Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Masaüstü sistemlerinin aksine, dizüstlerinin içine girmek ve donanım bileşenlerini değiştirmek, kullanıcılar için zor işlemlerdir. Çoğu durumda donanım bileşimini tamamen değiştirmek gerekir. Ama  üzülmeyin: Dizüstünüzde de upgrade mümkün. Tam da bu yüzden, dizüstünüzü nasıl yükseltebileceğinize dair tüm stratejiler bu yazımızda. (Bir önce ki hazırlamış olduğumuz rehber niteliğindeki dizüstü bilgisayar hızlandırma taktiklerinin ikinci bölümü)

Bataryayı değiştirin

Belki de dizüstü bilgisayarlar için en çok dile getirilen ortak şikayet, bataryalar hakkında. Bataryaların artık eskisi kadar uzun dayanmaması, dizüstü kullanıcılarında  bir yarı yolda bırakılmışlık hissi doğuruyor. Bu sorunun çözümü basit: Yeni bir batarya alıp eskisinin yerine kullanmak!

Dizüstü bataryalarını değiştirmek gerçekten  de çocuk oyuncağı. Bataryayı kilitli tutan bölümdeki kapağın  vidalarını çıkartın. Hepsi bu. Bataryayı yerinden çıkarttıktan sonra yenisini yerine takın. Arka kısmından kilitleyin ve her şey hazır. Optimum sonuçları almak için kullanmaya başlamadan önce%100 şarj olmasını bekleyin

Bu yükseltmenin aslında zor kısmı, hangi bataryayı tercih edeceğiniz. Batarya istatistikleri net değil ve hangi şirketin ürünlerine güveneceğinizi bilemezsiniz. Ucuz ürünler sadece paranızı ziyan etmiyor, diğer donanım bileşenlerinize de zarar verebiliyor. Uç durumlarda patlama riskleri bile var.

Ortalama bir batarya 5200 mAh değerinde. Genellikle Sony, Samsung ya da LG fabrikalarında üretiliyor. Güvenliğiniz ve yüksek kalite donanım bileşenleri için fazladan para vermekte tereddüt etmeyin. Daha ucuz bataryalarda genellikle kullanılan hücrelerin oranları düşük oluyor(4400mAh). Güvenli olsalar da kullanım ömürleri 1 yıl civarında. İyi bir batarya alırken tek bir kıstas var, o da fiyatı. Yüksek kaliteli bataryalar 150 TL civarındayken, ucuz yan saniyelerini 50 TL ‘ye kadar edinmek mümkün. Alış veriş sitelerindeki olumlu yorumlara kanmayın. Bu bataryalar ilk altı ay başarılı performans sergileseler de, daha sonraki aylarda çok hızlı performans kayıpları yaşanıyor.

Ucuz bataryaların ucuz olmasının nedenleri ise servis hizmeti sunmamaları, güç kapasiteleri  ve güvenlik performansları. Dahası bataryalar durdukları yerde bittikleri için, elde kalmış ürünlere yüksek indirim uygulanıyor olabilir. Ucuz bir batarya aldığınızda, birkaç hafta içinde elinizde kalması olası .İşin özü şu: Yeni bir bataryaya terfi ettiğinizde kaliteden ödün vermeyin. Tabi eğer elinizdeki cihaz altı aydan daha fazla yaşamaz diyorsanız, bu tarz ucuz bataryalardan kullanabilirsiniz. Dizüstü bilgisayar hızlandırma için Eğer ucuzlarından kaçınırsanız, batarya değişimiyle cihazınız ilk günkü haline dönecektir.

Optik sürücünüzü güçlendirin

Söz konusu dizüstüler olduğunda performans artışı için yapabilecekleriniz hayli sınırlı. Dizüstü sistemlerinin aksine, dahili bileşenler genellikle anakart üzerinde geliyor ve bu yüzden değiştirilemiyorlar. Eğer dizüstünüzün standart bir optik sürücüsü  varsa, bunu yükseltmeniz mümkün. Dizüstüler için tasarlanmış ince DVD sürücülerin tümü hemen hemen aynı  hız değerlerinde. Artık çalışmadıklarında kolaylıkla değiştirilebiliyorlar.

Eğer sisteminizde çıkartılabilir bir DVD optik sürücüsü varsa, bunu Blu-ray optik sürücülerle değiştirebilirsiniz. Samsung, Pioneer ve Panasonic. dizüstleri için uygun Blu-ray’ler üretiyor. Fiyatlar 300 TL civarında. Elbette bu harici  Blu-ray almaktan daha pahalı. Ancak sizin için taşınabilirlik ve dahili Blu-ray oynatıcının yüksek performansı daha önemliyse bu cihazları tercih edebilirsiniz. Yüksek kapasitelerine rağmen maalesef Blu-ray cihazlar sadece oynatma işlevine sahip. Eğer dizüstünüzde Full HD ekran yoksa Blu-ray cihaz almanız çok da mantıklı değil çünkü zaten çözünürlük derinliğini elde edemeyeceksiniz. Eğer Blu-ray yazıcı almak istiyorsanız bu, fiyatın katlanmasına neden oluyor. Blu-ray medyalar 50GB veri yedekleyebiliyor.

Blu-ray’in yedekleme için ideal yöntem olduğunu söylemek zor. Bu fiyatlara 1 TB’lık sabit diskleri rahatlıkla alabilirsiniz ki yedekleme alanları 40 adet Blu-ray medyaya denk geliyor. Eğer çok yüksek hacimlerde yoğun veri akışına sahipseniz Blu-ray sürücüleri tavsiye etmiyoruz. Satın almadan önce daha ekonomik yöntemleri araştırmanız şart.

Ormandaki hayalet

Eğer önceliğiniz yedeklemeyse, SSD’ler verdiğiniz paranın karşılığında çok az yedekleme hacmiyle geliyor. Ancak bunun karşılığını fazlasıyla hız olarak ödüyorlar. Söz konusu bilgisayarınızın açılışı olduğunda, sabit diske CPU’dan daha fazla hız yükü biner. Dolayısıyla sisteminizin sabit disk işlevini SSD’ye verdiğinizde, işletim sisteminin hazır hale gelmesi en az %50 oranında azalıyor. Uygun bir yapılandırmayla daha yüksek performans artışlarının beklenmemesi için bir neden yok.

Ne var ki, bu cihazların yüksek fiyatları uzak savanlarda yankılanmaya devam ediyor. Örneğin kalkıp 1TB’lık SSD almaya karar verirseniz, bunun için 1.360 TL ödemeniz gerekebiliyor (Samsung 1 TB 840 Evo satış fiyatı, ortalama). 1.360 TL’de 7,5 tane 180 lira var. Yani 7 adet 1TB ‘lık 2,5 inç HDD.

250 GB’lık SSD’ler kullanım dizüstü bilgisayar hızlandırma için ideal; bu disklerle maksimum performansı elde edebiliyorsunuz. Eğer önceliğiniz yedeklemeyse SSD diskleri  tavsiye etmiyoruz fakat kaçıracağınız performans artışını da hatırlatmadan edemiyoruz: Ön yükleme süreleri, oyunlardaki ve uygulamalardaki hız, bilgisayarınızın açılış süresi. Tüm bunların işlemci terfisine gerek kalmadan hızlanacak olması SSD’lerin en büyük cazibesi.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Dizüstü bilgisayara terfi taktikleri – 1 DVD sürücü yerine sabit disk!
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes