Responsive Reklam Alanı

Merhaba sevgili arkadaşlar, Internet’in gelişmesiyle birlikte bilgisayar ağları da doğal olarak gelişmiştir. Bu gelişmeye paralel olarak ağ kurulup işletmeye alındıktan sonra ağ yönetimi ve ağ güvenliği büyük önem kazanmış ve ağın güvenilir bir şekilde çalışması anahtar sözcük konumuna gelmiştir. Bilgisayarlaşmanın artmasıyla birlikte, dosyaları ve bilgisayarda saklanan diğer bilgileri korumak gerekliliği açıktır. Özellikle zaman paylaşımlı ve halka açık iletişim sistemleri gibi paylaşılmış sistemlerde veri güvenliği daha da önemlidir. Veriyi korumak ve saldırganları engellemek amacıyla tasarlanmış olan sistem ve araçların genel adı Bilgisayar Güvenlik Sistemidir.

network security emresupcin - Ağ Güvenliği nedir?

İkinci ana konu, dağıtık sistemler ve son kullanıcının terminali ile bilgisayar arasındaki veri taşıyan haberleşme olanaklarının güvenliğe etkileridir. Ağ güvenliği tedbirleri verinin iletimi sırasında onun korunmasını esas alır. Bütün iş yerleri, devlet ve akademik kuruluşlar birbirlerine ağlar ile bağlandığı için ortaya büyük bir ağ çıkmaktadır ve buna bağlı ağlar denilmektedir. Bu durumda koruma ağdaki bütün birimleri kapsamak durumundadır.

Komple bir ağ o günün teknolojisi ile en iyi biçimde projelendirilip kurulduktan sonra iş bitmemekte, ağın performanslı, güvenilir ve güvenliğinin sağlanmış olması gerekmektedir. Güvenilir ve güvenli kavramları birbirine karıştırılan fakat anlamları farklı olan kelimelerdir.

Ağ güvenliğini sağlayabilmek için hem ağdaki bilgisayarların hem de ağın güvenliği sağlanmak zorundadır.

  • Bilgisayar Güvenliği, veriyi korumak ve saldırganları (hacker) engellemek için alınacak tedbirlerin tümünü içerir.
  • Ağ Güvenliği ise iletişimin güvenliği ile ilgilenir.

Ağ güvenliği çözümlerini kriptografik ve sistem tabanlı çözümler olarak ikiye ayırmak mümkündür.

  • Sistem tabanlı çözümler kriptografik işlemler içermeyen, sistem bilgilerini kullanarak güvenliği sağlamaya çalışan çözümlerdir.
  • Bunlara örnek olarak yerel ağı dışarıdan gelecek saldırılardan korumayı amaçlayan güvenlik    duvarları ve olası başarılı saldırıları anlamaya yönelik sızma denetim sistemleri verilebilir.

Ağ Güvenliği için Bir Model

Bu genel güvenlik mimarisi güvenlik servislerinin tasarımında dört temel işi göstermektedir.

  • Güvenlik ilişkili dönüşümler için bir algoritma tasarımı
  • Algoritma ile kullanılacak gizli bilginin üretimi
  • Gizli bilginin dağıtımı ve paylaşımı için yöntem geliştirme
  • Güvenlik algoritmasını ve güvenlik servisini sağlayacak gizli bilginin kullanımını sağlayacak protokol belirleme
Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Kadın Atlet Bilgi Güvenliği gereksinimleri?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes