Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar, Bulunduğumuz pandemi döneminde önlem amaçlı getirilen kısıtlamalardan biri de kamu ziyaretlerine ve şehirlerarası seyahatlerde HES kodu kullanma zorunluluğu. HES kodu kullanacağımız bir diğer alan ise toplu ulaşım araçları. Bu yazımızda İstanbulKart ile HES kodu eşleştirme işlemini anlatacağım. HES kodu eşleşmemiş İstanbulkart’lar 15 Ocak’tan itibaren toplu taşımada kullanılamayacak.

Covid-19 önlemleri kapsamında Toplu taşımada HES kodu zorunluluğu 15 Ocak tarihinde başlıyor. Sağlıklı bir ulaşım için kişisel HES kodunuzu kullanmış olduğunuz istanbulkartınıza eşleştirmek çok basit. BELBİM A.Ş. Toplu Ulaşımda HES kodu dönemini başlattı. Yolda veya durakta kalmamak için İstanbulkart’ınızla HES kodunuzu eşleştirin. İstanbulkart HES Kodu ile ilgili sık sorulan sorulara buradan ulaşabilirsiniz.

toplu ulasim hes kodu emresupcin - İstanbulKart ile HES kodu nasıl eşleştirilir?

istanbulkart ile hes kodu birleştirme adımları

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan İstanbul Kart Kişiselleştirme sitesine giriyoruz.
  • Karşımıza çıkan formda T.C kimlik numaramız, ad, soyad ve doğum tarihi gibi istenilen kişisel bilgilerimizi doğru bir şekilde dolduruyoruz.
  • Kart Numarası kısmına Kartınızın üzerindeki 6370 ile başlayan 16 haneli numarayı veya 04 ile başlayan 14 haneli numarayı yazabilirsiniz. Numaralar okunmuyorsa kartınızı Biletmatik’e dokundurarak, dolum fişlerinden veya kartınız anonim değilse Beyaz Masa ALO 153’ü arayarak kart numaranızı öğrenebilirsiniz.
  • HES Kodu kısmına ise halihazırda bulunan hes kodunuzu yazıyorsunuz. HES kodunuz yoksa Hayat Eve Sığar uygulamasına sahipseniz veya e-devlet uygulaması üzerinden temin edebilirsiniz.
  • Bütün bilgileri doldurup formun son kısmında yer alan doğrulama kodunu yazıp belirtilen sözleşmeleri kabul edip Kaydet diyerek istanbulkart ile hes kodumuzu eşleştirmiş oluyoruz.

Toplu Ulaşım İçin HES Kodu Entegrasyon Adımları

Toplu ulaşım hizmeti veren ve bu kapsamda Sağlık Bakanlığı ile entegrasyon sağlaması gereken yerel yönetimler aşağıdaki adımları izlemelidir:

1. Yerel yönetim adına Sağlık Bakanlığı ile entegrasyon süreçlerini takip edecek yetkili kişi tarafından https://hayatevesigar.saglik.gov.tr/ adresinde “Kurumsal Entegrasyon” başlığı altında bulunan “Erişim Talep Formu” nun doldurularak elektronik imza ile imzalanır.

2. Elektronik imza ile imzalanan “Erişim Talep Formu” nun Yerel yönetimler tarafından Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’ne sb@hs01.kep.tr kep adresi üzerinden veya ıslak imza ile resmi yazı eki olarak gönderilir. Bu resmi yazı ayrıca,

  • Erişim talep formunu dolduran kişinin kurum tarafından yetkilendirildiğini,
  • Yetkilendirilen kişiye ait TCKN, ad, soyad bilgisini içermelidir.

3. Gelen resmi yazı Sağlık Bakanlığı tarafından değerlendirilerek

  • Protokol metni,
  • Servis dokümanı,
  • Test ortamı kullanıcı bilgileri entegrasyon talebinde bulunan kuruma e-posta yolu ile iletilir.

4. Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen e-posta sonrasında yürütülecek protokol sürecinde;

  • Entegrasyon talebinde bulunan yerel yönetim tarafından protokol sürecini yürütecek kişi ya da kişilerin ve protokolü imzalayacak kişinin (Belediye Başkanı) T.C. Kimlik Numaraları, ad, soyad bilgilerinin hesdestek@saglik.gov.tr adresine iletilir. e-posta adresi Sağlık Bakanlığına iletilen “Erişim Talep Formu” ile bildirilen e-posta adresi ile aynı olmalıdır.
  • Protokol sürecini yürütecek kişi/kişiler için sisteme giriş yetkisi tanımlanır.
  • Protokol sürecini yürütmek için yetkilendirilmiş kişi https://hayatevesigar.saglik.gov.tr/ adresinde bulunan ‘Kurumsal Entegrasyon’ başlığı altında ‘Erişim Talep Formu için tıklayınız’ alanına kendi bilgileriyle giriş yapar.
  • Protokol ekranı menüsü açılır.
  • İlgili protokolün imzaya hazır hali PDF dosyası olarak sisteme yüklenir.
  • İlgili belediye başkanı tarafından elektronik imza ile imzalanıp sisteme kaydedilir.
  • Sağlık Bakanlığı tarafından elektronik imza ile imzalanan protokol, bilgilendirme ve arşiv amaçlı e-posta yolu ile entegrasyon talebinde bulunan kuruma iletilir.
  • Protokolün elektronik imzalı hali resmi yazı ile Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’ne sb@hs01.kep.tr kep adresi üzerinden veya ıslak imza ile resmi yazı gönderilir.

5. Test ortamına ait entegrasyon işlemlerini tamamlayan kurum tarafından, sürecin tamamlandığı bilgisi hesdestek@saglik.gov.tr adresine e-posta yolu ile bildirilir.

6. Canlı ortam bilgileri erişim talep formunda belirtilen yetkili kişinin kullanıcı adı, e-posta adresine; şifre bilgisi ise telefonuna SMS ile bildirilir.

7. Entegrasyon sürecinin tamamlandığı bilgisi ilgili kuruma resmi yazı ile iletilir.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Deepfake nedir? WhatsApp güncellemesi neleri içeriyor?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes