Responsive Reklam Alanı

Programlama TEmelleri emresupcin - Programlama Temelleri Nelerdir?
Merhaba arkadaşlar,
Her şeyden önce herkes bir programlama dilini öğrenebilir. Bilgisayar programlama yüksek bir zekâ ve matematik bilgisi gerektirmez. Sadece asla vazgeçmeme sabrı ve öğrenme isteği yeterlidir. Programlama bir hünerdir. Bazı insanlar doğal olarak diğerlerinden daha iyidir, ama herkes pratik yaparak iyi olabilir. Başaramamaktan korkmak yerine, kendinizi bu maharete vererek, öğrenmek için uğraşın. Programlama eğlencelidir, fakat yanlış çalışma yöntemleriyle sinir bozucu da olabilir ve zamanınızın boşa geçmesine neden olabilir.
 
 
Bu sebeple bu makalemi takip ederek, en az sıkıntı ve en yüksek memnuniyet ile programlamanın temeli hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
 

PROGRAMLAMA DİLLERİ

 
Bilgisayar çok karmaşık bir elektronik cihazdır, şimdilik bizi ilgilendiren kısım onun çalışma prensibi değil, programlama kısmıdır. Bilgisayar öğrendiğini unutmaz, eğer iyi programlarsanız kusursuz olarak işlemleri yapar, yorulmadan hep aynı işlemi tekrar yapabilir. Programlar bilgisayarın tüm kaynaklarına erişebilir, tabii onu yazan programcı izin vermiş ise. Bilgisayar, bir konuda yorum yapamaz, yeni durumlara uyum sağlamak için çaba sarf etmez. İnsan unutkandır, hata yapabilir, yorulur ve beyninin tamamını kullanamaz, moral durumu değişebilir ve duygusal olarak etkilenir. İnsanların en büyük avantajı, yeni durumlar karşısında bocalasa bile zamanla uyum sağlayabilmesidir. Başına gelen olaylardan ders çıkartabilir. Tek başına birçok sorunu çözebilirler. Bilgisayar ise her zaman aynı tepkiyi verir, kendini geliştiremez. İnsan tarafından kontrol edilmedikçe etkinliklerini değiştirmezler.
 
Bilgisayar; ekonomi, bilim, mühendislik, eğitim ve askeri alanlarda yardımcı olması için üretilmiştir. Çok karmaşık formüllerin sonucunu kısa zamanda elde etmek için programlar yazılmıştır. Özellikle İkinci Dünya Savaşı veri şifreleme ve silahların hedefi daha doğru bulması gibi konular sebebi ile bilgisayarın gelişimi hızlanmıştır. Bir programlama dilini neden öğreniriz? Bu sorunun cevabı, eğlence için, bir ihtiyacı gidermek için, kariyer için veya zekânızı kanıtlamak için olabilir. Para kazanmak her ne kadar birincil hedef gibi görünse de, eğer işinizi severek yapmıyor iseniz, ne kadar kazandığınızın pek önemi olmaz.
 
Eğer bilgisayara ne yapması gerektiğini söylemezseniz, hiçbir şey icra etmez. Bilgisayara yaptırmak istediğiniz şeyi iki şekilde gerçekleştirebilirsiniz:
 
* Adım adım bir program yazarak
* Uygun bir program satın alarak
 
Bazı programların giriş ve çıkışları:
Program Giriş ve Çıkışlar emresupcin - Programlama Temelleri Nelerdir?
 
İyi bir programın temel özellikleri şunlardır:
 
Doğruluk : Verilen görevlerin tam olarak yerine getirilmesidir.
Dayanıklılık : Beklenmedik hatalardan dolayı programın çalışması kesilmemelidir.
Genişletilebilme : İleri aşamalarda görevlerin değişikliği veya yenilerinin eklenmesi kolay olmalıdır.
Basitlik : Karmaşık tasarımlardan kaçınmak gerekir.
Modülerlik : Program kodlarıbaşka programlar içinde de kullanılabilmelidir.
Uyumluluk : Başka bilgisayar ve sistemlerde çalışabilmelidir.
Kontrol edilebilirlik : Hata olabilecek yerlere açıklayıcı hata mesajlarıkonulmalıdır.
Kolay kullanım : Kullanıcı ara birimi kolay olmalı ve rahat öğrenilebilmelidir.
Parçalanabilirlik : Problemin küçük parçalara ayrılarak yazılmasıdır.
Anlaşılırlık : Başkasının yazdığı program elden geçirilirken rahatça okunabilmelidir.
Koruma : Modüller birbirlerine müdahale etmemelidirler.
 
Temel olarak bir algoritma, bilgisayara belli bir problemin çözümünü anlatmaktır. Dünya problemlerden oluştuğuna göre, pratikte insanların yazabileceği program sayısıve çeşitliliğinin bitmesi çok zordur. Büyük bir problemin bilgisayara yaptırılması için, genellikle küçük parçalara bölmek gereklidir. Programlar her zaman işe yaramayabilir. 1980’li yıllarda Amerikan ordusu “Teğmen York” isminde bir pilotsuz uçan uçak savar planlamıştı. Basit olarak amaç, düşman uçağını bulup yok etmekti. Milyonlarca dolar harcandıktan, saatlerce program yazıldıktan ve test edildikten sonra programcılar çalışacağına emin oldular. En üst rütbeli subaylar ve görevliler önünde, deneme için hazırlık yapıldı. Maalesef deneme sırasında, “Teğmen York” tüm silahlarınıdüşmana değil, komutanların üzerine doğrultmuştu. Neyse ki insanlar etrafa dağılırken, füzelerini ateşlememişti! Bu korkunç denemeden sonra proje rafa kaldırıldı.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Veri Ağları, Ağ Tarihçesi, Paralel ve Seri İletişim? Bilgisayar Sistemindeki Güvenlik Araçları…
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes