Responsive Reklam Alanı

Ağ kartı nedir denildiğinde akla gelen ilk cevap; Bilgisayarları ve diğer cihazları ağa bağlamada kullanılan kartlardır. kartı NIC (Network Interface Card) olarak da adlandırılır. Veriler bilgisayarda ikilik sistemde işlenirler. Ağ kartları bu verileri elektrik, ışık veya radyo sinyalleri ile diğer bilgisayarlara iletir. Ağ kartları hız ve bağlantı yolları bakımından da farklılık gösterir. ISA, PCI, USB, PCMCIA gibi bağlantı yuvalarını kullanan ağ kartları vardır.

Ağ Kartı Nedir?

Günümüzde en çok kullanan ağ kartları pci bağlantı yuvalarını kullanmaktadır. Bir ağ tasarımı yaparken ağın hızı, maliyeti ve kablolama şekline göre bir seçim yapılmalıdır. Bu seçimler şunlar olabilir.

ag tasarimi nedir emresupcin 1024x196 - Ağ Kartı Nedir?

Her bir ağ kartının kendine özgü, dünyada başka bir kartta olmayan 48 – bitlik fiziksel adresi vardır. Yani MAC adresi olarak adlandırılır. MAC adresi (Media Access Control – Ortama erişim) 2 adet 24 bitlik adresten oluşur. İlk 24 bit IEEE (Institute of Electrica and Electronics Engineers) isimli kurum tarafından üretici firmaya verilen kısımdır. İkinci 24 bit ise, üretici firmanın her ürettiği karta verdiği adres kısmıdır. Örneğin, bir MAC adresi 00-5—05-1A-00-AF şeklinde olabilir. Bu adres o ağ kartı üzerine, üretildiği firma tarafından ROM üzerine kaydedilir ve bir daha değiştirilemez.

Ethernet en bilinen ve en çok kullanılan ağ teknolojisidir. Kullanımı çok yaygınlaşmıştır. Ağ kartı ile ethernet kartı aynı anlamda kullanılmaktadır. Ethernet ortaya çıktığından beri kullanım kolaylığı ve üretim haklarının herkese açık olması sebebiyle en çok kullanılan LAN teknolojisi olarak ağ dünyasında büyük bir yer etmiştir.

Piyasada IEEE 802.3 CSMA/CD standardına göre üretilen ürünler Ethernet teknoloji olarak adlandırılmaktadır.

Ethernet Kablo Teknolojileri

  • 10Base2: İnce koaksiyel kablo ile 10 Mbit hızında Ethernet ağı. Ucuzluğu sebebiyle veya ince kablo kullanıldığı için ince Ethernet olarak da adlandırılır. 2 rakamı maksimum kablo uzunluğunu ifade etmektedir.
  • 10Base5: Kalın koaksiyel kablo ile 10 Mbit hızında Ethernet ağı. Kalın Ethernet (thicknet) olarak da adlandırılır. 5 rakamı maximum kablo uzunluğunu ifade etmektedir. Kalın koaksiyel kablo maksimum 500 m olmalıdır.
  • 10BaseF: Fiber optik kablo ile 100 Mbit hızında Ethernet ağı. F ifadesi fiber optik kablo kullanıldığını belirtir.
  • 10BaseT: Korumasız çift bükümlü(unshielded twisted pair ) kablo üzerinde 10 Mbit hızında Ethernet. T ifadesi kablo tipini (twisted pair) belirlemektedir. Fast Ethernet ( hızlı Ethernet ) olarak da anılır. 10BaseT, ortak yol yıldız topolojileri kullanan Ethernet kablolama sistemini tanımlar.
  • 100BaseT: Korumasız çift bükümlü (unshielded twisted pair ) kablo üzerinde 100M bit hızında Ethernet. T ifadesi bükümlü kablo kullanıldığını (twisted pair) belirtir.
  • 10Base36: Broadcast yayın yapan kablo ile 10 Mbit hızında Ethernet ağı. Kablo uzunluğu maksimum 3600 metre olabilir.

Ethernet Çalışma Esası

Ethernet kartı veriyi hatta bırakmadan önce, hattı denetler. Eğer hat başkası tarafından kullanılıyorsa gönderen ve alıcının Mac adreslerini içeren veriyi hatta bırakır.

Ethernet kartı seçimi

Ethernet kartlarında kullanılacak kablolama tipine göre BNC, RJ45 ve AUI konnektörleri olabilir. Bazı Ethernet kartlarında birden fazla konnektör yuvası bulunabilir. Bunlara combo Ethernet kartları denir. Karttaki konnektör yuvası sayısı arttıkça Ethernet kartının fiyatı artar. Ayrıca günümüzde Ethernet o kadar çok yaygınlaşmıştır ki, anakart üreticileri anakart üzerine (onboard) Ethernet kartlarını gömmektedirler.

Piyasada artık şu anda en çok UTP kablo ve RJ – 45 birleşimi kullanılmaktadır. BNC kablolama artık yerini UTP kablolamaya bırakmaktadır.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
iPhone’da .mp3 Zil Sesi Nasıl Yapılır? Sabit IP Adresi Atama?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes