Responsive Reklam Alanı

Her seferinde daha özel ve egzotik vida tutturgaçlarla aygıtlar daha sıkı ve açılmayacak şekilde bir araya getirilir. Öyle ki sadece yetkili teknisyenler, özel araçlarla aygıtları zarar vermeden açabilir diyebiliriz. Mobil cihaz tamiri ile ilgili ilk yazımıza buradan ulaşabilirsiniz…

Bunun  sebebi hiçbir sebeple açıklanmamakta. Tabi diğer üreticilerin  de aynı yöntemleri izlediğini belirtelim. Ağustos 2013 IZM’de Fraunhofer Enstitüsü Dayanıklılık ve Mikroentegrasyon bölümü geri dönüşüm ve tamire yatkınlık testi amaçlı 21 adet ticari tableti parçalarına ayırdı. Ortaya çıkan diğer sonuçların yanında varılan sonuç: ”Kullanıcıların cihazları tamir ederken parçalarına zarar vermemesi neredeyse imkansız”. Biz müşteriler ve medya da bu gelişmeyi desteklememekte.

Garanti talebi devam etmekte

Büyük akıllı telefon üreticiler, tüketicileri hizaya getirmek için sadece vidaları değil, aynı zamanda garanti şartlarını da kullanmakta. Yasal açıdan üreticiden önce satıcı hasarsal durumla ilgilenmek durumunda. Buna karşın diyelim akıllı telefon ya da tabletinizin çatlayan ekranını ucuz bir tamirhanede ya da tamir kafesinde değiştirdiniz. Tüketici haklarınızdan hemen muaf tutulmuyorsunuz. İşte yasal olarak verilen garanti ile gönüllü alınan garanti arasındaki fark burada ortaya çıkmakta.

Yasa diyor ki, satıcının müşteriye kusursuz bir ürün sunması ve iki yıl boyunca bunun sorumluluğunu üstlenmesi gerekmekte. Kusurun ulaştırmada ,öncesinde aygıtta bulunmuş olması  gerekmekte. Satın almadan  bu yana altı ay içerisinde oluşan kusurlar otomatik olarak kabul edilir (kanıt sunulması koşuluyla); tabi bunu satın alanın kanıtlanması gerekmekte.

Gönüllü garantide de satıcı malın kusursuzluğunu belirli bir süre için garanti eder. Mobil cihazlarda genelde bu süre bir yıldır. Sonradan ödemelerde perakendeci  garantinin önkoşullarını belirleyebilir. Satıcı, eğer yetkisi atölyesine danışılmamışsa ve daha önceki tamirde orijinal yedek parçalar kullanılmamışsa, hasarı garanti kapsamın dışında sayabilir. Daha ziyade, garanti koşullarını ihlalin hasara sebep olduğunu ayrı bir dosyada belirtmesi gerekiyor.

Mobil  çıkışlı  aygıtlardaki  parça sayısını da göz  önüne  alırsak kusurun sadece bir sefer ortaya çıkacağını söylemek neredeyse imkansız.  Yakın zamandaki en iyi örnek: Samsung Note  7’deki patlayan pili.  Satıcı isteksiz davranıyorsa,  çoğu durumda  Google’dan kusurun kronikliğini  ispatlayabilirsiniz.  Bu da yardımcı olmazsa, üretici  forumunda konu hakkında  bir  başlık açın.  Allenbach  Enstitüsünün  Haziran 2015’de yaptığı araştırmaya göre  ürünlerini garanti sahibi  mağazalara  geri  iade eden  kullanıcıların çoğunluğu verilen hizmetten  memnun  kalmakta:  Ücret  iadesi,  ürün  ürün değişimi  ve  ücretsiz  tamir  çoğu kullanıcı  için  sağlanmış.

Uzan atölye için iyi sebepler

Üreticiler tarafından yetkilendirilen yetkili  servisler sadece müşterinin parasını alman için kurulmaz. Samsung’un hizmet merkezlerini ziyaret ettikten sonra işin  profesyonelliğine tanık olduk. Örneğin her yer elektrostatik yük (ESD) korumasıyla kaplatılmış. Hiçbir teknisyen topraklanmış eldiven kullanmadan  açık aygıtlara temas kurmamakta. Tamirler yoğun uzmanlık gerektiren özel araç ve orijinal yedek parçalarla yapılmakta.

Akıllı telefonu tamir ederken değil, sadece tozunu  ve içindeki nemini  alırken bile altı haneli Euro rakamlara satın alınabilen özel araçlar kullanılmakta. Kötü şartlarda alınan  mobil telefonlar  için bile bu standartların korunmasına özen gösterilmekte. Tabi tüm bunlar tamir masrafına da yansımakta.

Fakat ticari amaçla kullanılan Galaxy S8’i tekrar optimum seviyede çalıştırabilmek adına bu harcamalar mazur görülebilir seviyede. Öte yandan eski ikinci el telefonunuzun kırık ekranını yenisiyle değiştirmek için ücretsiz atölyeleri ziyaret etmeniz daha mantıklı olacaktır.

Tüketiciler nelere dikkat etmeli

  • Tamire yatkınlık Satın alımdan önce ifixit.com gibi kaynaklardan aygıtınızın potansiyel tamir masraflarını öğrenin.
  • İlgili kişi Garanti konusunda sorumluluğu ilk olarak satıcı üstlenir.
  • Kanıt yükü Garanti iddianız sorgulanırsa Google’dan emsalleri araştırabilirsiniz.
  • Dokümantasyon Aygıtınızı teslim etmeden önce kusurunu fotoğraf ve videolarla kaydedin
  • Kendi kendine yetebilme Tamir talimatları İnternette  bulunabilir. Uygun araçlar da. Tamir cafe’lerinde bunları uygulamaya çalışabilirsiniz.
  • Yedek parçalar seçeneklerden kaçının. Batarya konusunda  bu tür ucuza kaçmalar sizi hayati tehlikeye sokabilir.
  • Güvenlik Ana adaptör gibi uzmanlık isteyen tehlikeli parçalarda işi konunun uzmanlarına bırakmak en iyisi.
  • Yükümlülük Başkaları adına tamir yaparken dikkatli olun. Haraketlerinizden sorumlu tutulabilirsiniz.
Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Mobil Cihaz Tamirine Engel! (1) Web Sunucusu Kurulumu
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes