Responsive Reklam Alanı

15 Şubat’ta  Google bir reklam engelleyicisine  dönüştü. Bu tarihden itibaren  Chrome sadece belirli şartları yerine getiren reklamları  göstermekte. Buradaki amaç çevrimiçi reklam kalitesini arttırırken, kullanıcıları katı önlemler alan reklam  engelleyicilerini kullanmaktan vazgeçirmek. Tabi kendisi de dünyanın en büyük reklam şirketlerinden biri olan Google, gerçekten de sadece kullanıcıların iyi niyetini mi düşünmekte ? Yoksa bu gelecekte indirilecek daha büyük bir darbenin  habercisi mi ?

İyi reklam, kötü reklam!

Google’ın reklamlara uyguladığı kriterler sadece şirketin  kendi koyduğu kurallardan oluşmamakta. Aksine tarayıcının  aradığı kriterler, bir endüstri koalisyonu olan Coalition for  Better Ads’in (CBA) belirlediği hususlar. CBA, kullanıcıların dört masaüstü ve sekiz görüntü formatında rahatsız edici bulduğu reklam unsurlarını tanımlamak için yine kullanıcı anketlerini esas almakta. Google engellemeye değer bir reklam içeriği saptandığında firmanın Webtool Ad Experience Raporuna  30 günlük bir  hatırlatma gönderip, problemi açıklığa kavuşturuyor. Website operatörü bu uyarı ardından reklamını kriterlere uygun hale getirmezse, ilgili reklam Chrome’da gösterilmemekte. Eğer web sitesi kuralları devamlı şekilde ihlal ederse, Google’ınkiler de dahil, sergilediği tüm reklamlar EasyListnve EasyPrivacy gibi reklam engelleyicileri tarafından gizlemekte. Bunun eşiğini koalisyon belirlerken, bunu bir bildiri şeklinde Google’a sunuyor. Chrome filtresine amacı ”Koalisyon ile reklamların kullanıcıları rahatsız eden taraflarını törpülemek”. Dikkat edin, reklamlar engellemeyip, sadece değiştirilmekte:”

Tüme  varımda Google’ın amacı rahatsız edici reklamları, daha iyileriyle değiştirmek”. Önceleri pop-up reklamları engellenirken, artık ”kullanıcılar için en iyi deneyimi sunacak adımlar” birer birer atılmakta. Tabi bu market gücünü elinde bu denli bulunduran bir şirketin, kullanıcıların göreceği reklamları adilce belirleyebilmesi çarpıtabilir bir meydan okuma. Buna karşın endüstri kayıtsızca bu konudaki desteğini  dile getirmeye  devam etmekte. Google elindeki bu gücü kötüye de kullanabilir. Bazı çevreler bunun sadece Facebook ile başa çıkmak adına  atılmış bir adım olduğuna ikna olmuş durumda. Peki eleştirmenler bu konuda ne düşünmekte ? CHIP ‘in sorusu üzerine Alman Dijital Medya Birliği yardımcı başkanın Thomas Duhr, Koalisyonun “orijinal hedefine” destek sunduğunu belirtiyor ve ekliyor;” bölgesel pazarlarda daha fazla eş yaratım seçenekleri temel bir ihtiyaç”. Bu konuda karşıt bir görüş henüz oluşmamış durumda.

Güven kaybı hususunda…

Endüstri şuan için şeytan ve derin deniz arasında sıkışmış durumda: Giderek karmaşıklaşan reklam pazarı ve kullanıcı hassasiyetleri arasında yollarını bulmak zorundalar. Kıt kaynakların dikkatini çekmek için diğer tüm meşru ve gayri meşru reklam şirketleri, uygulamaları ve çevrimiçi  hizmetler, editörlük ofisleri ve sosyal medya kişilikleri ile rekabet etmek zorundalar. Çoğunlukla problemli araçlar tolöre edilir. Aksi takdirde işler kalite kontrolü sırasında sarpa sarabilir. Uç  bir örnek: Ocak ayında, virüs koruma araştırmacıları, malware reklamlarını yasal web sitelerine milyar kez yerleştirebilecek Zirconium Group’u ortaya çıkardılar.

Kuruluş bu iş için 28 sahte acente kullanırken ,bu kimsenin dikkatini çekmemiş. Reklam engelleyicilerin en büyük başarısı, kullanıcıları bu tarz kontrolden çıkmış  sorun makinelerine karşı koruyabilmeleri. Herkes kullanıcılardan bir şeyler beklerken, aslında birey olarak herkes kendi yalnız bırakılmakta. Bu yüzden, birden fazla tarayıcı artık kendi reklamını ve izleme engelleyicisini sunmakta.

Bu araçlar endüstrinin çoğunluğu tarafından kabul ediliyor, çünkü alternatif çok daha kötü olabilir: tarayıcı eklenti olarak kurulan çok daha geniş kapsamlı ve etkili engelleyiciler. İlk olarak Google ve diğer büyük firmaların amacı, Pazar payı kendilerinden düşük olan rakip firmaları bu konuda devre dışı bırakmakta. Reklam pazarının onaylanması ve endüstri standartlarının belirlenmesi zaten gecikmiş bir uygulama. Bu tarz bir yaklaşım çevrimiçi reklamları meşrulaştırdığından, endüstri tarayıcıların sunduğu reklam filtrelerine karşı bir direniş göstermemekte.

Google, ayrıca düzgün ve gözden geçirilmiş reklamlar da para kazanabileceğini  ortaya koymakta:2016 yılında şirketin toplam gelirlerinin %91’i reklam sektöründen karşılanmaktaydı. Endüstri kendine çeki düzen verirken, kullanıcılar de bilinçleniyor. Son aylarda reklam engelleyicisi kullanım oranı Avrupa’da duraksamaya uğramış durumda. BVDW reklam engelleyicisi uzmanı Oliver Wersch, reklam veren ticaret dergisine verdiği açıklamada” kullanıcılar ile açık diyalog ve çevrimiçi reklamların kalitesinin optimizasyonu gibi sektör  çapında önlemlerin” olumlu etkilerinden  dem vurmakta. İşin aslında sektör bu konuda Google’ın reklam engelleme hareketine de bir teşekkür borçlu olabilir: Yoksa yanlış hareketleri kontrol etmek için kendi başın bir reklam engelleyici mi geliştirmeliler?

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Neden Facebook’tan Vazgeçilemiyor? Bilgisayar Korsanlarından ‘sextortion’ ile Şantaj!
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes