Responsive Reklam Alanı

“Doğru içerik, doğru zaman ve doğru yer” üçlüsünün aynı anda doğru bir şekilde elde edilmesi için ise  dört farklı adımdan oluşan bir yol izlenmesi gerekiyor. Inbound pazarlamanın marka ismi olmuş HubSpot, bu konuda bize en  kapsamlı ve doğru açıklamaları sunmaktadır. Fakat bu başlıklar çok detaylı olduğu için açıklamalarımız, biraz özet niteliğinde olacak.

Dönüştür (Convert)

İlk adımda sitenize ziyaretçiler çektiniz. Sırada, bu ziyaretçileri birer potansiyel müşteriye dönüştürmek var. Bu hedefe götürecek stratejilerin temelinde ise, ziyaretçilerin e-mail adreslerine ulaşmak yer alıyor. Ziyaretçilerin e-mail adreslerini bırakmalarını sağlamak için onlara faydalı, işlevsel bir şey sunmanız gerekiyor. Bunu bir alışveriş olarak düşünürsek; ”e-mail “ücretsiz sunulan bilgi için yapılan ödeme olarak adlandırılabilir.

Peki ödemeyi sağlayacak yöntemler nelerdir ?

Calls to Action-CTA (Eylem Çağrıları): Calls to Action olarak adlandırılan eylem çağrıları, ziyaretçileri bir eyleme yönlendirerek, aksiyon almasını hedeflemektedir. Vaka çalışması, makale, e-book gibi kaynaklar için “Yükle” veya webinar ve etkinlik gibi faaliyetler için “Katıl” seçenekleri sunarak ziyaretçilerin bu yönde aksiyon almasını teşvik etmelisiniz. Tabi, sadece bu butonları eklemek yeterli olmayacaktır. Bunları ilgi çekici şekilde sunmanız gerekmekte. Farklı varyasyonlarda A/B testleri uygulayarak, ziyaretçilerinizin beklentilerini ve neye daha çok ilgi gösterdiklerini ölçümleyebilirsiniz.

Açılış Sayfaları(Landing Pages): CTA butonu tıklandığında ziyaretçilerin yönlendiği sayfaya açılış sayfası denmektedir. Landing pagelere yönlendirilen bir ziyaretçi; form doldurmak, ürün satın almak, kitap indirmek gibi bir aksiyonla karşılaşır. Ve amaç geri dönüşüm sağlamaktır.

Peki geri dönüşüm sağlayacak landing pageler nasıl olmalıdır?

Doğru tasarım, doğru içerik, hızlı bir sayfa ve doğru strateji kurgulamak gerekmektedir. Kullanıcıya fayda sağlayan az ve öz içerikle ilgi çekici bir şekilde tasarlanmış, hızlı yüklenen bir sayfa oluşturmalısınız. Bunları yaparken ise markanın stratejisine paralel ve kurumsal kimliğiyle uyumlu bir strateji benimsemelisiniz. Ve ek olarak ziyaretçilerin farkındalık seviyelerine göre hazırlanmalıdır. Tamamen habersiz olan ziyaretçiler ile problem farkındalığı, çözüm farkındalığı, ürün farkındalığı yaratmak ise farkındalık seviyeleri arasındadır.

Formlar: Farklı amaçlar için hazırlanmış formlar ise ziyaretçilerin e-mail adreslerini almak için idealdir. Bunlar daha önce anlattığımız gibi landing pageler ve bloglar yoluyla olabileceği gibi haber bültenlerini, gelişmeleri takip etmek isteyen ziyaretçiler için oluşturulmuş e-mail bırakma seçeneği de olabilir.

İletişim Veri Tabanı: Formlar, landing pageler aracılığı ile elde edilen iletişim bilgilerini bir veri tabanında tutmalısınız. Tüm verileri bir yerde toplayarak, her bir etkileşimi daha etkili bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. Sonuçlara bakarak ise daha başarılı bir strateji oluşturabilirsiniz.

Bağla (Close)

Dönüşüm sağlayacak doğru ziyaretçilerin ilgisini çektiniz ve potansiyel müşteriye dönüştürdünüz. Tabi, potansiyel müşteri konumunda kalmaları size hiçbir geri dönüşüm sağlamayacaktır. Bu nedenle, onları birer müşteriye dönüştürmelisiniz. Bunun başarılı bir şekilde nasıl yapılacağını ise gelin inceleyelim.

E-mail: Ziyaretçi CTA butonunu tıkladı, yazıyı indirdi veya etkinliğe katıldı. Fakat hala müşteriniz değil. Bunu nasıl sağlarsınız? Artık elinizde e-mail adresi olduğuna göre, indirdiği yazının konusuna göre, yani aksiyonundan yola çıkarak, ona özel sunduğunuz çözümleri, makaleleri, vaka çalışmaları gibi kaynaklarınızı e-mail yoluyla gösterebilirsiniz.

Pazarlama Otomasyonu: Gönderilen e-mailler ile ziyaretçinin ilgisini çeken, ihtiyacı olan konularda sürekli bir yardım sağlayabilirsiniz. Hangi sayfaları ne sıklıkla ve süreyle ziyaret ettiğine, neleri indirdiğine bakarak göndereceğiniz e-mailleri buna göre şekillendirebilir ve otomasyon sistemine oturtabilirsiniz.

CRM (Customer Relationship Management): Müşteri ilişkileri Yönetimi yazılımı ile satış ve pazarlama ekibi arasında köprü kurarak pazarlama stratejilerinin ne derece satışa dönüştüğünü, artılarını ve eksiklerini görebilirsiniz.

Memnun Et (Delight)

Ziyaretçilerinizi, müşteriye dönüştürdünüz. Fakat daimi müşteriniz olması için hala yapmanız gerekenler mevcut.

Özel Hazırlanmış CTA: Müşterinize özel teklifler sunabilirsiniz. Örneğin; online alışveriş imkanı sunuyorsanız, üyelerinize 5.alışverişlerinde bedava kargo imkanı sunabilirsiniz.

Sosyal Medya: Sosyal medyayı aktif olarak kullanmalısınız. Müşteriniz size e-mail atmak yerine, sosyal medyadan ulaşmak isteyebilir. Bu gibi durumlarda ulaşılabilir olmalısınız.

E-mail ve Pazarlama: Son gelişmeleri, yeni çıkan ürünleri, blog yazılarınızı, kısacası herhangi bir değişikliği haftalık ve gerektiği taktirde anlık olarak müşterilerinizin e-mail yoluyla haberdar olmasını sağlamalısınız.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Sayfanıza kullanıcı çekmek için yöntemler! (1) Ekim’de İnternet Bağlantısı Kesilebilir!
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes