Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar, bir önceki yazmış olduğumuz yazımızda arama motorunun tanımını ve arama motorlarının çalışması konularına değinmiştik. Bu yazımızda arama motorları ile arama yapma hususuna değinmek istiyorum. Esasında da önceden benzer bir konu olan arama motorlarının püf noktası konusunu ele almıştık, buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Arama Motorları ile Arama Yapma

İnternet büyük miktarda bilgi içerir, ancak en büyük sorun ihtiyacınız olan bilginin yerini tespit etmektir. İnternet üzerinde ücretsiz olarak bulunan, çeşitli alanlarda araştırma yapmanıza olanak sağlayan servisler yardımıyla arama yapılır. Bu arama servislerinde istenilen herhangi bir konuyu araştırıp bu konuya ulaşabileceğiniz adreslerin listesine ulaşabilirsiniz.

Arama servisleri, anahtar kelimeler ve basit mantık kurallarıyla işler. Tek bir kelime yazarak arama yapabileceğiniz gibi, bir cümle de yazabilirsiniz. Her şeyden önce, çok genel, hemen akla geliveren sözcükleri anahtar sözcük olarak kullanmaktan kaçınınız.

arama motoru kullanma emresupcin - Arama Motorları ile Arama Yapma?

Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili haberleri ararken, “politika” gibi bir anahtar sözcük kullanmak, karşınıza istemediğiniz kadar çok sonuç çıkarır. Anahtar sözcükleriniz, aradığınız konuyla bire bir örtüşen, hatta sadece o konuyla ilgili anahtar sözcükler olmalıdır.

Arama motoruna girdikten sonra, sitede arama yapmanız için size gösterilen kutuya arama yapmak istediğiniz kelimeleri giriniz ve yanında bulunana “Ara”, “Ara-Bul”, “Arama” düğmesine tıklayınız.

Arama yapmak için düğmeye tıkladıktan sonra gelen sayfada sizin girdiğiniz arama kelimelerine göre arama motoru sonuçları en alakalıdan en alakasıza doğru sıralayarak gösterecektir. Mantıksal bağlaç terimleri WEB üzerinde istediğiniz bilgilere ulaşmanızı sağlayacak güçlü filtrelerdir. Mevcut arama servislerinin birçoğu mantıksal bağlaçları destekler.

Örneğin, “Sivas Büyük Otel” yazarsanız, hem Sivas hem de otel kelimelerinin geçtiği alanlar listelenecektir. Bazı arama servislerine “sivas + otel” yazarak aynı aramayı yaptırabilirsiniz.

Eğer şimdi vereceğimiz örnekte olduğu gibi arama yaptırırsanız ayrı ayrı iki kelimeyi dikkate alır. Örneğin, “Microsoft OR Outlook” derseniz, hem Microsoft hem de Outlook’u içeren alanlar listelenecektir.

Mantıksal bağlaçların yanında detaylı arama seçeneklerini de kullanabiliriz. Dosya biçimi, tarih, arama yapılacak yer (sayfa başlığı, sayfanın herhangi bir yeri, sayfaya yapılan bağlantılar…) gibi seçenekler ile detaylı arama da yapılabilir.

Kelime parçalarını aramak için soru (?) ve yıldız (*) işaretleri kullanılır. Soru işareti (?) tek bir harfin yerini tutarken (?ence-bence, sence), yıldız işareti (*) birden fazla harfin yerini tutar (tele*-telefon, televizyon).

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Arama Motorlarının Çalışması? Hub nedir?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes