Responsive Reklam Alanı

Merhaba sevgili arkadaşlar, birkaç gündür televizyon reklamlarında görülen Kemal Sunal reklamı benim olduğu kadar sizlerin de dikkatini çekmiştir. Ziraat Bankası’nın hazırlayıp yayınladığı reklam gerçekten çok başarılı olmuş. Karşımıza çıkan bu reklamda deepfake teknolojisi sayesinde oyuncu Mehmet Kurt’un Kemal Sunal’a benzetilmesi ile kullanılarak hazırlanmıştır. Bu yazımızda deepfake nedir hep birlikte inceleyelim…

Deepfake Nedir emresupcin - Deepfake nedir?

Deepfake nedir?

Hâlihazırdaki bir görüntü ya da videoda bulunan bir şahsın, yapay sinir ağlarını yani insan beyninin bilgi işleme tekniğini kullanarak bir başka kişinin görüntüsü ile değiştirilebildiği medya türüdür. Çoğunlukla, otomatik kodlayıcılar ve üretken çekişmeli ağlar olarak bilindik makine öğrenme teorilerini kullanarak hazır medyanın kaynak medya üzerinde birleştirilmesi ve üst üste konması ile bir araya getirilir. Deepfake ‘deep learning’ yani Türkçe anlamı derin öğrenme ve sıklıkla duyduğumuz ‘fake’ ise sahte anlamına geldiğinden bu kelimelerden türetilmiş bir birleşik kelimedir.

Bu yazılım; Ünlü kişilerin intikam ve sahte pornografik videolarında, sahte yayınlanan haberlerinde, aldatmacalarda ve finansal hilelerde kullanıldığı için yaygınca ilgi görmüştür. Bu yöntemde kullanımların saptanması ve sınırlandırılması için hem endüstri hem de hükümetlerden art arda tepkiler gelmiştir.

Birkaç yıl önce medya organlarından internette büyük tehlike olarak duyurulan Deepfake;

İlk kez 2017’nin kış aylarında ortaya çıktı. Dünya’nın en popüler internet forumlarından biri olan reddit’te bir kullanıcı deepfake isimli sayfa açarak ilk olarak yetişkin içeriklerini yükledi ve ardından yazılımını Dünya’ya tanıttı. Yazılımda yer alan sahneler gerçek değildi, bu videolarda gösterilen yüzlerde aynı şekilde gerçek değildi. Aktrislerin hemen ardından deepfake videoları siyasete de sıçradı.

İlk olarak Arjantin başkanı Mauricio Macri’nin yüzü Adolf Hitler ile değiştirildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yüzü ABD başkanı Donald Trump ile değiştirildi. Bunların yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’de unutulmayarak bu sahte yazılımda yüzü kullanıldı. Nisan 2018’de film yapımcısı ve aktör Jordan Peele hazırladığı bir videoda deepfake uygulayarak Barack Obama’yı kullandı. Uyguladığı bu video da Barack Obama’nın kendisi ve sözleri yoktu. Videoda ise her gördüğünüze inanmayın mesajı veriliyordu.

Herhangi birinin söylediği sözü ağzına yerleştirmek, yapmadığı şeyleri yapmış gibi göstermek giderek kolaylaşarak kusursuz bir hale geliyor. Günümüzde sahte videoları ayırt etmek kolay olsa da teknolojinin ve yapay zekanın öğrenme hızı geleceği karanlık hale getirebiliyor.

Arkadaşlar; deepfake nedir sorusunu örnekler ile açıklandığında bu sonuçları elde edebiliriz. Ben işin riskli yönlerini anlattığım için bu teknoloji kötü niyetli kullanılabilmekte lakin bu şekilde de güzel reklamlarda kullanılması güzel bir şey. Ziraat Bankası’nın yayınlanan #SenHepGülümse temalı Kemal Sunal’lı reklamını buraya tıklayarak izleyebilirsiniz 🙂

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Güvenlik Kamerası cep telefonundan nasıl izlenir? İstanbulKart ile HES kodu nasıl eşleştirilir?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes