Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Kötü amaçlı yazılımlar, yeni yüklenen programlar ve ortak kullanılan bilgisayarlar tarayıcınızı giriş sayfasını, arama motorunuzu ve diğer ayarlarınızı alt üst edebilir. Son zamanlarda özellikler Google Chrome’a bulaşan virüsler can sıkıcı bir hal almaya başladı. Bu tip durumlarda ise tarayıcılar yavaş çalışıp zaman zaman kilitlenebiliyor. Chrome, Firefox ve Internet Explorer’ı nasıl ele geçirilemez yapabileceğinizi makalemizde belirteceğiz.

Güncellenmemiş web tarayıcıları, kişisel ayarlarınızı değiştirmek ve bilgilerinizi çalmak için açık arayan hacker’lara karşı savunmasızdır. Çoğu tarayıcı kendini otomatik olarak güncellese de bazen en son sürüme yükseltmek için elle bir şeyler indirmeniz gerekebilir.

Chrome kullanıyorsanız sağ üstteki üç çizgiden oluşan düğmeye tıklayın ve ‘’Google Chrome hakkında’’yı seçin ‘’Google Chrome güncel durumda.’’ Yazıyorsa sorun yok. Herhangi bir güncelleme görünüyorsa yükleyin.
Firefox’ta aynı işlemi yapmak için menü düğmesine tıklayın ve ‘’seçenekler > Gelişmiş > Güncellemeleri otomatik olarak kur’u seçin.

Internet Explorer’ın en son sürümüne sahip değilseniz (Normalde Windows Update üzerinden gelmiş olmalı.) ve Windows 8’de eski sürüm kullanıyorsanız IE’nin web sitesinden programı indirebilirsiniz (ie.microsoft.com).

Eklentiler

Tarayıcınızda kullandığınız eklentiler de normalde otomatik olarak güncellenir ama emin olmak için Chrome kullanıyorsanız Araçlar> Uzantılar bölümünde en üstte bulunan ‘’Geliştirici modu’’nu işaretleyin ardından ‘’Uzantıları şimdi güncelle’’ düğmesine tıklayın.

Firefox’ta ise Ctrl+Shift+A tuşlarına birlikte basarak Eklenti Yöneticisi’ni açın, sağ üstteki çark simgesine tıklayıp. ‘’Güncellemeleri denetle’’ ye tıklayın. Ardından tekrar çarka tıklayıp ‘’Eklentileri kendiliğinden güncelle’’nin işaretli olmasına dikkat edin, değilse işaretleyin.

Son zamanlarda bazı Chromeuzantılarınnın güncellemelerine zararlı yazılımlar eklendiği görülüyor. Bu nedenle ExtensionDefender (www.extensiondefender.com) aracını yükleyerek güvenlik riskleri konusunda haberdar olabilirsiniz.

Yan Uygulamalar

Flash, Java ve Adobe Reader gibi yan uygulamaların (plugin) güncel olması da sn derece önemli. Bunu yapmanın en kolay yol, ücretsiz QualysBrowserCheck (browsercheck.qualys.com) aracını kullanarak tüm tarayıcılarınızın ve yan uygulamalarınızın güncel olup olmadığını, herhangi bir güvenlik sorunu olup olmadığını kontrol etmek. BrowserCheck eklentisini yükledikten sonra Scran’i seçin. Buradan her tarayıcının simgesine tıklayarak o tarayıcı hakkındaki bilgilerini görebilirsiniz.

Giriş Sayfanızın Ele Geçirilmesini Engelleyin

Ücretsiz yazılımlar sıklıkla içinde sizin istemediğiniz ekler gelirler, tarayıcınızın giriş ve yeni sekme sayfalarını değiştirmek isterler. Böyle durumlarda siz tarayıcınızı veya tarayıcınızda yeni bir sekme açtığınızda yeni bir sekmeyi her açtığınızda www.ask.com veya search.conduit.com gibi bir kullanmak istemediğiniz bir firmaya ait sayfa karşınıza çıkacaktır.

Bu değişikliği geri almak için Chrome ‘da Ayarlar’a gidin ve Görünüm başlığı altındaki ‘’Ana Sayfa düğmesini göster’’i işaretleyin. Sonra ‘’Değiştir’’e tıklayarak ana sayfaın olması istediğiniz web sayfasının adresini girin (veya’’Yeni Sekme sayfasını kullan’’da diyebilirsiniz)

Firefox kullanıyorsanız Seçenekler> Genel sekmesindeki gidip ‘’Varsayılanı geri getir’’ diyebilir veya istediğiniz sayfanın adresini kutuya yazabilirsiniz.

Internet Explorer’ da ise sağ üstteki çarka tıklayıp ‘’Internet Seçenekleri’’ne gidin ve ‘’Varsayılanı kullan’’ deyin ve istediğiniz sayfanın adresini girin.

İleride Internet Explorer’ a dışarıdan gelebilecek bu etkileri SpwareBlaster/bit.ly/blaster205) yazılımlarıyla engelleyebilirsiniz. Yazılımı çalıştırdıktan sonra Tools menüsüne girip ’’Misc. IE Settings’’i seçin ve ‘’Disablethe IE Home Pagesettingsarea in the Internet Tools Control Panel’’ seçeneğini işaretleyin. SuperantiSpyware (www.superantispyware.com) programındaki HiJackProtection bölümünü kullanarak da IE giriş sayfanızı dışarıdan gelecek etkilere karşı kilitleyebilirsiniz.

Firefox giriş sayfanızın bu tür saldırılardan korumak pek kolay değil ama kullandığınız bilgisayarda yönetici haklarına sahipseniz yapabileceğiniz bir şey var. Not Defteri programını açıp aşağıdaki satırları yazın:

Pref(‘’browser.starup.homepage’’,https://www.emresupcin.com);
locPref(‘’’browser.starup.homepage’’,https://www.emresupcin.com);

emresupcin.com yerine kendi istediğiniz sitenin adresini yazın. Not Defteri dosyasını ‘’mozilla.cfg’’ olarak adlandırın ve Firefox klasörü altına kaydedin. (C:/Program Files/ MozillaFirefox veya C:/ Program Dosyaları(x86)/ MozillaFirefox altında bulabilirsiniz)

Şimdi başka bir Not Defter açarak aşağıdaki metni yazın:
pref(‘’general.confing.filename’’,’’mozilla.cfg’’);

Sondaki noktalı virgülü unutmayın. Bu dosyaya local-settings.js adını verin ve dosyayı MozillaFirefox/default/pref klasörü altına kaydedin. Firefox’u tekrar başlattığınız zaman giriş sayfanız değişimlere karşı kitlenmiş olacak. Kilidi kaldırmak için mozilla.cfg dosyasındaki içeriği silebilirsiniz. Daha fazla bilgi edinmek içi Mozilla’nın ‘’tercihleri kilitleme’’ rehberine göz atabilirsiniz(bit.ly/lockk205-İngilizce).

Chrome’da ana sayfanızı kilitleyecek bir seçenek görünmese de Chrome artık ana sayfa veya diğer ayarlarınızda gerçekleşen değişikleri size bildirmeye başladı. Artık tek bir tıklamayla varsayılan eski ayalarına dönebilirsiniz.

Arama Motorunuzun Değişmesini Önleyin…

Yeni yüklediğiniz yazılımlarla birlikte gelen ekstra araçlar da varsayılan arama ayarlarınızı değiştirebilir, arama motorunuzu kendisine para kazandıran veya kotu amaçlı bir arama motoruna yönlendirebilir. Chrome’da arama motorunu kendi başınıza eski haline getirebilirsiniz. Ayalar’a girip ‘’Arama motorlarını yönet’’ düğmesine tıklayarak istemediğiniz motorları kaldırabilirsiniz. Tercih ettiğiniz arama motorunu belirlemek için üstüne geldiğinizde beliren ‘’ Varsayılan yap ‘’ düğmesine tıklayın.

Firefox kullanıyorsanız arama kurusunun yanındaki oka tıklayıp ‘’ Arama motorlarını yöbet .22 deyin. Açılan sayfada istemediklerinizi kaldırın ve ‘’Varsayılanları geri getir’’e tıklayın. Bunları yapmanıza rağmen beğendiğiniz arama motoruna dönemediyseniz adres çubuğuna about:config yazın, ‘’Söz veriyorum, dikkatli olacağım!’’ düğmesine tıklayın. Arama kutusuna browser.search.defaultenginename yazın. Gelen satıra çift tıklayın ve kullanmak istediğiniz arama motorunun adını yazınız.

İnternet Explorer’ da ise çarka tıklayıp ‘’Eklentileri yönet ‘’i seçin ve ‘’Arama Sağlayıcıları’’ bölümüne gidin. İstediğiniz sağlayıcıları seçip ‘’Kaldır’’ a tıklayın. Sonra tercih ettiğiniz arama motorunu seçip ‘’Varsayılan olarak ayarla’’ deyin. Ayrıca sol alttaki ‘’Programların varsayılan arama sağlayıcı önerilerde bulunmasını engelle’’ seçeneğini işaretleyin.

Ne yazık ki Firefox ve Chrome’ da arama motorunuzu değiştirilmesini engelleyecek kilitleme seçeneği yok ama Chrome’a eklenen bir önceki maddede anlattığımız ‘’Değiştirilmiş ayarları sıfırla’’ özelliği arana motorunuz değişince de sizi uyarıyor.

BrowserProtect adlı bir Firefox eklentisi sizi böyle değişimlerden koruyacağını iddia ediyor ama yorumlara bakılırsa eklenti bir reklamdan ibaret ve işe yaramıyor. Bu nedenle kullanmanızı önermiyoruz.

Tarayıcınızı Kum Havuzunda Çalıştırın…

Güvenlik yazılımınızı sisteminizin kötü amaçlı yazılımlardan korumak adına iyi bir iş çıkarıyor olsa bile tarayıcınızda yapılan değişikleri görmezden gelebilir. Tarayıcınızı meşgul eden bu programları durdurmanın en iyi yollarından biri , onu,izole edilmiş güvenli bir ortamda kullanmaktan geçiyor. Bu yönteme ‘’kum havuzu’’ (sandbox) denir. Sandboxie (www.sandboxie.com) , en iyi özellikleri ücretli sürümünde olmasına ve bir defada sadece bir kum havuzu kullanmaya izin verse de ücretsiz olarak kullanabileceğiniz en güzel örneklerden biri.
Chrome, Firefox veya Internet Explorer’ı güvenli ortamda kullanmak için masaüstündeki Sandboxed Web Browser kısayoluna çift tıklayın veya görev çubuğundakiSandboxie simgesine tıklayın ‘’Run Web Browser’’ i seçin. Ayrıca Sandboxie’nin içindeki Sandbox menüsünden ‘’Run Sandboxed’’ ve ‘’web Browser’’ı seçerek varsayılan tarayıcınızın kum havuzuna taşıyabilirsiniz. ‘’Run Any Program’’ diyerek diğer tarayıcıları da ekleyebilirsiniz.

Tarayıcınızı Parolayla Kilitleyin…

Bilgisayarların sizinle paylaşan kişiler ziyaret ettiğiniz tüm web sayfalarını görebilir (tarayıcınızın gizli tarama özelliğini kullanmadıysanız). Bilgisayarı paylaştığınız bu kişiler aynı zamanda eklenti yükleyip kaldırabilir, varsayılan ayarları değiştirebilir ve kullanıcı bilgilerinizi girdiğiniz hesaplarınıza erişebilirler. Neyse ki tarayıcınızı bir parolayla kilitleyerek onu meraklı gözlerden uzak tutabilirsiniz.
Firefox’un ana parola özelliğini kullanarak (Seçenek> Güvenlik) kullanıcı adlarınızı ve parolalarınızı güvende tutabilirsiniz. Bu özelliği Master Passworld+ (bit.ly/master205) eklentisiyle daha da geliştirebilir, tüm tarayıcınızı parola koruması altına alabilirsiniz. Firefox’u açtığınızda belirlediğiniz parola soracak, parola doğrularken program biraz beklemede kalacak ve ardından kullanımınıza açılacak.

Chrome’da gizliliğinizi korumak için farklı kullanıcı hesapları açabilirsiniz, hatta tek kullanıcı olsanız bile tarayıcınızı kitleyebilirsiniz. Bunun içinde adres satırına chrome://flags yazın. ‘’Yeni profil yöntemi sistemini etkinleştir’’ ayarını bulup ‘’Etkin’’ yapın ve Chrome’u kapatıp açın. Sağ üst köşede adını göreceksiniz. Ona tıklayıp kilit simgesine tıklarsanız tarayıcınız kitlenir. Açmak için Google hesabınızın parolasını girmeniz gerekir.

Microsoft, Internet Explorer’ı parolayla koruma seçeneğini kaldırdı ama Grup İlkesi Düzenleyicisi ile bazı ayarları kilitleyebilirsiniz. Başlat düğmesine basıpgpedit.msc yazın ve Enter’e basın. Bir şey açılmıyorsa Windows sürümünüzü bu özelliği sahip değildir (Home Edition sürümleri yok.) ve yapabileceğiniz bir şey yok. Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi açılırsa Bilgisayar Yapılandırması> Yöntem Şablonları> Windows Bileşenleri> Internet Explorer yolundan ilerleyerek ‘’Kullanıcıların eklentileri etkinleştirmesin veya devre dışı bırakmasın izin verme’’ ve ‘’İndirme geçmişinin silinmesini engelle’’ gibi seçeneklere ulaşabilirsiniz. Bu seçenekleri açmak çift tıklayın ve ‘’Etkin’’i seçin.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Tarayıcılar için En İyi Gizlilik Eklentileri Nelerdir? Meta Etiketleri?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes