıklayarak aşağıdaki kodları yazalım;

textBox1.Clear();
textBox2.Clear();
                   label5.Text = "";
                   label6.Text = "";

c# ortalama hesaplayan program uygulamasının çalışır vaziyetteki görüntüsü;

c not ortalama programi emresupcin - c# ortalama hesaplayan program?
Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
c# direnç hesaplama programı? Leke Kremi Ürünleri ile Bakım
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes