Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Bir önceki yazımızda belirttiğimiz Windows’u geliştirmek adına en iyi ipuçlarının ikinci kısmını bu yazımızda toparlayacağız. Ara yüzünüzü kişiselleştirmek size PC’nizi daha evinizmiş gibi hissettireceği için, verimliliğiniz de artacaktır. Tavsiyelerimizin tümü yeni aldığınız PC ‘ye de, eski donanımınıza da uygulanabilir.Dosyalar ve uygulamalarda dolu bir PC haliyle hantallaşacağı için size gereksiz ögelerden kurtulma ya da etrafından dolanma adına tavsiyeler de vereceğiz…

Birkaç kısayol öğrenin
Her ne kadar birçok şeyi menüler aracığıyla yapabiliyor olsanız da,Windows size uygulamalarda da kullanabileceğiniz birçok kısayol sunmakta. Bu size biraz eski yöntem gelebilir ama, her biri için menüden ilgili kaydı bulmaktan çok daha hızlı.Hepsini öğrenmeniz biraz zaman alacaktır, dolayısıyla sık kullanılanlarla başlayın. Ctrl-X kes, Ctrl-C kopyala ve Ctrl-V yapıştır. Menülerde genellikle ilgili seçeneğin kısayolunu da yan kısımda görebilirsiniz.

Kütüphanelerden yararlanın
Kütüphaneler bazı tür dosyaların yönetimini oldukça kolaylaştırıyor. Örnek vermek gerekirse, Sıkça kullanılan belgeler, müzik, resimler ve videolar. Bunlar sıradan klasör gibi görünebilirler, fakat değiller. Dosyaları ve klasörleri kütüphanelere koymak yerine ki bu da yapabilirsiniz. Windows’a kütüphanedeki hangi klasörlerin neleri içereceğini söyleyebilirsiniz. Dosyalar aslında tam anlamıyla kütüphaneye kopyalanmıyor; yine asıl yerlerindeler, fakat kütüphanede de görünüyorlar.

Büyük dosyaları ayıklayın
Büyük dosyalar sürücünüzü tıkar ve bunların çoğuna büyük ihtimalle ihtiyaç duymazsınız.Bunları bulmak ve kurtulmak için herhangi bir yazılım indirmenize gerek yok,sadece Windows Gezginini kullanabilirsiniz.Arama kutusuna size:gigantic komutunu girin.Windows size klasör içinde (ya da alt klasörler) boyutu 128 MB’dan büyük tüm dosyaları sıralayacaktır.İhtiyacınız olmayanları buradan silebilirsiniz.

Windows 8 döşemelerini gruplandırın
Eğer Windows 8 başlangıç ekranınız seramiklerle dolup, taşmışsa, bunları gruplandırabilir, böylece ilgili olanları bir arada tutabilirsiniz. İlk seramiğinizi sağ ya da sol tarafta bulunan boş bir yere sürükleyin. Arkasında, yeni bir gruba ait olduğunu belirten, gri bir çubuk belirdiğinde seramiği bırakın. Şimdi bu gruba eklemek istediğiniz diğer seramikleri de aynı kısma sürükleyin.

Yapışkan notlar kullanın
Eğer ekranınıza size hatırlatıcı notlar bırakma fikri ilginizi çekiyorsa, Yapışkan Notlar tam size göre. Uygulamayı Başlangıç menüsünde ya da ekranında aratarak bulabilirsiniz. Yapışkan notları çalıştırdığınızda, boş bir not karşınıza çıkacak. Üzerine istediğiniz notu bırakabilirsiniz; eğer rengini değiştirmek istiyorsanız, sağ tıkla ilgili seçeneğe erişebilirsiniz. Başka bir not oluşturmak için + işaretine tıklayın.

Windows 8 başlangıç ekranından arama yapın
Windows 7’de başlangıç menüsünün arama kutusuyla uygulamaları ve belgeleri aratabiliyorsunuz, fakat bu işlem Windows 8’de daha kolay. Başlangıç ekranındayken sadece aramak istediğiniz uygulamanın ya da belgenin ismini yazın, arama kutusu otomatik olarak belirecektir…

Metinleri keskinleştirin
Windows’ta metni görünümünüzle eşleştirebilecek bir özellik bulunmakta. İsmi de ClearType metni ayarla. Siz aktive etmedikçe uygulama etkinleşmemekte. İlgili ayarı Denetim Masası > Görünüm ve Kişiselleştirme > Yazı Tipleri > ClearType metni ayarlar’da bulabilirsiniz.

Sürücünüzü birleştirin
PC ve Windows’unuzu yavaşlatan birçok sebep olsa da, diskinizi birleştirmek çözümün en kolay olanı. Ayrıca bu iş için ayrı bir araca da ihtiyacınız yok, Windows’ta gerekli her şey bulunmakta. İşlem biraz uzun sürüyor ve çalışırken performans düşüklüğüne sebep olmakta, dolayısıyla PC’nizi kullanmıyorken bu prosedürü gerçekleştirin. Sadece başlat menüsünde Disk Birleştiricisini aratmanız yeterli.

Risk almayın
Güvenlik duvarı sizi internetten gelebilecek tehditlere karşı korumakta. Normalde bu özellik açık bulunur, fakat siz herhangi bir şeyin çalışmasına engel olduğunu düşündüğünüz için kapatmış olabilirsiniz. Eğer geri açmayı unutursanız, PC’niz risk altında olabilir. Açmak için Denetim Masası>Sistem ve Güvenlik > Windows Güvenlik Duvarı’na gidin.

Görev çubuğunu saklayın
Ekranınızda olabildiğince büyük bir boşluk istiyorsanız, alt kısımda bulunan görev çubuğunu gizlemeniz mümkün. Bunun için, Görev çubuğuna sağ tıklayın ve ilgili pencereyi açmak için Özellikleri seçin. Görev çubuğu sekmesine geçin ve ‘Görev çubuğunu otomatik olarak gizle’ seçeneğini etkinleştirin. Şimdi Görev çubuğu gizlenecektir. İhtiyacınız olduğunda yeniden görünür hale getirmek için imlecinizi ekranın alt kısmına kaydırın.

Paint’i unutmayın
Üçüncü parti uygulamaları kadar kapsamlı olmasa da Windows’un kendi grafik paketi, Paint’i unutmayın. Uygulama son zamanlarda oldukça gelişmiş durumda. Paint’i akıllı telefon resimlerini düzenlemede (Küçük ekranda bu işlemi gerçekleştirmek bir hayli zor) veya kendi masaüstünüzü yaratmada kullanabilirsiniz…

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Windows’u geliştirmek adına en iyi ipuçları… -1 XP devri kapandı, sıra Linux’ta!
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes