Responsive Reklam Alanı

Php5 Nedir Güçlü ve Zayıf Yanları Nelerdir emresupcin - PHP Nedir? Güçlü ve Zayıf Yanları? Gelen Yenilikler?Merhaba arkadaşlar,

Bir önce ki makalemde sizlere Asp.NET’in ne olduğunu, güçlü ve zayıf yanlarının da neler olduğunu anlatmıştım. Hazır ona değinmişken PHP için de bilgilendirme amaçlı makale yazmak istedim. Anlatacaklarımdan sonra Asp.NET ile PHP5 ‘i karşılaştırabilirsiniz. Aslında amaç sizlere proje geliştirmenizde hangi dili tercih etmenizde fikir vermek, çünkü her ikisinin de eksileri ve artıları var. ASP.Net ve PHP5 karşılaştırmasında nelere dikkat etmemiz gerekli, birlikte bakalım.

 

 

Öncelikle maliyeti ve ardından projemizin hızı, esnekliği, güvenliği son olarak da yeniden programlanabilirliği (açık kaynak ve koda müdahale edilebilirliği).

 

Nedir Bu PHP?

 

PHP de diğer web uygulama dilleri gibi HTML üzerine inşa edilmiştir. Sunucunuzda ki PHP motoru kodları alıp tekrar yorumluyor ve HTML sayfalarına dönüştürüp sunuyor. PHP bir programcıya tanıdık gelebilir ama kimdir bu programcı; Perl, C ve Java ile çalışan kişi. PHP de Java ile kullanılmasına rağmen tam olarak OOP (Nesne Odaklı Programlama) bir dil sayılmaz.

 

PHP de de veri tabanı ile ODBC kanalı ile ilişki kurulabilir. Bunun yanı sıra oldukça çok alternatif de sunulmuştur. Mesela; MySQL, Oracle ve Postgres. Hatta Oracle; PHP için ek kütüphaneler sunmaktadır, OCI8 ile birlikte LOB, BLOB, CLOB ve BFILE gibi olanaklar sunmaktadır.
Eğer Oracle veri tabanına ODBC yada Perl’in DBI kütüphanesinden yararlanarak bağlanıyorsanız diğer veri tabanlarının sahip olmadığı özellikleri ararsınız.

 

Zend Teknoloji, PHP için ticari bir yazılım ortamı geliştirmiştir. Ayrıca yine Zend Teknoloji firması tarafından Zend Performance Suite geliştirilmiştir. Bu sistem sayesinde sayfa derlenmeleri ön bellekleme ile hız konusunda oldukça büyük bir katkı sağlamaktadır. Öyle ki bu hız performansı hiç bir şekilde azımsanamaz.

 

PHP, Güçlü ve Zayıf Yanları

 

* PHP fonksiyon isimleri duyarsızdır. Çoğu programcı bu durumdan hoşnut değildir.
* PHP nesne odaklı bir programlama dili ile dizayn edilmemiştir.
* PHP için maliyet ve lisans konusunda endişelenmeye gerek yoktur. Açık kaynak olduğu için geliştirilmeye açıktır. PHP, Apache ile çalışır. Apache içerisinde modül olarak doğrudan derlenebilir.
* Apache, ayrıca Windows, Linux, Solaris ve benzer Unix platformlarında çalışmaktadır.
* Özellikle Apache’de güvenlik önceliklidir. Son olarak PHP de fazla kod bloğu oluşmadığı için sunucu tarafından derlenip tekrar yorumlayıcıya gönderilmesi uzun sürmez. Bu da projemizin hızını olumlu olarak etkiler.

 

PHP5 ile Gelen Yenilikler
PHP5, 4.beta sürümü Aralık 2003 sonlarında geldi. Bir çok yeni özellik ve görevle gelmesine rağmen yine de beta olarak gelmiştir. PHP5’in en büyük kazanımı OOP özelliklerini sunmaya başlamış olmasıdır. Ayrıca try ve catch metotları kullanılabilir hale getirilmiştir. Böylelikle kodlarımız daha temiz ve anlaşılır hale gelmiştir. Diğer bir yenilik ise daha önceki PHP serilerinde fonksiyon veya metot bir değerle taşınıyordu. Bu şekildeki veri akışı hem bellek hem de zaman kaybına yol açıyordu. PHP5 de ise bu nesne geçiş durumu referans gösterme şekli ile aşılmıştır. Ayrıca PHP5, sınıflarınızda güçlü metot ve değişken kontrolleri de sunmaktadır.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
ASP.Net Nedir? Güçlü ve Zayıf Yanları Nelerdir? Asp Kodlarını Kullanarak Rss Nasıl Oluşturulur?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes