Responsive Reklam Alanı

Arama Motorlarının Çalışması konusuna değinmeden Arama motoru tanımını yapalım; WEB sitelerini dolaşarak içeriklerini inceleyen ve bu içerikleri sizin arama yapabilmeniz için uygun şekilde indeksleyen programlara verilen isimdir. Arama motorları genellikle çok büyük bir veri tabanına sahiptir. Belli bir konuda araştırma yaptırabilmek için tüm yapmanız gereken anahtar bir kelime ya da sözcüğü girmektir.

Girdiğiniz verilere göre araştırma yapılacak, sonra da konuyla ilgili olarak bulunan linkler bir liste halinde size sunulacaktır. Tabi bu linklerin hepsi istediğiniz bilgiyi içermeyebilir. Yapmanız gereken listede verilen konu başlıklarına göz gezdirip işinize yarayacağını düşündüğünüz linkleri seçmektir. Aramayı yaptırırken ne kadar çok anahtar veri girerseniz, istediğinizi bulma şansınız da o kadar artar, böylece konuyla ilgisiz çoğu link sayfa açılmadan elenecek ve siz de zaman kazanacaksınız.

arama motorlari calismasi mantigi emresupcin - Arama Motorlarının Çalışması?

Arama Motorlarının Çalışması

İnternette iki tür arama motoru vardır. Bunlar dizinler ve crawlerlardır. Arama motoru kelimesi crawlerları ve dizinleri tanımlamak için kullanılır ancak bu ikisi tamamen farklı yöntemlerle çalışır. Crawlerlar internetteki siteleri tarar ve indexler. Eğer sitelerin içeriği değiştirilirse bu listedeki durumunuzu etkiler. Çünkü crawlerlar sayfaların tümünü hafızalarına alır ve bir aramada sayfada geçen tüm kelimeler arasından arar.

Sitelerde yapılan değişiklikleri de ilk güncellemesinde hemen yeniler. Başlıklar, sayfanın içeriği ve diğer tüm etkenler sonuçta etkilidir. Dizinler ise insanlar tarafından yönetilir. Siteleri kaydederken bir başlık ve bir açıklama yazılır ya da editörler bir açıklama yazar ve sonuçlarda bu iki etken etkili olur. Sayfalarda yapılan değişiklikler sonuçları etkilemez. Hybrid olarak adlandırılan arama motorları ise her iki türden de sonuç getirir ve genellikle bir tarafı ki bu taraf genellikle dizinler olur, diğerinden daha üstün tutar.

Dizinler

İnsanlar tarafından kontrol edilen arama motorlarıdır. Güvenilir olarak görüldüklerinden birçok insan bunları ziyaret eder. Ayrıca bunlara kayıt olmak crawlerların siteleri bulmasını kolaylaştırır. Bunlardan bazıları da crawlerlara dizin hizmeti verirler. Dizinlere kayıt olmada siteler 25 kelimeyi geçmeyecek bir açıklamada bulunurlar. Çünkü dizinler crawlerlar gibi siteleri tüm içeriğini değil sadece yazılan açıklamayı ve sitelerin başlığını görüntüler ve arama sonuçlarını da bu verilere dayanarak getirirler.

Daha önce yazmış olduğumuz Crawler hakkındaki detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz…

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
WEB Tarayıcıların Çalışması? Arama Motorları ile Arama Yapma?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes