Responsive Reklam Alanı

Smiley ve Emoticon emresupcin - Web'in Şekerleri: Emoticon'lar ve Smiley'ler!Sevgili arkadaşlarım hepinize merhaba
Bu yazımda biraz farklı bir konuya değinmek istiyorum, başlıktan da anlaşıldığı üzere Emoticon’lar ve Smiley’leri sizlere anlatmak istiyorum. Web aleminde paylaşılan yazılara, fotoğraflara ve videolara kâh güldük, kâh ağladık ve hatta kahkahalar ile o anın şokunu atlatamıyorduk. Şimdi diyeceksiniz belki, bunun konu ile ne alakası var? Çok alakası var arkadaşlar.

 

 

Emitocan’lar, 30 yıldır bizimle olan küçük yüz mimikleri anlamına gelmektedir. Web üzerinde güldüğümüz veya ağladığımız zamanlardaki duygularımızı aktarmaya yardımcı oluyorlar.

 

Gelin hep beraber detaylı olarak smiley’lerin tarihine inelim;

 

—————————————————————————————

Madde 1: WEB’in Şekerlerinin Doğuşu

19 Eylül 1982’de, Amerikalı araştırmacı Scott Fahlman, online bir  forumda : -) işaretinin mizah unsurları için kullanılmasını önerdi. Aynı  zamanda, :- ( işareti de şaka içermeyen ciddi konuları işaret edecekti.  Böylece ilk emotican’lar icat edilmiş oldu. Yaklaşık 20 yıl sonra,  Harvey Ball isminde bir sanatçı, sarı bir daire içine aldığı gülümseme işaretiyle ilk smiley’i yarattı.

—————————————————————————————

Madde 2: Smiley İçin Patent Savaşı

Emotican’lar, akıllı telefon üreticileri için hep bir patent savaşı konusu  oldu. Samsung Apple’ı, ona ait emotican’ları kullandığı için dava etti.  Bundan önce ce Varia isimli bir şirket, bu smiley’ların ona ait olduğunu  iddia ederek Samsung ve BlackBerry’yi dava etmişti.

—————————————————————————————

Madde 3: Asyadan Gelen Emoji’ler

Japonlar, yatay emoticon’ları kullanmayı seviyorlar. Bunlar, alıştığımız  emoticon’lar gibi an dönmüş değiller ve Anime ya da Manga çizgi  filmlerinde gördüğümüz abartılı yüz ifadelerini anımsattıkları için Japon  kültüründe daha kolay anlaşılıyorlar. Örneğin, (^_^) işareti mutlu erkek  anlamına geliyor. (@_@) ise çok etkilenmiş olmak anlamında kullanılıyor.  (o_O) ise şaşkınlıktan şok geçirmek manasında kullanılıyor.

—————————————————————————————

Madde 4: Dünya Rekoru

Dünyada pek çok insan, rekorlar kitabına girmek için Smiley şekli  oluşturmayı deniyor. Şu andaki rekor, Şubat 2012’de Hindistan’da 3737 insanun bir araya gelerek oluşturduğu Smiley’de bulunuyor. Smiley’in  çağı 43,5 metreyi buluyordu.

—————————————————————————————

Madde 5: Sembollerle Resim Çizmek

Emotican’lar sık sık bazı ünlü insanların veya simgelerin çiziminde de  kullanılıyor. Örneğin, ~(_8^(|) sembolü, kfaso yan dönmüş Homer Simpson’ı ifade ediyor. B-| işareti ise Pinokyo’yu sembolize ediyor. Star  Wars’taki Darth Vader karakteri ise €{8<] sembolüyle çiziliyor. Ayrıca,  C|:-)= Charlie Caplin, ~8-) Harry Potter, (:V) Pacman ve (:>])()() sembolü  ise kardan adam için kullanılıyor.

—————————————————————————————

Madde 6: Smiley İle Uyuşturucu

Amerika’da güvenlik güçleri, uyuşturucu tacirlerinin, bazı ürünlerini “Beyaz Smiley”,  bazılarını ise “Yeşil Smiley” olarak kodlandırdıklarını ve bu şekilde piyasaya  sürdüklerini saptamıştı. Çünkü bu şekilde piyasaya zehirli ürünlerini daha sempatik  göstererek daha kolay pazarlayabiliyorlardı.

—————————————————————————————

Madde 7: Yüz Yıl Önce Smiley

Tarihçiler, smiley’nin internetten çok daha önce kullanılmış olabileceğini söylüyor.  19. Yüzyılda, Abraham Lincoln’un bir mektubunda, mektubu sonlardırdıktan sonra  “mutluluklar ve gülümsemeler” şeklindeki dileklerinin sonuna noktalı virgül ve parantez işareti ; ) koyduğunu tespit ettiler. Bunun kazara yapılmadığını ve Lincoln’un mektubun sonunda duygularını belirten bir gülümseme koymaya çalıştığını düşünüyorlar.

—————————————————————————————

Madde 8: Çiğnemek İçin Smiley

Arkadaşlar, Ayıcık şekerlerini hepimiz biliriz. Haribo, 2011’de, bu minik jöle ayıcıkların yerine, Smiley şeklinde küçük şekerlemeler de satışa çıkardı. 75 şekerin bulunduğu küçük, sevimli Smiley şekeri kutucuklarının her biri 5,85 Euro’dan satışa çıkmıştı.

—————————————————————————————

Madde 9: Skype’daki Gizli Kod

Arkadaşlarını Skype’da etkilemek isteyen kullanıcılar için de bazı gizli kodlar bulunuyor.  Şu kodları yazdığınızda, chat penceresinde emoticon’lar ortaya çıkıyor: (headbang), (fubar), (mooning), (drunk), (swear)

—————————————————————————————

Madde 10: Politikaya’da Smiley Karıştı

Rusya’da siyasi iktidarla görüş ayrılığına düşen ve tutuklanarak cezaevine koyulan Pussy Riot grubunun ülkede yarattığı tartışma da Smiley’lar ile desteklendi. Rock grubunu  destekleyenler, internette yorumlarını O:'( işaretiyle sonlandırmaya başlayarak,  düşüncelerini sembolize etme yoluna gittiler.

—————————————————————————————

 

Arkadaşlar bu yazdığım makalem buraya kadardı eğer sizi sıkmadıysa ne mutlu bana, bu arada şunuda söylemeden geçemeyeceğim; Sizinde gördüğünüz gibi bizim bildiğimiz veya yorumlarımızdan eksik etmediğimiz smiley’lerin ilginç bir tarihi varmış…

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Windows Blue Nedir? Google'ın Popüler Servisi 'Google Reader' Kapanıyor!
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes