Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Optik sürücülerin modası geçti. Dizüstünüzdeki DVD sürücüsü yerine geniş kapasiteli bir sabit disk ya da SSD takabilirsiniz. Günümüzde optik sürücülere ihtiyaç kalmadı. Müzikleri ve filmleri Spotify ya da Maxdome tarzı programlarla akış sitelerinde oynatabiliyor ya da iTunes vb. yerlerden satın alabiliyoruz. Artık yazılımları bile DVD’lerden değil ,doğruca internetten indiriyoruz. O yüzden dvd sürücüsü yerine geniş kapasiteli sabit disk ya da  hızlı SSD takmak en mantıklısı. Bu, masaüstü PC’lerde nispeten kolay olsa da, dizüstü bilgisayarlarda biraz uğraşma gerektiriyor.

Özel HDD kutusuna ihtiyaç var

Dizüstü bilgisayarlarda sabit diski DVD sürücü kızağına takamıyorsunuz. Bunun için özel bir yuvaya ihtiyaç duyuluyor. Biz atölye çalışmamızda Amazon’dan yaklaşık 30 avroya alınabilen Icy Box IB-AC642 adaptörü kullandık. Unutmayın ki çoğu durumda DVD sürücünün yüksekliği 12,7 milimetre. Fakat bazı dizüstüler de bu daha farklı. Adaptör satın almadan önce sürücü yüksekliğini mutlaka ölçün. Ayrıca dizüstünüzde kullanılan bağlantının IDE mi SATA mı olduğunu öğrenin. Adaptöre ek olarak uygun boyutta bir de sabit disk satın almalısınız. Optik sürücü çerçevesine sadece 2,5 inçlik sabit diskler sığıyor. Genelde masaüstü bilgisayarlarda bulunan 3,5 inçlik diskler çoğu dizüstü bilgisayara sığmayacak kadar büyük. Eğer hızlı bir SSD’ye geçiş yapmak istiyorsanız HDD yuvasına onu takın, eski sabit diskinizi satın aldığınız çerçeveye monte edin. Bu adaptörler SSD’ler içinde üretiliyor ama ileride açılışta hız kaybı olabilir. Başlamadan önce, verilerinizi HDD’den SSD’ye aktarmalısınız. Bunu en rahat CHIP Online ‘dan ücretsiz indireceğiniz Samsung Data Migration aracıyla yapabilirsiniz. Biz DVD sürücüyü söküp kendi HDD’mizi adaptöre, yeni SSD’yi HDD’nin yerine taktık.

Nasıl Yapılır

1- Arka kapağı sökün

Küçük uçlu bir yıldız tornavidayla dizüstünün arka kapağını sökün. Dikkat: Bilgisayarın içini açmadan önce dizüstünün pilinin ve elektrik bağlantılarının sökülmüş olması gerekiyor. Ayrıca kendinizi topraklamalısınız. Bunun için bir radyatör peteğine dokunun. Amazon’dan bu iş için, 10 avro civarına satılan topraklama bandı da alabilirsiniz. Muz fişi uygun bir noktadan bandın kablosuna tutturun.

2- DVD sürücüyü sökün

Genelde DVD sürücüyü  az sayıda vida yerinde tutar. Bizim bilgisayarımızda bunlar genelde ortada, sabit disk yuvasının yakınındaydı. Bu vidaları çıkarın ,sonra öndeki deliğe sivri  bir nesne  sokarak dış plakayı sökün. Şimdi sürücü açıldığına göre dış plakayı çıkartabilirsiniz. Bunun için en iyisi düz uçlu bir tornavida kullanmak.

3- Sabit diski sökün

HDD’yi dizüstünden çıkarın. Bağlantılarını söküp yerinden çekin. Eğer plastik bir çerçevesi varsa onu da çıkartın.

4- HDD’yi adaptöre takın

Satın aldığınız adaptörü sabit diski takın. Bağlantı noktalarının adaptördekine denk gelmesine dikkat edin. Sonra adaptörü çevirip sabit diski sabitleyin.

5- Sabit diski DVD yuvasına takın

Şimdi sabit diski ve monte ettiğiniz çerçeveyi, söktüğünüz DVD sürücünün yerine takın. DVD sürücüyü sökerken kullandığınız vidalarla çerçeveyi monte edin.

6- Yeni SSD’yi takın

Şimdi daha önce HDD için çıkarttığınız plastik çerçeveyi SSD’yi sığdıracak biçimde esnetin, sonra da HDD yuvasına takın.

7- Windows’ta sabit diski etkinleştirin

Sabit diski kullanmak için Bilgisayar Yönetimi’nden etkinleştirmeniz gerekiyor. Bunun için Windows 7’de “Başlat” ve “Çalıştır” komutunu verin (Windows 8’de ise Başlat’a sağ tuşla tıklayıp “Çalıştır”ı seçin ). Şimdi “ diskmgmt.msc” yazın, “Eylem”i ve oradan da “Yenile”yi seçin.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Dizüstü bilgisayara terfi taktikleri – 2 KoronaVirüs (COVID-19) Hastalığı Nedir?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes