Responsive Reklam Alanı

İletişim kurma ihtiyacı insan doğasının vazgeçilmez bir  parçası. İnsanlık tarihinde toplumlar bilgi akışını mümkün olduğunca geniş kitlelere yaymak ve insanlar arasındaki iletişimi eş zamanlı gerçekleştirmek istemiştir.

Önceleri insanlar sadece yakın çevrelerindeki diğer insanlarla konuşarak küçük guruplar oluşturabilirken kitle iletişim araçları sayesinde milyonlarca insan bir anda aynı konuda iletişim kurabilir hale geldi. Kitle iletişimin gelişmesi, uygarlığımızın bugüne gelmesindeki  en  önemli etmenlerden biri.

Antik Roma sahnelerinde, arenalarda, meydanlarda on binlerce insana sunulan şölen benzeri olayları geçen yüzyıldaki teknolojik gelişmeler sayesinde  milyarlarca insana sergilemek artık mümkün.

21. yüzyıla girerken yazılı basına ek olarak radyo ve televizyon da her eve girmişti.

Ancak bir eksik vardı. Bu yayınlar yayıncıdan izleyiciye  doğru yani tek yönlü idi. Birden fazla izleyicinin  aktif ve eş zamanlı olarak bu platformlarda (radyo ve televizyon) yer alması, görüşlerini bildirmesi mümkün değildi veya bu tip olanaklar çok kısıtlıydı. Günümüzdeyse geniş kitlelerin ulaşabildiği dijital devrimle bütün medya alışkanlıklarının değişmesini sağlayan teknoloji alt yapı kurulmuş oldu.

İnternet teknolojilerindeki gelişmeler ve iletişimdeki kısıtlamalar ortadan kalktı. İnternetle tanışan birçok kişinin konulara göre ayrılmış ,isterse katılımcı isterse seyirci  olabildiği sohbet odalarına girmesiyle  başlayan sosyal iletişimin boyutları çok değişti.

İnternet alt yapıları öyle gelişti ki cebimize sığan bir telefon ile yüksek çözünürlüklü canlı yayın yapabilir, başka kişileri yayınımıza görüntülü olarak katılmaya davet edebiliriz ve milyonlarca insan eş zamanlı olarak, yazılı mesajlarla bu yayına katılabilir. Bütün bunlar son yirmi yılda gerçekleşti.

Büyük yatırımlarla  kurulmuş televizyon stüdyoları hala var…

Bunun yanı sıra cep telefonu olan herkes potansiyel yayıncı konumunda. Sosyal medya yayıncısı olmak ve çevremizde olanları duyurmak için artık yayınevi kurmamıza, uydudan naklen yayın altyapısı satın almamıza veya televizyon stüdyolarına gerek yok.

Sosyal medya üzerinden, çok az para harcayarak yayın yapabiliriz. Devrim niteliğindeki bu teknolojik gelişme sonucu oluşan sosyal medya platformlarıyla ,tek yönlü ve tek taraflı bilgi paylaşımının yerini çok taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımı aldı.

Sosyal ağ kullanıcıları kendi oluşturdukları içerikleri yayınlayarak sınırsızca bilgi paylaşabiliyor.

Herkes kendi ilgi alanına giren  veya kendini geliştirmek istediği konulardaki içeriklere kolayca ulaşabiliyor. Sosyal ağlarda kurulan irili ufaklı gruplarda paylaşılan, kişilerin çok detaylı ve pratik bilgilere ulaşmasını sağlıyor.

Gelişmekte olan anlık tercüme programlarının desteği ile lisandan kaynaklanan engeller de kolayca aşılabiliyor. Her şey kayıtlı ve erişilebilir olduğundan, farklı zaman dilimlerindeki ülkeler arasındaki iletişimin önündeki en büyük engellerden biri olan saat engeli de ortadan kalktı.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Yaz Tatilini ‘Siber Güvenlikli’ Hale Dönüştürmenin Yolları? Sosyal Medyanın Geldiği Nokta!
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes