Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımızda, Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Covid-19 adı verilen Koronavirüs hastalığı nedir, belirtilerinin neler olduğunu sizlere aktaracağız. İlk olarak Aralık 2019’da görülen ve “2019-nCoV” olarak adlandırılan bu virüs, Koronavirüs ya da Corona Virüsü adıyla bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 11 Şubat’ta koronavirüs kaynaklı hastalığa Covid-19 adını verdi. WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19’un “korona”nın co’su, “virüs”ün vi’si ve hastalık kelimesinin İngilizcesi “disease” sözcüğünün d’sinden türetildiğini söyledi.

Koronavirüs hastalığı nedir? Solunum yolu ile birlikte çok kısa zamanda geniş kitlelere ulaşıp hastalandırabilecek bir bulaşma yolu ile bulaşan, Çin’de ortaya çıkmış olan bir virüstür. Çin, çok çeşitli besinlerin (hayvan, böcek vb.) yoğun tüketildiği, çok kalabalık bir ülke olduğundan dolayı, aslında hayvanların taşıdığı bazı mikroplar insana adapte olma imkanını sıklıkla orada buluyorlar. Bu mikroplar yeni ortaya çıktıkları için onlara karşı “bağışık” olma durumumuz “sıfır” oluyor; yani virüs, hastalanma potansiyeli olan herkesi hastalandırıyor. Burada, herhangi bir mikrobun herkesi hastalandırmadığını, sadece belli kişilerin hastalandığını ve sadece, yine belli kişilerin (kronik hastalığı olanlar, zayıf/düşkün/çok yaşlı kişiler) ağır hastalandığını da bilmemiz gerekmektedir.

Koronavirüs solunum yolu ile bulamaktadır. Burada, tüm araştırmalar kesinleşmemiştir; bu yüzden, “Her türlü solunum yolu” demek gereklidir. Yani mikrop, öksürmek veya tıksırmakla havada belli sürede asılı kalabilir. Virüs, tabii ki öpüşmek ve en yaygın olarak tokalaşma yoluyla eller ile de bulaşır. 

Normalde bu hastalığı alan bir kişi, hasta olduğunun farkına varmadan ve belirtiler ortaya çıkmadan virüsü yaymaya başlayabilir. Burada, “inkübasyon dönemi” denilen bir “kuluçka” dönemi vardır. Ancak yeni koronavirüs için bu, tam olarak ortaya çıkarılmaya çalışılıyor. Şimdilik kuluçka süresinin 2-14 gün olduğu düşünülüyor.

Koronavirüs (COVID-19)  Belirtileri Nelerdir?

Ateş, öksürük ve nefes darlığı, başlıca sözü edilen belirtileri arasındadır. Ancak her türlü solunum yolu hastalığı belirtilerini dikkate almakta yarar var. Burun akıntısı, halsizlik, vücut ağrısı da belirtiler arasında yer alıyor. Virüs ile karşılaştıktan sonra genellikle 2 gün içinde belirtiler ortaya çıkıyor ancak bu süre 14 güne kadar uzayabilmektedir. Yeni koronavirüs (COVID-19) sorununun giderek büyüdüğü son günlerde bu virüsün solunum sisteminin yanı sıra göz tutulumu yapabileceğini ve hatta ilk bulguların gözde olabileceği de unutulmamalıdır.

Koronavirüs, alacağımız tedbirlerden güçlü değildir!

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
DVD sürücü yerine sabit disk! KoronaVirüs Hastalığı (COVID-19) Alacağımız Tedbirlerden Güçlü Değildir!
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes