Responsive Reklam Alanı

Merhaba, bu yazımızda Hub nedir? konusunu ele alacağız. Ağ elemanlarını birbirine bağlayan çok portlu bir bağdaştırıcıdır. En basit ağ elemanıdır. Hub kendisine gelen bilgiyi gitmesi gerektiği yere değil, portlarına bağlı bütün bilgisayarlara yollar. Bilgisayar gelen bilgiyi analiz ederek kendisine gelmişse kabul eder.

Hub nedir?

Hublar, 4, 8, 12, 16, 24 portlu olarak üretilirler. Huba UTP kablo ile bağlanılır ve her bir bağlantı 100 metreden daha uzun olamaz. Hub çalışırken herhangi bir portundan kablo çıkartmanız veya takmanız herhangi bir sorun çıkarmaz.

Ağ kuruduktan sonra ortaya çıkan problemlerden biri de ağın genişlemesidir. Ağ genişledikçe mevcut hubın port sayısı yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda ya daha çok porta sahip bir hub alınır ya da başka bir hub ile mevcut hub birbirine bağlanır. Hublar birbirine bağlanarak ağın daha da genişlemesi sağlanabilir. Hubların birbirine bağlanması için hubların çoğunluğunda bulunan uplink portu kullanılır. Eskiden hublar çapraz kablo ile bağlanırlardı. Günümüzde ise hublarda normal portların yanında, üzerinde crossover, uplink, out, MDI/X gibi ibarelerin bulunduğu portlar görebilirsiniz.

Birbirine bağlanacak iki hubdan birinin uplink portuna düz kablonun bir ucunu, diğer hubın ise normal bir portuna kablonun diğer ucunu takın. Ancak daha sonra karıştırmamanız amacıyla birinci porta takmanızı öneririz. Ayrıca uplink portunun yanında bir düğme bulunuyorsa bu düğmeye basılmalıdır.

hub baglanmasi emresupcin - Hub nedir?

Eğer 3. bir huba bağlanacaksa aynı yöntem takip edilir. İşlevsel olarak hublar kendi aralarında aşağıdaki gibi ayrılırlar:

  • Pasif (Passive) Hub

Hubın portlarına gelen sinyal herhangi bir kuvvetlendirmeye tabi tutulmadan direk gönderilir.

  • Aktif (Active) Hub

Yönlendirici benzeri çalışırlar, gelen sinyal güçlendirilerek gönderilir. Bu hublar bazen multiport repeater olarak da adlandırılırlar.

Ayrıca Akıllı (Intelligent) hub adıyla isimlendirilen cihazlarda mevcuttur. Bu hublar köprü görevini de üslenirler ve ağ trafiğini yönetirler. Bunlara çok portlu bridge deme de mümkündür. En son geliştirilen ve switch teknolojisini kullanan yine trafik filtreleme özelliğini sağlayan Switching Hublarda bu kategoriye girer.

Kısa bir bilgilendirme yapalım; Hub ve Switch bazen birbirine karıştırılabiliyor. En basit haliyle ayırmak gerekirse switch güncel ihtiyaçlarımıza cevap verebilen ve programlanabilen bir teknoloji olurken hub ise programlanamayan eski bir teknolojidir. Switch hakkında daha detaylı olarak Switch Nedir? Çalışma Şekli ve Kullanımı Nasıldır? yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Arama Motorları ile Arama Yapma? Modem nedir?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes