Responsive Reklam Alanı

Kimsenin sistem ayarlarınızı değiştirmesine, dosyalarınızı açmasına ve izniniz  olmadan yazılımlarınızı kullanmasına izin vermeyin. Tıpkı, ara sizin eski okul arkadaşınızı, uzak akrabanızı ya da eski işyerinden birini araştırdığınız gibi başkaları da sizi araştırıyor olabilir.

Günümüzde eski arkadaşları bulmanın en kolay yolu Facebook gibi sosyal-ağ siteleri, fakat ”Mehmet Yılmaz” gibi çok yaygın isminiz varsa ya da herhangi bir sosyal –ağ sitesine üye değilseniz, internet üzerinden bulunamayabilirsiniz. Yine de bu sanal dünyada tamamen görünmez olduğunuz anlamına gelmiyor. Neyse ki bir başkasının sizi arayıp aramadığını  kolayca kontrol edebileceğiniz çok sayıda site ,uygulama ve servis mevcut. Sizi gözetleyen sadece tanıdığınız insanlar olmayabilir. Pazarlama şirketleri ve devlet kurumları  da sizi takip ediyor olabilir. Gelecek sayfalar boyunca izlenip izlenmediğinizi nasıl anlayacağınızı ve sizi takip edenlerden yakayı nasıl sıyırabileceğinizi anlatacağız.

Parolayla korunan kişisel belgeler

Özel belgeleri 7-Zip ile arşivlemenin yanında, Microsoft Word ile şifreleyebilirsiniz de. Sol üst  köşedeki Office butonuna tıklayın ve Hazırla, Dosyayı Şifrele’ye (Office 2007’de) ya da Belgeyi Koru, ’Parola ile Şifrele (Office 2010 ve 2013 için) tıklayın. İzniniz olmadan kimsenin belgeleri açamaması  için şifreyi iki kez girin.

Apache OpenOffice (www.openoffice.org) ya da LibreOffice ‘in bir türünü (www.libreoffice.org) kullanıyorsanız, Writer belgelerini Save As, ’Save with pasword’ ile koruyabilirsiniz. PDF dosyalarını korumak için, PDF Free PDF Merger’i kurun. Add PDF butonuna tıklayın, PDF’yi seçin ve şifrenizi girmek için alt kısımdaki Security bölümünden Open Password’u seçin. Kişilerin PDF üzerinden düzenleme yapmasını ya da basmasını engellemek için Permission Password kutucuğunu da işaretleyebilirsiniz.

Özel dosyalarınızı parola ile koruyun

Eğer PC’nizdeki bir klasör gizli dosyalar ya da kişisel resimler içeriyorsa, onu kimsenin erişememesi için kilitleyebilirsiniz. Bunu yapmanın en güvenli yolu bir klasör şifreleme aracı olan TrueCrypt’i  (www.truecrypt.org) kullanmak. Fakat bu ileri seviye aracı kullanmak kimi kullanıcılara biraz zor gelebiliyor, bu yüzden eğer dosyalarınız çok önemli değilse Privet Folder gibi daha basit bir çözüme yönelebilirsiniz. Bu ücretsiz araç ile her bir  klasörünüzü kilitleyebilir, kimsenin değiştiremeyeceği ana  anahtar yaratabilirsiniz. Private Folde’ı kullanmak için, ’Add Rule’a  tıklayın, korumak istediğiniz klasörü için bir parola belirleyin. Birisi klasörü açmak istediğinde, eğer parolayı yanlış girerse ’Erişim engellendi’ mesajı ile karşılaşacaktır.

Ayrıca Private Folder’ı klasörleri içerişindeki dosyalar belli bir süre kapalı kalırsa otomatik olarak kilitlemeye de programlayabiliyorsunuz. My Lockbox (fspro.net/my-lockbox ) denemeye değer başka bir araç, fakat ücretsiz sürümü sadece tek bir klasörü  kilitlemenize izin veriyor (bu klasör limitsiz alt klasörlere sahip olabilir). Bir diğer ücretsiz harika alternatif de 7-Zip ( www.7-zip.org ) Araç sayesinde arşivlere izinsiz erişimi engellemek için şifre koyabiliyorsunuz. Sıkıştırmak istediğiniz klasöre sağ tıklayın.7-Zip’i  seçin ve ‘Add to archive’e tıklayın. Encryption bölümünden bir parola girin. ’Encryption method’ menüsünden AES-256’yı seçin. Bu sadece yaratılan arşiv dosyasını koruyacaktır, orijinal klasörü değil.

Özel bir şablonla ekranınızı kilitleyin

Eğer PC’nizi kilitleyeceğiniz parolanın çalışmasından ya da unutulmasından korkuyorsanız, Eusing Maze Lock (www.eusing.com ) kullanarak kilitleme için bir şablon kullanabilirsiniz. Sistem şifresini kaldırmak için daha önce belirlediğiniz noktalarla bağlı şekli doğru şekilde çizmeniz gerekmekte. Varsayılan şablon 3×3 ölçeğinde, fakat bunu 4×4 ya da 5×5’e çıkartarak ve arka plan resmi ya da kilit ekranına mesaj ekleyerek güvenliğinizi arttırabilirsiniz. Program PC’niz boşta bir süre bekletildiğinde etkin hale gelecektir.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Chrome Güvenliğini artırma yöntemleri? Parola kullanarak her şeyi kilitleyin! (2)
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes