Responsive Reklam Alanı

Merhaba sevgili arkadaşlar, Önceki derslerimiz HTML komut yapısına değindiğimizde head ve body etiketinin kullanımı hususuna detaylı olarak girmemiştik. Ayrı olarak belirtmek istediğimden bu dersimizde işleyeceğiz. HTML hakkında detaylı bilgiye sahip olduk, etiketlerin ve parametrelerin kullanımına yavaş yavaş hakim olmaya başladık. Şimdi bu iki etiketimizi inceleyelim.

head ve body etiketinin kullanımı

HTML belgesinin ilk bölümü <head> etiketinden oluşmaktadır. WEB sayfası ile ilgili temel özellikler, sayfa başlığı, yazı karakterler kümesi, link özellikleri burada tanımlanır. Head etiketinin yorum aralığında <meta> etiketi yer alır. Bu etiket siteyi tarayıcıya ve arama motorlarına tanıtır. Meta etiketinde kullanılan parametreler aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Kullanılacak parametreler ve görevi

  • name: Author, description ve keywords özellikleri tanımlanır.
  • http-equiv: Refresh, expires, content ve content-style-type özellikleri tanımlanır.
  • Size: Yazının boyu belirlenir.

meta etiketinin parametrelerini inceleyelim…

<META NAME=”author” CONTENT=”ELİF EYLÜL”> Kodu sayfanın tasarımcı kimliğini gösterir.

<META NAME=”Description” CONTENT=”Sayfanızın kısa tanıtımını buraya yapın.”> Kodu sayfanın kısa tanımı yapılmak için kullanılır.

<META NAME=”keywords” CONTENT=”Sitenizi arama motorlarında bulduracak siteniz ile ilgili kelimeleri buraya yazın.”> Kodu sayfanın hangi kelimeleri içerdiğini gösterir.Burası arama motorları için çok önemlidir.

<META http-equiv=”refresh” CONTENT=”5; URL=http://www.btdersleri.net”> Refresh ile sayfamız açıldıktan 5 saniye sonra belirtilen adresi otomatik olarak açacaktır.

<META http-equiv=”expires” CONTENT=”Wed, 25 Feb 2016 14:00:00 GMT”> Expires GMT saat sistemine göre belirtilen saat ve tarihte sayfanın dosyası silinecektir.

<META http-equiv=”Content-Type” CONTENT=”text/html; charset=windows-1254″> Kodu sayfanızda ne tür bir metnin olduğunu (text/html yazmakla metnin düz yazı ve html belgesi olduğunu) ve karakterlerinin hangi kodlama (windows-1254 yazmakla) ile yapıldığını gösterir.

<META http-equiv=”Content-Language” CONTENT=”tr”> Kodu sayfanızın dilinin Türkçe (istenirse değiştirilebilir.) olduğunu gösterir.

<META http-equiv=”content-style-type” CONTENT=”text/css”> Content-typestyle belgemizde kullanılan CSS dosyamızın bir metin dosyası olduğunu belirtir.

<META NAME=”copyright” CONTENT=”&copy; 2016 EFE KARAHANLI”> Kodu sayfanın telif hakkının kime ait olduğunu gösterir.

<META name=”GENERATOR” CONTENT=”Microsoft FrontPage”> Kodu sayfanın hangi editörle yapıldığını gösterir.

<META NAME=”ROBOTS” CONTENT=”ALL, FOLLOW, INDEX”> Kodu sayfanızı tüm arama motorlarının veritabanına kaydolabilme hakkının verilmiş olduğunu gösterir.

<META NAME=”RATING” CONTENT=”GENERAL”> Kodu sitenizin hangi kategoride, sınıfta olduğunu gösterir. GENERAL yazmakla bütün kategoride olduğu belirtilmiş olur.

Meta etiketi ile tanımlanan bilgiler kullanıcıya görüntülenmez.

<body> etiketine değinelim…

HTML belgesinin bütün içeriği burada yani body yani gövde etiketinde yer alır. Bu kısma metinler, resimler, listeler vb. her türlü HTML nesnesi yerleştirilebilir.

Kullanılacak parametreler ve görevi

  • Bgcolor: Arka plan rengini belirler.
  • Background: Arka planda kullanılmak istenen resmi belirler.
  • Link: Sayfadaki linklerin rengini belirler.
  • Alink: Linke tıklandığındaki rengi belirler.
  • Vlink: Daha önce ziyaret edilmiş linklerin rengini belirler.
Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
HTML komut yapısı? HTML listeleme etiketleri?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes