Responsive Reklam Alanı

Sosyal medya ile hayatımızda birçok şey değişti. İlk zamanlar sadece eşe dosta, arkadaşlara yapılan yayınlar, kullanıcı tercihlerine de bağlı olarak, geniş kitlelere ulaşmaya başladı. Sosyal medyada dikkat çekebilmek, izlenir olmak, öne, çıkmak için kullanıcıların oluşturduğu içeriklerde yaratıcılık önem kazandı.

Katılım sosyal medyanın temel ilkesi oldu. Hem paylaşımların içeriğini üreten hem de takip edenler yayınlara katılım sağlarken eski tür iletişim araçlarından farklı olarak bu iki taraf arasında ayrım kalmadı. Değişim, yenilikçilik ve yenilikçide öncü olmak sosyal medyada başarının anahtar kavramları oldu.

Bu teknolojik imkan ticari hareketleri de yönlendirmeye başladı.

İnternet ortamında alışveriş yapmak mümkün. Bir ürünü kapıya kadar getirtmek, bir hizmet satın almak, hatta sadece eğlence amacıyla internet üzerinden bir film kiralayıp seyretmek mümkün. Daha önceleri televizyon, radyo, gazete ile yapılan reklam faaliyetleri sosyal medya platformlarına taşınmakla kalmadı, bu platformlar ürün ve hizmet satışı için en önemli yönlendirme araçları oldu.

Küresel ölçekli firmalardan bireysel girişimlere kadar bir çok kuruluş mutlaka sosyal medyada da görünür olması gerektiğinin farkında. Rekabet arttıkça özellikle büyük ticari kuruluşlar daha fazla müşteri çekmek, daha fazla satış yapmak için sosyal medyada veri analizi yapıyor ve kişiye özel ticari faaliyetler yürütmek için algoritmalar kullanıyor.

Veri Analizi

Bir araştırmaya, göre, ortalama büyüklükte bir şirket pazarlama bütçesinin %10’unu sosyal medya harcamalarına ayırıyor. 2020’ye kadar da bu oranın %18’e çıkması bekleniyor. Sosyal medya öncesi işletmeler piyasa araştırması  yapan danışmanlık şirketlerine çok yüksek miktarda para öderken artık milyonlarca kullanıcıya ait bilgilere çok kısa sürede ulaşmak mümkün.

Sosyal medya kullanıcılarına ait bilgileri kullanmak isteyen şirketler, sosyal medyada veri analizi yapmak için yeni yöntemler  ve sistemler geliştirdi. Şirketler sosyal medya veri analizlerini en çok satış, pazarlama ve müşteri hizmetleri gibi faaliyetlerini desteklemek amacıyla, potansiyel müşterilerin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak tespit etmek için kullanıyor.

Doğru hedef kitleyi oluşturmak ve o kitleyle iletişime geçmek kısa sürede ve düşük maliyetle kolayca yapılabiliyor. Sosyal medya kullanıcılarının farklı farklı platformlarda, kendi iradeleriyle gönüllü olarak paylaştığı ham verileri analiz edip kullanıcıları reklamlarla etkilemek ana hedef olsa da kullanılan yöntemler öylesine gelişti ki veri analizinden karmaşık algoritmalara ve yapay zeka sistemlerine uzanır hale geldi. İnternet kullanıcılarının hareketleri, tercihleri, davranışları ve benzeri verilerden elde edilen bilgiler, onların ruh hallerini, duygularını ve kişilik özeliklerini tahmin etmek için kullanılabilecek seviyeye ulaştı.

Sosyal medya analizinin en gelişmiş türleri duygu analizi yapabiliyor…

Veri analizi yapan kuruluşlar bir kişinin sosyal medyada paylaştığı şeylerin “anlamlarını” çözümlemek için ileri düzeyde doğal dil işleme sistemleri ve kendi kendine öğrenen algoritmalar kullanıyor. Bu algoritmalar sosyal medya kullanıcılarının reklam veren şirketlerin ürünleriyle ilgili duygularını da “ölçüp” sayısallaştırabilir, diğer bir ifade ile kullanıcıların duyguları için pozitif/negatif veya yüksek/düşük olarak bir puan atayabilir. Algoritmaların uyguladığı teknikler sayesinde, psikolojiden  gelen kurumlar ve güncel sosyal medya kalıpları da kullanılarak, örneğin Facebook kullanıcılarının neleri kaç defa beğendiği saptanıp profiller çıkarılabilir.

Algoritmaların vereceği sonuçlar kullanıcıların sosyal medyada paylaştığı  şeylerin popülerliğine göre veya gerçek olup olmadığına göre oluşabilir. Bir algoritmanın vereceği sonuçlar ele aldığı kritere göre değişir.

Örneğin; 3 metre boyunda bir insan bulundu diye düzmece bir fotoğrafla yayınlanan bir haber, kullanıcılar arasında kısa sürede yayılıp popüler hale gelebilir. Eğer algoritma popülerlik kriterlerini ele alarak bir paylaşımı öne çıkaracak şekilde tasarlanmışsa o “haber” yalan olmasına karşın kısa sürede yayılacaktır.

Bu yüzden sosyal medya platformları yalan haberlerin hızla yayılmasını önlemek için algoritmaları haberlerin  doğruluğunu/gerçekliğini sorgulayacak ve yalan haberleri engelleyecek kriterler içerecek şekilde düzenlemeye başlamıştır. Bir haber sadece popüler olduğu, ilgi çektiği için algoritmalar tarafından ön plana çıkarıldığında sosyal medya platformları birer gerçek dışı ”haber” yığını haline gelebilmektedir. Sosyal medyada yalan haberlerin hızla yayılmasının sebebi, algoritmaların tasarlandıkları farklı kriterlere göre farklı sonuçlar vermesidir.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Sosyal Medya Nasıl Başladı? Yazılım kullanmadan dosyalarınızı dönüştürün!
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes