Responsive Reklam Alanı

Bu yazımızda IoT cihazları olarak adlandırılan Nesnelerin internetinden bahsedeceğiz. IoT cihazı nedir? Nesnelerin interneti esasında internete bağlanan, geleneksel olmayan cihazları ifade etmektedir. Şöyle ki; sadece bilgisayarlar, tabletler ya da cep telefonları değil, internete bağlanan termostatlar, kapı zili kameraları ve hatta buzdolapları da bu cihazlar arasında yer almaktadır. Evinizdeki Wi-Fi ağına bağlanan tüm cihazlar, IoT cihazıdır. Bu genellikle “akıllı” ev aletlerini ve tümleşik kamerası ya da mikrofonu olan cihazları (özellikle evin dışından erişilebilir olduğu şeklinde reklamı yapılanlar) kapsamaktadır. IoT cihazlarınıza dış dünyadan erişimi engelleyen ya da erişime izin veren ağ geçidi olduğu için Wi-Fi yönlendiricinizin güvenliğini sağlamak özellikle güvenlidir.

IoT cihazi nedir emresupcin - IoT cihazı nedir?

IoT cihazı (Nesnelerin İnterneti) nedir?

Evinizden uzakta olduğunuzda sıcaklığı değiştirebilmenizi ve kapınızda kimin olduğunu ve hatta sütünüzün bitip bitmediğini bile görmenizi sağlarlar. Tüm bunların hepsi çok kullanışlıdır lakin; kameranıza ya da termostatınıza internet aracılığıyla erişilebildiği için güvenlik açığı yaratmaktadırlar. Yani; yabancı kişiler parolanızı keşfedip ele geçirirse cihazlarınıza bağlanabilirler.

Kimi zaman insanlar IoT cihazlarındaki varsayılan parolaları değiştirmeyi unuturlar. Cihazları kutusundan çıkarır, fişe takar ve bu cihazlara bağlanıp kullanmaya başlarlar. Ya da bir kamera satın alırlar ama web erişimi olduğunu fark etmezler. Web erişimi varsa ve siz bunu kullanmayacaksanız bu özelliği devre dışı bıraktığınızdan emin olmalısınız.

Kullanmış olduğunuz bütün IoT cihazlarının güncel olduğundan emin olmalısınız. Bilgisayarınız ya da mobil cihazlarınız gibi, IoT cihazları için de özellikler ekleyen, hataları gideren ve güvenlik açıklarını kapatan güncellemeler düzenli olarak yayınlanmaktadır. Bu nedenle, her zaman IoT cihazlarınızın en son sürüme ait yazılımı kullandığından emin olmanız gerekmektedir. Bunu satıcının veya üreticinin resmi web sitesine bakarak ya da doğrudan cihazda oturum açarak yapabilirsiniz. Tüm bunların nasıl yapılacağını bilmiyorsanız; kullanma kılavuzunu okuyarak ya da satıcının web sitesine göz atarak öğrenebilirsiniz. Oturum açtığınızda, genelde size cihazınızın güncel olup olmadığı belirtilmektedir.

IoT Security emresupcin - IoT cihazı nedir?

IoT cihazı nedir? Güvenliği nasıl sağlanmaktadır?

IoT cihazlarını suiistimale karşı korumak için ilk savunma hattı olan yönlendiricilerden bahsedelim. İnterneti olan hemen hemen herkesin bir yönlendiricisi vardır. Birçok insan yönlendiricilerin varsayılan kullanıcı adı ve parolasının benzersiz bilgilerle değiştirilmesi gerektiğinin farkında değildir. Bu, kablosuz internetinizin adı ve internete girmek için kullandığınız kablosuz ağınızın parolası değil, cihazın kendisinde oturum açmak ve kablosuz ağınızda değişiklikler yapmak için kullandığınız kullanıcı adı ve parola olmalıdır.

Varsayılan parola değiştirilmezse bir suçlu X marka yönlendiricisi olan herkesin parolasını bilir. Parolayı güçlü bir parola ile değiştirmek, birilerinin o yönlendiriciye girip güvenliğinizi bir şekilde suiistimal edecek değişiklikler yapmalarını güçleştirir. Birileri yönlendiricinize erişim sağlarsa ağınızdaki diğer tüm cihazları görebilmektedir. Artık internete bağladığınız kameraları izlemek gibi amaçlara yönelik olarak hangi cihazları ele geçirebileceklerini öğrenebilirler.

Yönlendiricinizin en yeni yamalar ve en yeni ürün yazılımlarıyla düzenli olarak güncellendiğinden emin olmalısınız. Bunu IoT cihazlarında yaptığınız gibi yapabilirsiniz. Doğrudan yönlendiricide oturum açabilir ve yeni bir sürüm olup olmadığını görebilirsiniz. Bir başka seçenek ise; satıcının web sitesine giderek, sahip olduğunuz cihazın modeline bakar ve güncelleme olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

IoT cihazı nedir ve IoT cihazlarını suiistimale karşı korumak için neler yapılmalı konularına değindik. Yazımızı bitirmeden önce son olarak Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarını kullanırken güvende kalmaya dair önemli ipuçlarını da sizler ile paylaşalım…

  • Yönlendiricileriniz de dahil olmak üzere; tüm cihazlardaki varsayılan kullanıcı adı ve parolalarını değiştirin.
  • Nesnelerin İnterneti cihazlarındaki web özelliklerini kullanmıyorsanız devre dışı bırakın.
  • Yönlendiriciler de dahil olmak üzere; tüm Nesnelerin İnterneti cihazlarınızın sağlanan en yeni ürün yazılımları ile güçlendirildiğinden emin olun.
Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
c# vücut kitle indeksi hesaplama? c# login uygulaması yapımı?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes