Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar, ağ sistemlerinden Ters adres çözümleme protokolü nedir konusunu bu yazımızda anlatacağız. Diski olmayan iş istasyonları gibi ağ sunucuları, çoğunlukla kendi adreslerini bilmezler. Sadece donanım arabirim adreslerini bilirler. IP gibi yüksek düzey protokoller kullanarak dış kaynaklarla iletişim kurup bu kaynaklardan kendi protokol adreslerini bulmak zorunda kalırlar. RARP protokolü bir sunucunun donanım adresleri verilip protokol adreslerini çözümler.

Ters Adres Çözümleme Protokolü Nedir?

ARP ve RARP birbirinden farklı işlemlerdir. ARP her sunucunun kendi donanım adresi ve protokol adresi arasındaki haritalamayı bildiğini farz eder. Diğer sunucular hakkında edinilen bilgi küçük bir bellekte tutulur. Bütün sunucular eşit statüdedir.

Kısaca ARP‘yi de hatırlatalım; ARP yani adres çözümleme protokolü IP adreslerinin fiziksel adreslere dönüştürülmesini sağlar ve bu fiziksel adresleri üst katmanlardan gizler. 

İstemci ve sunucu arasında hiçbir ayrım yoktur. RARP’ de ise durum farklıdır. İstemcilerden gelen istekleri cevaplamak ve protokol adresinden donanım adresine veritabanı haritalanması için daha fazla sunucuya gereksinim duyar.

RARP sunuculardan büyük veri tabanlarını muhafaza etmesini ister. Bu istenmeyen bir durumdur ve bazı durumlarda sunucunun işletim sisteminin çekirdeğinde böyle bir veritabanını muhafaza etmek imkânsızdır. Bu yüzden çoğu uygulama kernel dışındaki bir programla etkileşim formuna gereksinim duyar. Mevcut sunucu yazılımı üzerinde uygulama kolaylığı ve asgari etkileşim önemlidir. Her sunucu yazılımı üzerinde değişiklik isteyen bir protokol yapmak hata olacaktır.

RARP, veri bağlantı katmanında ayrı ve özel bir protokol olarak tanımlanmıştır. Mevcut sistem üzerimde etkileşim en aza indirilmiştir; mevcut ARP server’ları RARP raketleriyle karıştırılmaz. Bu da RARP’ yi donanım adreslerini daha üst katman protokol adreslerine haritalamak için bir kolaylık olarak sunar.

Konumuzu bitirirken kısaca şunu da belirtelim; Adres çözümlemesi için Proxy ARP ve RARP protokolleri de bulunur. Proxy ARP’de ağ parçaları birbirlerinden gateway aracılığı ile saklanır. Saklayan gateway, sakladığı kısmın bilgilerini istek yapan host’a verir. RARP’de ise host kendi IP adresini bilmez. Yayın yaparak ağdaki cihaza donanım adresini yollar ve ağın RARP sunucusu bu host’a IP adresini bildirir.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
BTK'dan Sosyal Medya Kullanıcılarına Sert Uyarı! Adres Çözümleme Protokolü Nedir?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes