Responsive Reklam Alanı

Değerli okurlar,

Evin her yanında hızlı internet bağlantısı istiyorsunuz ama WLAN bu talebinizi çoğu zaman karşılayamıyor. Sebebi de kalın duvarların ve tavanların radyo dalgalarını kolayca emebilmesi. Fakat Powerline ile Gigabit Ev Ağı ile durum öyle değil. Sistem, verileri evinizin zaten her köşesinde döşenmiş elektrik kabloları üzerinden taşıyor. Test ettiğimiz en son nesil ürünler Gigabit aralığında (1.000 MBit/s) hız vaat ediyor. Bu da 220 voltluk ağın üç fazını da kullanan yeni adaptörler sayesinde mümkün. Bir önceki nesil ise iki faz ile azami 500 MBit/s aktarabiliyor. Fakat temel ilke aynı: Bir Powerline adaptörü, LAN portundan veri paketi alıyor ve bilgiyi şebekeye gönderiyor.

Bunun sebebi de adaptörün sürekli taşıyıcı frekansı üretmesi. Bu frekanstaki veriyi modüle etmek için, taşıyıcı sinyalin farklı parametrelerini değiştiriyor. Sonra da bu sinyali elektrik kablolarından taşıyor. Aynı şebekeye farklı konumda bağlı bir başka adaptör ise sinyalleri tanımayıp deşifre ediyor ve LAN bağlantısı üzerinden aktarıyor. Powerline böylece, sinyalleri elektrik şebekesinden yollaması dışında WLAN’a çok benzer biçimde çalışıyor.

Artan hız için yeni standart

Homeplug AV2 standardına göre çalışan yeni adaptör daha fazla frekans aralığı kullanıyor. Elektrik hattının sadece faz ve nötr kablosundan değil, topraklama hattından da yararlanıyor. En son adaptör bu üç tel çiftinin hangisinden sinyalin en güzlü olduğuna karar verip o çifti tercih ediyor. Tıpkı WLAN’da olduğu gibi, üreticiler bu özelliği MIMO (çoklu giriş çoklu çıkış) adıyla pazarlıyor.

Bu, uzun mesafelerde bile veri aktarım hızını arttırabilir çünkü nötr ve toprak kabloları evin farklı kısımlarını mekansal olarak kapsayan üç farklı faz hattı bulunuyor (sağdaki şemaya bakın). Farklı faz bölgelerindeki geleneksel adaptör arasında iletişim,ancak sinyalleri bir faz hattından diğerine sıçrarsa (tıpkı bir iletim anteninden alıcı antene sıçradığı gibi) mümkün. Bu da kabloların birbirine çok yakın olduğu yerlerde (söz gelimi AC güç bağlantılarında ve sigorta kutularında gerçekleşebiliyor.

Dahası, yeni Homeplug AV2 aygıtları yasal olarak izin verilen frekans aralığın daha iyi kullanabiliyor ve geliştirilmiş kodlama prosedürleri sayesinde veri aktarım hızını artırabiliyor. Son olarak da, bu standart yeni enerji tasarruf modları sayesinde elektrik faturasını hafifletiyor.

Testimize katılan neredeyse tüm adaptörler Homeplug AV2 standardını destekliyordu ancak sadece AVM FritzPowerline 1000E, bir gigabit hıza erişebiliyor. Gerçekte bu hızın yanından bile geçemese de, testimizin en hızlı adaptörü oldu ve tüm diğer aygıtlara ortalamada %50’den fazla fark attı.

Özellikle de adaptörlerin en uzak mesafelerle başa çıkması gerektiğinde, farklı bir faz kullanıldığında ve 5. ölçüm noktasındaki girişim kaynaklarında AVM kesinlikle öndeydi ve neredeyse 100MBit/s hıza erişen tek aygıt oldu.

Kullanım alanı ve bağlantı

Test katılımcıları gerek tek başına gerekse iki adaptörden oluşan başlangıç seti halinde satılıyor ve hepsinin adaptör başına bir adet Gigabit LAN portu var. O yüzden, iki adet adaptör uzun bir ağ kablosunun yerini tutuyor. Söz gelimi, PC’yi birinci kata, yönlendiriciyi zemine koyabiliyorsunuz. Kurumsal olarak aynı ağda 250’ye varan Powerline adaptörü olabiliyor. Ne var ki hepsinin mevcut bant genişliğini bölüşmesi gerekiyor. O yüzden de daha az sayıda Powerline adaptörü kullanmanızı ve bir LAN switch’i ya da WLAN aracılığıyla her adaptörün arkasından çıkış almanızı öneriyoruz.

Farklı aygıtları aynı odada ya da farklı katlarda bir Gigabit LAN anahtarına bağlamanın en iyi yolu, bunu bir LAN kablosuyla yapmak. Anahtar, yönlendiriciye bir Powerline adaptörüyle bağlanıyor.

Powerline ile Gigabit Ev Ağı Evinizin bazı köşelerinde WLAN bağlantısı zayıfsa , erişim noktası olarak yapılandırılmış bir yönlendirici kullanabilir ya da normal bir Powerline adaptörü yerine özel Powerline WLAN extender bağlayabilirsiniz. Bu, Powerline adaptörü, Lan anahtarını ve WLAN erişim noktası işlevlerini bir araya getiriyor. Şu anda hızlı Powerline standardı Homeplug AV2’yi kullanan extender bulunmuyor.

powerline ev kapsama alani emresupcin - Powerline ile Gigabit Ev Ağı...

Adaptörlerle gelen PC yazılımını kullanmak zorunda değilsiniz. Yazılım, Powerline ağının durumunu ve hangi aygıtın hangi hızda çalıştığını gösteriyor. Bu bilgiden yararlanarak odadaki adaptörler için en iyi prizi bulabilirsiniz. Dahası, program bellenim güncellemesi de yapıyor. Bunu düzenli olarak yaparsanız en iyi performans ve güvenlik düzeyini elde edebilirsiniz.

Aygıtların güç tüketimi de önemli çünkü genellikle adaptörler kalıcı bir biçimde takılı kalıyor ve güç tüketimi, adaptör sayısıyla birlikte artış gösteriyor. O yüzden de tüm test aygıtlarının önceki nesillere kıyasla daha tutumlu olduğunu ve bağlı olan LAN aygıtı kapanınca adaptörlerin de kapanabildiğini söylemek lazım.

Sonuç olarak, bu geniş kapsamlı WLAN alternatifi hem evinizdeki kablo kargaşasına son veriyor hem de elektrik faturalarınızı hafifletiyor.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Şifreler Oluşturmak İçin Öneriler? Japon ve Alman Otomobil Teknolojilerini İnceleyelim…
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes