Responsive Reklam Alanı

Merhaba sevgili arkadaşlar, Sabit ip adresi atama konusunu işleyeceğiz. Sabit IP dediğimiz bir diğer adı ile de Statik IP olan isminden de anlayacağımız üzere değişken olmayan, durağan IP sistemi anlamını taşımaktadır. Herhangi bir bilgisayar ağı kurulduğunda (donanım olarak hazır olduğunda), ağımız internete bağlanacaksa ve biz bu ağdaki bilgisayarlara TCP/IP protokolünü yükleyeceksek aşağıdaki adımları takip ederiz.

sabit ip adresi atama emresupcin - Sabit IP Adresi Atama?

Sabit IP Adresi Atama?

Basit TCP/IP hizmetlerini yüklemek için;

  • Denetim Masası’nda Program Ekle/Kaldır’ı açınız.
  • Windows Bileşenlerini Ekle/Kaldır’ı tıklatınız.
  • Bileşenler’den Ağ Hizmetleri’ni ve sonra da Ayrıntılar’ı tıklatınız.
  • Ağ Hizmetleri’nde, Basit TCP/IP Hizmetleri’ni seçiniz ve Tamam’ı tıklatınız.
  • İleri’yi tıklatınız.
  • İstenirse, dağıtım dosyalarının bulunduğu yolu yazınız ve sonra Tamam’ı tıklatınız.
  • Son’u sonra da Kapat’ı tıklatınız.

TCP/IP’yi yükledikten sonra bunu yapılandırmamız gerekir. TCP/IP özelliklerini el ile mi, otomatik olarak mı, dinamik olarak mı yapılandıracağız bunu belirlememiz gerekir. Hazır sabit ip adresi atama konusuna anlatmışken internet adreslerini nasıl edinebildiğimize de değinelim.

Internet Adresi Edinme

Günümüzde internet hızla büyümekte ve buna paralel olarak internet üzerinde kayıtlı olan organizasyon, şirket, kurum, üniversite, lise gibi benzeri yapılara ait alan adları da hızla artmaktadır. Bu sorunun üstesinden gelmek için hiyerarşik isim yönetiminin sağlanması gerekmektedir. Bu gibi amaçlarla DNS (Domain Name System-Alan İsim Sistemi) oluşumu gündeme gelmiştir. DNS, IP adreslerini bilgisayar isimlerine; bilgisayar isimlerini ise IP adreslerine dönüştüren yapıyı oluşturur.

1984’ten önce DNS yoktu. Bunun yerine HOSTS adında bir text dosyası kullanılıyordu. İnternetteki bilgisayarların isimleri ve IP adresleri bu dosyaya elle girilmekteydi. İnternetteki bilgisayarların her birinde bu dosyanın bir eşi bulunuyordu. Bir bilgisayar diğer bir bilgisayarla iletişime geçmek istediğinde, bu dosyaya bakıyordu. Tabi ki güncelleme çok önemli idi. Bunun için dosyanın Amerika’ daki aslının bulunduğu Stanford Üniversitesine belli aralıklarla bağlanılarak kopyalama yapılıyordu. Fakat, internetteki bilgisayarların sayısı arttıkça hem bu dosyanın büyüklüğü olağanüstü boyutlara ulaştı, hem de internetteki bilgisayarların dosyayı kopyalamak için yaptığı bağlantılar, Stanford’ daki bilgisayarları kilitlemeye başlamıştı. Fakat bunlar DNS protokolü ile aşılmıştır.

Ağdaki bütün bilgisayarlar aynı düzeyde bulunduğundan, bir bilgisayar isminin, bütün internet ağında bir eşinin daha bulunmaması için DNS dağıtık veri tabanı yapısını kullanmaktadır. Bu yapı ile bilgisayarlar bulundukları yer ve ait oldukları kurumlara göre sınıflandırılır. Mesela, Türkiye’deki bilgisayarların listesini (.tr domaini) Türkiye’den sorumlu bir DNS makine tutar. Yine ticari kuruluşlar için “.com” kullanılır.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Ağ Kartı Nedir? En Popüler Windows: XP !
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes