Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Bir önceki yazdığımız Donanımınızı Geliştirin, Çöpe Atmayın! – 1 makalesinin devamı niteliğinde olan yazımızda Akıllı telefonlar ve tabletleri nasıl geliştiririz ondan bahsedeceğiz. Akıllı telefonların ve tabletlerin ömrü daha da kısa: Bu cihazlardaki donanım çok hızlı bir biçimde geliştiriliyor. Daha da ötesinde, mobil kullanım kaza riskini ve kullanımdan doğan zarar ve yıpranmayı artırıyor. Daha da ötesinde. üreticiler yazılım güncellemelerini de kesiyorlar. Cihaz eskidikçe güvensizleşiyor da. Fakat, kullanım ömrünü yüzde 50 ila 100 arasında artırmanız mümkün, bunu da biraz daha karmaşık özel ROM’larla yapabilmeniz mümkün.

Akıllı telefonlar ve tabletler
Akıllı telefonlar ve tablet kesinlikle PC’ler kadar rahat ve geniş kapsamlı upgrade edilemiyor. Bunların kullanım profili bunun başlıca sebeplerinden biri: Hafif ve taşınabilir olmanın yanında, haşin kullanıma karşı korumalı oldukları iddia ediliyor. Daha da ötesinde, bu cihazların tüm bunlara rağmen yüksek performanslı olmaları gerekiyor. Fakat, bizim tüketim alışkanlıklarımızın da bir rolü söz konusu: Sadece dizayn ve performansa önem verenler ve tamir edilebilirlik yahut ilerideki gelişmeleri düşünmeden satın alanlar her 3 yılda bir yeni bir telefon aldıklarından şikayet etme hakkına sahip değiller.

Bu anlamda, teknolojik gelişmeler üç veya dört yıllık bir telefonun istenilen herhangi bir iş için tamamen yeterli olmasını sağladı. Eğer yeni serginiz için fotoğraf çekmeyecekseniz yahut tam anlamıyla bir vizyon filmi çekmek gibi bir niyetiniz yoksa.

Yıpranmış bir pil genelde kullanımı imkansız kılan yegane unsur olarak karşımıza çıkıyor. Android 6 sunulduğundan beri, bir microSD kart ile uygulamalar için kendinize yer edinebiliyorsunuz telefonda yeterli alan olmasa bile. Eğer üretici güvenlik güncellemesi sunmuyorsa, bir çok modele Linea geOS yüklemek mümkün ve bu ücretsiz bir işletim sistemi. Bu işletim sisteminin hoş bir etkisi ise kullanıcının (yani sizin) cihaza tam ulaşım sağlayabilmesi, gereksiz yazılımlardan kurtulması ve bir Google hesabına sahip olma zorunluluğunun kalkması.
Eğer eski cihazınıza yeni bir pil yahut işletim sistemi bulamıyorsanız bile, bir takım uygulamalar ile cihazı bir e-posta yazıcı, mutfak tarayıcısı veya araçta navigasyon cihazı olarak kullanabilirsiniz.

Pilleri değiştirirken dikkatli olun
Lityum ion piller belli bir şarj döngüsüne sahipler. Bu limite genelde 3 yılda ulaşmaktalar. Bir kaç örnek haricinde pili değiştirmek için kasa neredeyse hep açılmak zorunda.
Samsung Note 4 veya LG Nexus 5 gibi eski modellerde pile ulaşmak çok kolay. Fakat, Philips, Torx veya Pentalobe profilli bir tornavida ve bir pena kullanmak klipsler ve plastik konektörler için ideal olacaktır. Eğer cihaz su geçirmez ise veya benzeri bir sertifikası varsa cihazın içine ulaşmak biraz zahmetli. Böylesi bir cihazın arka kısmı yapıştırılmış olacaktır. Böylesi bir yapışkan mühür ısıtılmak suretiyle kaldırılabilir. Tecrübe ile sabittir ki. bu ısıtma işlemi için eczanelerde satılan kompreslerin mikrodalgada ısıtılarak kullanılması ideal. Aynı işlemi dikkatlice bir ısıtma kaynağı kullanarak da yapabilirsiniz. Bu tarz işler için tasarlanan yahut genel bir yapışkan ile bu arka kısmı geri yapıştırmak da mümkün olacaktır.

Bu arka duvarı sökerken çok dikkatli olmalısınız, zira duvara bir şekilde bağlı veya kaynaklanmış bir şeyi koparmak istemezsiniz. Daha da ötesinde, pil genelde az veya çok miktarda kasaya sabitlenecek şekilde yapıştırılmış olur. Bazı cihazlarda (örneğin iPhonelar), bazı özel bantlar pile takılmıştır ve bu bantlar size pilin altındaki yapışkanı sökme fırsatı tanır. Kısa devreyi engellemek için pille uğraşırken mutlaka plastik bir gereç kullanın. Ayrıca bunu yaparken pili çok da sıyırmamaya çalışın. Genelde bağlantı kablosunun bir koruyucu tabaka veya başka devrelerin altında saklandığını fark edeceksiniz. Apple özellikle farklı boylarda vidalar kullanmak suretiyle bunları sabitlemeyi seçmiş. Bu nedenle her bir vidanın yerine dikkatlice bakmalı ve doğru vidayı doğru yede kullanmalısınız. Kablo bağlantısına da dikkatli bakmalısınız zira bu da bir bant ile sabitlenmiş olabilir. Eski bir pil sızdırma yapabilir ve yangın riski doğurur, bu nedenle pili mümkün olduğunca hızlı ama doğru şekilde, pil toplama merkezlerine götürüp atmalısınız. Yeni bir pil aldığınızda bu pilin yuvasına sığacağına emin olmalısınız.

Bu günlerde internetten neredeyse her pili alabiliyorsunuz. Maalesef buna sahte ürünler de dahil. Bu durumda, en güvenlisi büyük elektronik marketlerine güvenmek. İnternette bir araştırma yaparak pilin ortalama fiyatı hakkında bilgi sahibi olabilir ve kullanıcı yorumlarına bakarak hatalı bir seçim yapmaktan kurtulursunuz. Yani bulduğunuz en ucuz pili almamalısınız. Her halükarda kullanılmış ürünlerden uzak durmalısınız. Böylesi bir pilin çoktan su veya düşmeye bağlı hasar alıp almadığını bilmenin bir yolu yok.

Uygulama ve verileri bir SD karta aktarın
Maalesef her mobil cihazda artırılması mümkün olmayan kaynaklanmış hafızalar bulunur. Akıllı telefonlar ve tabletler SD kart yuvası ile size hafızayı artırma imkanı sunar. Bu nedenle burada iPhone ve iPad kullanıcıları ile vedalaşıyoruz. Zira Apple bunun başka bir işletim sistemi yüklemeye fırsat tanımak olacağını bildiğinden bu ekstra hafıza işine izin vermiyor.

Öte yandan, Android 2.2 Froyo bile uygulamaları harici bir SD karta aktarmaya izin veriyor. Android 4.4.2 KitKat’ bu seçeneği geçici olarak kaldırsa da, Android 5.0 ‘Lollipop’ ile bu özellik geri geldi. Android 6.0 ‘Marshmallow’ geldiğinden beri uygulamaları direkt SD karta yüklemek mümkün. Bu özelliği kullanarak çok yer kaplayan navigasyonlar. müzik, video ve e kitapları karta yüklemelisiniz. Eğer uygulama aktarmaya izin vermezse, uygulama verisini en azından aktarmayı başarabilirsiniz. Eğer bu yükleme sırasında olmazsa Ayarlar Uygulama Yöneticisi Uygulama bilgileri Hafıza yolunu izleyin. Bu menü Android versiyonuna göre değişkenlik gösterebilir.

Her zaman güncel: Alternatif işletim sistemleri
Geçen yaz. Cyanogen Inc. şirketi Cyanogen OS’u sunmayı başaramadı. Bu onların Android’e alternatifi olacaktı. Geçen Hazirandan beri, Canonical Ubuntu Touch için hiç bir güvenlik güncellemesi sunmadı. Bu gerilemeyle birlikte Googleın Android’ine alternatif bulma konusunda işler çok parlak gözükmüyor. Neyse ki, girişimci bir grup programcı Cyanogen Mod’u LineageOS ismiyle ileri taşımaya çalışıyor ve neredeyse tamamen gönüllü olarak bunu yapıyor. Bu grup bir çok popüler akıllı telefon ve tablet için işletim sistemleri sunuyor Google’ın kendi telefonu Nexus için dahi. Bunların hepsi ücretsiz ve gittikçe indiren sayısı da artıyor. Bazı durumlarda (Nexus 7de olduğu gibi), kullanıcının cihazını hızlandırması dahi söz konusu olabiliyor. 4.5 yıllık bir Samsung Galaxy S4 LineageOS ve 64 GB hafıza kartı ile harika bir cihaz haline geliyor.

Artık bir akıllı telefonu veya root edip yeni bir işletim sistemi kurmak çok da basit değil. Zira üreticiler bunu pek de istemiyorlar. Fakat, bunu yapmak da sadece bilgisayar üstatlarına ait bir husus değil. Eğer internette yeterince araştırma yapar ve yeterince sabırlı olursanız bunu başarabilirsiniz.

Mobil cihazlar için ikinci bariyer
Eğer pilini dahi değiştiremiyorsanız, bir powerbank ile cihazı kısmen de olsa, mobiT tutmanız mümkün olabilir. Logitech gibi firmalar Bluetooth ile bağlanan ve Android ile uyumlu klavyeler sunuyorlar. Bu şekilde eski cihazları sabit bir biçimde kullanmak söz konusu olabilir. Tüm yazıcı üreticileri WLAN ile çıktı almamızı sağlayan yazdırma uygulamaları sunuyorlar. ES File Explorer ağda veri taşımayı mümkün hale getiriyor. Bir araç tutacağı cihazınızı aracınıza sabitlemenizi ve 12V USB adaptör cihaza gerekli gücü vermeyi sağlar. Bu nedenle eski cihazlara bir takım görevler yüklenebilir. Böylesi bir durumda da yeni bir cihaz almak anlamsız olabilir. Görece yeni donanım için şu deyimi kullanmakta fayda var: “Eski bazen yeniye yol açar!”

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Donanımınızı Geliştirin, Çöpe Atmayın! – 1 Avansas’dan iPhone 6 Kampanyası
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes