Responsive Reklam Alanı

Mobil aygıtlar öyle sıkı şekilde tasarlanıyor ki baterisini bile çıkarmak için pahalı bir teknisyen çağırmanız gerekiyor. Eğer kendiniz yaparsanız, anında garantinizi kaybediyorsunuz. Fakat tüketicinin de hakları var! Mobil cihaz tamirine engel ile ilgili ikinci yazımıza buradan ulaşabilirsiniz…

Muhtemelen hiçbir elektronik aygıt, mobil yoldaşlarımızın daha tehlikeli bir hayata sahip değil. Güğüs ve arka cebimize sıkıştırıyoruz, metroda işaret orta ve baş parmağımız arasında tutuyoruz, mutfakta kaygan zemine, sahilde havluların arasına koyuyoruz. Daha sonra şarj girişi tiftikle dolduğunda ,kamera lensi çizildiğinde, ekranı çatladığında ve hatta telefon tuvalete düştüğünde bile şaşkınlık ve kızgınlıkla karşılıyoruz.

Statista anketine göre göre bu tür kazaların ardından kullanıcıların çoğu telefonu kendileri tamir etmeye çalışmakta. Her üretici ürün tanıtımında kullanıcı taleplerini bu sefer nasıl göz önünde bulundurduğundan bahseder fakat tamire yatkınlık her seferinde bilerek göz ardı edilir.

Tamir edilebilirliğin lobisi yok

Buna önem verilmemesinin ardından en büyük sebep mobil aygıtların tamir edilebilirliğinin toplum nezdinde bir kriter olarak ölçümlenmemesi. Bu değerin akıllı telefon ve tabletler için ölçümlendiği tek resmi kaynak iFixit (https://ifixit.com/Info/Repairability ). Kaliforniya, San Luis Obispo’da 2003’de kurulan şirket dünyanın en büyük tamir kılavuzunu oluşturmayı istemekte. Çalışanları ve gönüllüler Wiki geleneğine uygun olarak birçok elektronik aygıt ve hatta arabalar hakkında çok geniş kapsamlı tamir talimatları yüklemekte. iFixit mühendisler popüler akıllı telefon ve tabletler için on beş soruyla tamir yatkınlığını değerlendirmekte. Bu öznel değerler arasında tamamıyla sökülmesinin ne kadar sürdüğü gibi konular işlenmekte. Tabi bu sonuçlar sadece kişi benzer teknik değerlere sahip ürünleri incelerse karşılaştırılabilmekte. iFixit’in puanlama sistemi her kısma uyarlayabilmek mümkün değil.

Karşılaştırılabilir kriter yaratımı

iFixit.com’un Avrupa ofisi iFixit GmbH ayrıca SMART projesinde de yer almakta. Bu çatı altında ve Avrupa birliğinin finansal açıdan desteklediği Horizont 2020 programının kaynaklarıyla, 17 Avrupa şirketi ve araştırma enstitüsü dayanıklı, daha çevre dostu ve olay bakım yapılabilen çıkış aygıtları geliştirmekteler. iFixit’in takım içerisindeki görevi ise mobil aygıtların tamir edilebilirliği için ergonomik olarak desteklenen bir değerlendirme sistemi yaratmak. Örneğin tamir süresini  ölçmek yerine, belirli bir amacı gerçekleştirmek adına tamir süresinde ne kadar araç ve adımın atıldığı göz önüne alınmakta. Bu şekilde tamir karmaşıklığı tespit edilerek, teknik tamire gerek olup, olmadığı belirlenecek.

Sürdürülebilir bir akıllı telefon

Tabi her akıllı telefon üreticisi tasarım sapkını, çevre düşmanı değil. En azından Hollanda tabanlı Fairphone firması 2013’den kendini bu yönde dallandırmakta. Sivil savaşta olan bölgelerden ham madde almayıp, çalışma koşulları standartların altındaki ülkelerde üretim yapmıyorlar. Şirket tüm iş detaylarını çevrimiçi sağladığı için işin detaylarını www.fairphone.com adresinde bulabilirsiniz. Şu anki Fairphone 2 modeli oldukça modüler bir tasarıma sahip ve tamire yatkın. Örneğin bateri için sağlam bir tırnaktan başka hiçbir araç gerekmezken, iki hamlede kolaylıkla çıkarabilmektesiniz. Ekranı dahi üç aşamada yerinden çıkarılabilmekte.

Uzun kullanım ömrü fark yaratıyor

Fairphone sadece şu anki akıllı telefonların ortalama ömrü olan iki üzerine çıkabilirse ekolojik anlamda artıya çıkar. Bunun sebebi de modüler yapısını göz önünde bulundurursak Fairphone 2’nin üretiminin tek kullanımlık telefonlara göre çok daha karmaşık olması. Örneğin bağlantılar için ince yassı kabloların yerine katı yaylar kullanılmakta. Dolayısıyla kullanım ömrünü arttırmak için daha gelişmiş parçaların kullanılması gerekmekte. Bu modelin CPU ve RAM’ine dair hiçbir şey değiştirilememekte. Buna karsın dış kasa tasarımı yeniden gözden geçirilmiş ve yaz aylarından itibaren yeni sürümlerde ön ve arka kamera da değiştirilebilir olacak.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Kullandığınız şifreler için öneriler? Mobil Cihaz Tamirine Engel! (2)
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes