Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar, Koaksiyel kablonun ne olduğuna önceki yazılarımızda değinmiştik. Bilginizi pekiştirmek isterseniz buraya tıklayarak ilgili yazımıza gidebilirsiniz. Bu yazımızda koaksiyel kablo çeşitleri nelerdir ve kullanım alanları gibi konulara değineceğiz. Koaksiyel kablo tipleri kendi RG kodlarına sahiptir. Koaksiyel kabloda bizim için önemli olan ve değişkenlik arz eden değer kablonun empedansı veya imajıdır. Bu değer kablonun belirli bir uzunlukta elektrik akımına karşı gösterdiği dirençtir. Koaksiyel kablolar dıştan bakıldığında birbirlerine çok benzer, ancak kabloya daha yakından bakınca üzerinde RG kodunu ve empedansını görebilirsiniz.

Koaksiyel kablo çeşitleri ve kullanım alanları

koaksiyel kablo cesitleri emresupcin 1024x785 - Koaksiyel Kablo çeşitleri nelerdir?

Lokal ağlarda kullanılan koaksiyel kablolar genellikle kablonun çapına göre türlere ayrılmaktadır. Kablonun çapı empedansı ve sinyal yayılma mesafesini de doğrudan etkilemektedir. Kalın (Thicknet) ve ince (Thinnet) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Hem kalın hem de ince koaksiyel kablolar bus topolojisi ağlarda kullanılmaktadır.

Kalın koaksiyel kablo (Thicknet-10Base5)

Kalın koaksiyel kablo yaklaşık 1 cm kalınlığında, ethernet ağlarında kullanılan bir kablodur. Genellikle sarı bir kılıfı bulunduğundan “Yellow Ethernet” (sarı Ethernet) olarak da isimlendirilmektedir. IEEE standartlarında kalın koaksiyel kablo “10Base5 Ethernet” olarak nitelendirilmektedir. Buradaki “10” kablonun 10 Mbps hızında veri transferi yapabildiğini base kablonun “temel bant veri transferi” için kullanıldığını, “5” ise kablonun 500 m uzunluğa kadar veri transferi yapabildiğini anlatır. Kalın koaksiyel kabloları günümüzde kullanılan bilgisayar ağlarında görmeniz pek mümkün değildir.

Kalın koaksiyel kablonun özellikleri

  • IEEE 802.3 standartlarına göre maksimum 10 Mbps hızında veri transferi yapabilir.
  • Temel bant veri transferinde kullanılmaktadır.
  • Fiber optik kablolardan daha ucuz, ama diğer koaksiyel kablolardan daha pahalıdır.
  • Modern bilgisayar ağlarında kullanılan konnektörlerden çok farklı birkaç tür konnektörle uyumludur. Bu konektörler; Vampir tapa, AUI (DIX-DB15) konnektör ve N serisi konnektör

Kalın koaksiyel kablo önemli dezavantajlarından dolayı modern bilgisayar ağlarında çok nadir kullanılır. Çünkü bu kabloyu yönetmek zordur. Çok sert olması kurulum ve montajı zorlaştırmaktadır. Ayrıca bilgisayar ağlarının avantajlarını tam anlamıyla sunamazlar. Yüksek hızlı veri transferi kalın koaksiyel kablo ile sağlanamaz. Buna rağmen ucuzdur ve çevresel gürültüler popüler veri iletim ortamlarından daha az etkiler.

İnce koaksiyel kablo (Thinnet-10Base2)

İnce koaksiyel kablolar 1980’lerde ve 90’ların başında ethernet ağlarının en yaygın kullanılan kablosuydu. Bu kablolar, kalın olan tipleri gibi modern bilgisayar ağlarında çok görülmez. Ama yine de eskiden kurulmuş olan ağlarda ya da küçük işyerlerinde denk gelebilirsiniz. IEEE bu kabloyu 10Base2 Ethernet olarak nitelendirmiştir. Burada farklı olan sondaki 2’dir. Bu rakam bu kabloların 185 m (kabaca 200 m) menzillerinin olduğunu anlatır. Bu kablolar genellikle siyah kılıflıdır. Bundan dolayı bir diğer isimleri de “Black – Ethernet”(siyah ethernet)’dir.

İnce koaksiyel kablonun çapı yaklaşık 0.64 cm’dir. Bu çap kabloyu kalın koaksiyel kablodan daha esnek ve daha kolay kurulabilir hâle getirmiştir.

İnce koaksiyel kablonun özellikleri

  • IEEE 802.3 standartlarına göre maksimum 10 Mbps hızında veri transferi yapabilir.
  • Temel bant veri transferinde kullanılır.
  • Fiber optik kablodan ve kalın koaksiyel kablodan daha ucuz, ama çift bükümlü kablodan daha pahalıdır. Bu özelliği sayesinde zaman zaman “cheapnet” (ucuznet) olarak da isimlendirilmiştir.
  • Bu kablolarda BNC konnektörler kullanılmaktadır. BNC konnektörlerin çeşitli tipleri vardır.
  • Bu kablolar bir ağ bölümünde 185 m menzile sahiptir.
  • Çevresel gürültülere karşı çift bükümlü kablolardan daha az etkilenmektedir, ama kalın koaksiyel kablolardan daha çok etkilenirler.
Arama Terimleri: https://emresupcin com/2020/07/31/koaksiyel-kablo-cesitleri-nelerdir/
Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
ASP Nesneleri nelerdir? Güvenli bir Parola için dikkat edilmesi gerekenler?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes