Responsive Reklam Alanı

Önyükleme protokolü yani BOOTP nedir, DHCP’ den önce geliştirilmiş olan bir ana bilgisayar yapılandırma protokolüdür. DHCP, BOOTP’ den hareketle geliştirilmiştir ve BOOTP’ nin bir ana bilgisayar yapılandırma hizmeti olarak içerdiği belirli sınırlandırmaları aşar.

BOOTP Nedir?

BOOTP’yle DHCP arasındaki ilişki nedeniyle, bazı tanımlayıcı özellikler bu iki iletişim kuralında ortaktır. Ortak öğeleri madde olarak inceleyelim.

Madde 1

İkisinin de sunucuyla istemciler arasındaki ileti alış verişinde kullandığı biçimlendirme yapısı BOOTP ve DHCP; büyük oranda aynı istek iletilerini (istemciler tarafından gönderilen) ve cevap iletilerini (sunucular tarafından gönderilen) kullanır. Her iki iletişim kuralının iletileri de, tüm iletişim kuralı iletilerini kapsamak için; 576 baytlık tek bir UDP (Kullanıcı Datagram İletişim Kuralı) kullanır. BOOTP ile DHCP’ nin ileti üstbilgileri, aşağıdaki nokta dışında birbiriyle aynıdır: son ileti üstbilgi alanı, isteğe bağlı verileri saklamak için kullanılır. BOOTP’ de, isteğe bağlı bu alana satıcıya özel bölge adı verilir ve 64 sekizliyle sınırlıdır. DHCP’ de, bu alana seçenekler alanı adı verilir ve 312 sekizli büyüklüğündeki DHCP seçenekleri bilgisi içerebilir.

Madde 2

İstemci/sunucu iletişiminde, bilinen UDP bağlantı noktalarının kullanımı; Hem BOOTP hem de DHCP, sunucular ve istemciler arasında ileti göndermek ve almak için aynı ayrılmış iletişim kuralı bağlantı noktalarını kullanır. BOOTP ve DHCP sunucularının her ikisi de, istemci istek iletilerini dinlemek ve almak için UDP bağlantı noktası 67’yi kullanır. BOOTP ve DHCP istemcileri, normalde UDP bağlantı noktası 68’i, bir BOOTP veya DHCP sunucusundan ileti cevabı almak için ayırır.

DHCP ve BOOTP iletilerinin kullandığı biçimlendirme türleri ve paket yapıları büyük oranda aynıdır. Normal olarak aynı bilinen hizmet bağlantı noktalarını kullandıklarından; BOOTP veya DHCP aktarma aracı programları, bunlar arasında ayrım yapmaksızın, BOOTP ve DHCP iletilerini temelde aynı ileti türü olarak ele alır.

Madde 3

Yapılandırma hizmetinin tümleşik bir parçası olarak IP adres dağıtımı; BOOTP ve DHCP, başlatma sırasında istemcilere IP adresi ayırmakla birlikte, ikisinin kullandığı ayırma yöntemi birbirinden farklıdır. BOOTP normal olarak her istemci için tek bir IP adresini sabit olarak ayırır ve bu adresi BOOTP sunucu veritabanında kalıcı olarak saklar. DHCP normal olarak, kullanılabilir IP adreslerinin kiralanarak ayrılmasına dayanan dinamik ayırma sağlar ve DHCP istemcisinin adresini DHCP sunucu veritabanında geçici olarak ayırır. BOOTP ve DHCP’nin ana bilgisayar yapılandırmasını gerçekleştirme şekilleri arasında önemli farklar vardır.

Bizi facebook aracılığı ile de takip etmeyi unutmayın…

Arama Terimleri: https://emresupcin com/2016/07/08/bootp-nedir/
Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
DHCP Nedir? BOOTP ile DHCP arasındaki farklar?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes