Responsive Reklam Alanı

Ağ güvenliği protokolleri; Ağ üzerinde iki bilgisayarın karşılıklı veri aktarabilmesi ve ortak süreçler yürütebilmesi için bilgisayarların karşılıklı çalışabilme yeteneğinin olması gerekir. Birlikte çalışabilme, verici ve alıcı arasında kullanılacak işaretler, veri formatları ve verinin değerlendirme yöntemi üzerinde  anlaşma ile mümkün olur. Bunu sağlayan kurallar dizisi de protokol olarak adlandırılır.

ag guvenligi protokolleri emresupcin - Ağ Güvenliği Protokolleri

Ağ Güvenliği Protokolleri

Katmanlarına göre güvenlik protokolleri şu şekildedir;

Uygulama katmanındaki güvenlik protokolleri
* Kerberos, S/MIME, PGP n
Ulaşım katmanındaki güvenlik protokolleri
* SSL, SSH, PCT, TLS
İnternet katmanı protokolü
* IPSec, IKMP

Güvenlik Düzeyleri

Güvenlik düzeyi, özel bilgilerin saklı olduğu yerde hangi düzeyde korunacağını belirtir. Bilgi çeşitli düzeylerde koruma altına alınabilir. En alt düzeyi veri kaydı alanları düzeyinde koruma altına almaktır.

  • Örneğin bir veritabanına ait veri kaydının belirli alanları şifrelenerek o bilgilere erişilmesi denetim altına alınabilir.
  • Böylece koruma altına alınmış olan alanlara yalnızca erişim hakkı olan yada oraya erişmek için şifre anahtarına sahip olan kullanıcılar erişebilir.

Bu koruma düzeyinin bir üstü veri kaydının bir kısmının değil tamamının korunmasıdır. Daha sonra diğer güvenlik düzeyleri gelmektedir. Güvenlik düzeylerini 6 maddede inceleyebiliriz. Bunlar;

  • Kayıt alanı düzeyinde koruma
  • Veri kayıdı düzeyinde koruma
  • Uygulama programı düzeyinde sorgulama/koruma
  • Bilgisayara bağlanmayı sorgulama
  • Ağ kaynaklarını hizmet türleri açısından koruma
  • Ağa girişi sorgulama/koruma

Kayıt alanı ve Veri kayıdı düzeyinde korumada düzeyler en sıkı korumayı sağlar, iyi bir şifreleme ve şifre anahtarı üretme algoritması kullanılmalıdır. Uygulama programı düzeyinde koruma ve Bilgisayara bağlanmayı sorgulama düzeyleri birbirine benzemektedir. Biri ilgili uygulama programına girişi, diğeri bilgisayar sistemine girişi denetler. Ağ kaynaklarını hizmet türleri açısından koruma ve Ağa girişi koruma düzeyleri genel olarak ağa dışarıdan bağlanmayı ve ağ üzerinde sunulan hizmetlere erişimi denetler, bu güvenlik düzeyleri genel olarak koruma duvarları (firewall) tarafından sağlanır.

Konumuz ile alakalı bahsettiğimiz maddeler ile örnek verecek olursak; internete eklenen bir LAN’ın Ağa girişi sorgulama, Ağ kaynaklarını hizmet türleri açısından koruma ve Bilgisayara bağlanmayı sorgulama maddelerindeki düzeylerde korunması için bir güvenlik duvarı kurulabilir.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Turkcell Müşteri Hizmetleri ilgisi… Bilgisayar Ağına Saldırı
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes